Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jestli kojis i pres den, tak mu kojeni asi staci. Mam chlapecka rok a pul a kojim uz jen rano a vecer a i tak se zatim uplne nerozpil. Zaujmu ho jen druhem lahve ze ktere pije, takze uz umi pit i z placatky ![]()
Nebála bych se, že by to nestačilo - má dost počůraných plen? Ale zkouše nabízet z různých zdrojů. U nás nejvíc vede klasický malý hrneek, normálně pije, dávám vodu. Někdy po tom roce mé dítě konečně pochopilo princip brčka a dost ho to baví. Nebo mu cpe starší sourozenec takové ty pet flašky s vysouvacím uzávěrem - jak je o někoho jiného, tak je to hned atraktivnější. Jíst mé druhé dítě nějak víc začíná teď, v 16 m, do té doby to bylo spíš uzobávání a ochutnávání. Jó, první dítě byl jinačí jedlík
Ale kojení dá ještě furt dost.
Syn byl tou dobou taky az na par lzicek prikrmu kojeny. Kolem 15-16m se to zlepsilo, ted mu tahne na tri a ji vsechno od brokolice pres rybu, k lusteninam. Taky jsem kvuli tomu byla nervozni, ted bych to uz neresila a pokud pribira, nechala to na nem
@Capretta před týdnem malému byl rok za dva mesice přibral normálně 500g no spíše se bojím toho pití ze mi nechce moc tu lahvičku jen si cucne a konec proste jen furt prso no..
Jo, to některé kojené děti dělají. Dokud to matka trpí, tak to tak prostě bude.
@Anonymní píše:
@Capretta před týdnem malému byl rok za dva mesice přibral normálně 500g no spíše se bojím toho pití ze mi nechce moc tu lahvičku jen si cucne a konec proste jen furt prso no..
Tak jak pisou holky, poznas podle plen, nejspis proste nepotrebuje. Caj teda nepije dodnes, jen vodu/mleko/dzusy a smoothie. V tom veku ho nejvic bavilo brcko nebo maly plastovy hrnek, s pitky zacal pozdeji
Možná mu prostě nechutná čaj? Dala bych vodu a naučila rovnou na kalíšek. Je ve věku, kdy to pochopí velmi rychle. A teď v teplém počasí je to super venkovní aktivita.
Naše 14m včera pila vodu z bazénku (svého, čerstvě napouštěnéhoho).. nabrala do lopatky a šup s tím do pusy. Vypila toho fakt strašně moc! Prostě to byla sranda a ona měla zrovna žízeň.
A jak radili přede mnou, pokud má dost počůraných plen, nemusíš to tolik řešit.
Přijde mi, že pro děti je přirozené začít pořádně jíst až kolem 15 měsíce, kdy už na to mají zuby. Nabízej vodu z různých flašek (pet flaška, pítko, hrneček atd.) a bude to ok.
Mám to s 11měsíční dcerou podobné. Má dny, kdy jí skoro normálně, ale častěji si dá jen pár lžiček příkrmu a stejně chce pořád kojit, lahev odstrkuje. Zaujalo ji ale, jak piju z hrnku čaj, takže si vařím Rooibos, ten je vhodný i pro kojence a malé děti, a aspoň usrkává. Připadá mi, že ji to spíš baví, než aby měla žízeň, vypije odhaduji tak nejvíce 3 lžíce a jde jinam ![]()
Zkouším neustále nabízet lahev a hrneček. Ale když za den vypije 200 ml, tak je to svátek. Pije mi takhle jen, když se k prsu nedostane, třeba když jdeme na nákup a musí být v kočárku. Doma do lahvičky kouše a prská vodu kolem, má z toho legraci. ![]()
@AlinaJ
Taky to tak máme no, furt mu davam usrkavat z flašky no ale taky asi vyzkousim hrnicek u nás proste vede koza jak na jídlo tak ja pro no tak snad mu to staci :/ proste mleko je pro ne asi nejlepší ![]()
@Anonymní píše:
@AlinaJ
Taky to tak máme no, furt mu davam usrkavat z flašky no ale taky asi vyzkousim hrnicek u nás proste vede koza jak na jídlo tak ja pro no tak snad mu to staci :/ proste mleko je pro ne asi nejlepší
Já myslím, že mimina moc dobře vědí, a možná díky živinám z mléka mají všechno a už je nic dalšího nezajímá… Doufám teda, že přijde chvíle, kdy se to změní. Ale teď nám nezbývá, než čekat a dál zkoušet jídlo a vodu… ![]()
Ahoj holky chci se poradit mám ročního chlapečka.. kojim víceméně furt jídlu moc nedá a o pití ani nemluvím furt do nej cpu cajik ať pije ale většinou si vždy cucne chce jen prso a ja se bojím je těch tekutin má proste málo ze mu to prso nemůže stačit no ????
ať zkouším co zkouším zbytečný