Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, jela jsem domů od kamarádky a ona, že mi pomůže s kočárkem ze schodů ( já jsem ho jistila dole. A asi 3× se kočárek s malým dost otřásl, po těch schodech dolů. Mám z toho upřímně hrůzu, aby se malému nic nestalo, protože nedávno jsem četla o syndromu třeseného dítěte. S malým zacházím co nejlépe umím. Miluju ho a nedovedu si představit, že by se mu něco stalo. Budou mu tři měsíce za chvíli. Děkuji za odpovědi! ❤
Buď v klidu, tímhle si miminku opravdu neublížila. Syndrom třeseného dítěte vzniká úplně jinak
@Jdani
Opravdu? Je to moje prvni miminko. Vím, že mamky dříve, neměly takové,, vymoženosti" jaké máme dnes my, ale člověka to všechno vyděsí a chce pro toho drobečka jen to nejlepší
@Pepinka23 píše:
@Jdani
Opravdu? Je to moje prvni miminko. Vím, že mamky dříve, neměly takové,, vymoženosti" jaké máme dnes my, ale člověka to všechno vyděsí a chce pro toho drobečka jen to nejlepší
Ano opravdu. Buď v klidu. Syndrom třeseného dítěte vznikne tak že rodič (nebo někdo jiný) hrubě třese dítětem ve vzduchu a hlavička se miminku prudce kynklá ze strany na stranu a tím se poškodí mozek.
@Jdani
Aha takže hodně velký třes v kočárku, mu nemůže nic způsobit. Moc děkuji! ❤️
Jeee pamatuji si jak jsme byli kdysi u tchyne a napadlo me to same, kdyz malou snaseli. Ale neboj pak jsem to take nacitala a je to v poho
@Pepinka23 píše:
@Jdani
Aha takže hodně velký třes v kočárku, mu nemůže nic způsobit. Moc děkuji! ❤️
Nemělo by se nic stát. Pokud se miminko chová normálně tak se neboj.
Když si o tom syndromu četla, nejspíš tam bylo i napsáno jak vzniká. A třes v kočárku tam určitě nebyl.
@lachtanice86 Četla jsem článek, ale nebylo to tam tak detailně popsalo právě. Bylo tam napsáno spíše něco jako pozor na třešeni s dítětem a člověk se vyděsí, že jo, protože s tím kočárkem z těch schodů, to byl fakt mazec, ale to by mu muselo ublížit i ježdění po cestě, ze jo.. Je to moje první miminko a člověk má prostě v některých věcech strach. 🙂
@Jdani
Ano chová napapal se a teď spokojeně spinká, spustil řev, jak jsem schovávala kočár do sklepa, ale to bylo spíše šokem, byl jsem v kočárku a najednou jsem v postýlce. 🙂Udělal už to jednou, takže z toho strach nemám a moc děkuji za uklidnění!!
@tini
No právě, ono je to po těch schodech hnus.. Ona má sice ve vchode tu rampu na nájezd kočárku, ale dolů už bych to moc neriskovala.. Je to hodně prudké a lepší je to po těch schodech no… ![]()
@lachtanice86
Mě to třešeni přišlo až moc prostě
každý jsme individuální a já jsem asi prostě v některých věcech,,hysterická". Každá máma prostě považuje za hrůzu něco jiného no 🙂
Mě by zase zajímalo, jak jsou na tom z tohoto pohledu ty nehoupací kočáry (kterých je v dnešní době vlastně většina). Jsou tvrdé a stačí nějaký hrbolatý chodník nebo dláždění a miminko se v kočáru natřásá dost.
@pet p píše:
Mě by zase zajímalo, jak jsou na tom z tohoto pohledu ty nehoupací kočáry (kterých je v dnešní době vlastně většina). Jsou tvrdé a stačí nějaký hrbolatý chodník nebo dláždění a miminko se v kočáru natřásá dost.
No mna by to taky zaujimalo, ci drncanie v tvrdom kociari vadi. Mame nehoupaci kocarek (Easywalker qtro) a mne to natriasanie mimina v terene dost vadi. V Prahe su rozne dlazdene povrchy, macacie hlavy a ja tam musim dost spomalit, aby maleho (3 mesice) nedrncalo.
Ale zaujimave, ze v recenzich na ten kocar nikto toto nepisal, ze je tvrdy. Vsetci si ho chvalili do terenu aky je super. To je, na manipulaciu v terene je dobre ovladatelny, ale je proste neodpruzeny a dietatu v nom v terene skace hlavicka. Aj pan v predajni hovoril, ze na co odpruzenie, co teda moc nechapem, ze to hovori, ked aj bicykle sa teraz predavaju odpruzene, ma to svoj dovod. Kociar to je inac dobry, ale nabuduce by som mala odpruzenie ako kriterium (co sme teraz ako prvorodicia nemali).