Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Krásný dobrý den, potřebuji uklidnit a nebo alespoň trochu povzbudit. Jsem už totálně vyčerpaná z mého synka z hlediska mluvy. Je mu 3,5 let a skoro nemluví, respektive pusu nezavre ale jen bláboly. Umí základní slova a občas dá s velkou pomocí dohromady jednoduchou větu ale Toť vše. Pořád okolo sebe slyším co všechno neumí říct měl by. Hlavně od rodiny, kdy jeho o 4 měsíce mladší bratranec krásně mluví, říká básničky a jeho mluva má hlavu a patu.
Na všechno ostatní je velmi šikovný a překonává i svoje vrstevníky ale ta mluva???? čteme, zpíváme, povídáme si, učíme se… Teď v době krize se nám posunul i termín logopedie a máme jít až za 4 měsíce. A nějak to na mě padlo, že se to nezačne řešit včas atd… Je to pro něj už velký hendikep a myslím, že to vidí i on???? máte některá takto staré dítko a tímto problémem?
Ano, zacal mluvit ve cryrech letech a skoro hned v krasnych dlouhych vetach. sice vyslovnost neni dobra, ale kazdy tyden je videt pokrok. kazde dite je jine a ma jine tempo
Synovec má taky 3,5 roku a nemluví vůbec, ani slovo. Jediný způsob jeho komunikace je kývání hlavou - ano, ne. Logoped údajně neshledal žádný problém, prej se mu jen nechce, nijak dál to neřeší ![]()
@kashaa dcera začala cca v 3 a kousek. Ale až po návštěvě logopedie. Kde jsme zkusili vytleskavani. Já-bl-ko, au-to. Po měsíci mlela celé věty. Jen ji nejdou věty poskládat v češtině. Používá asi maďarštinu. Tak to už zavání nějakou dis… má 6.
Ale co děti jsou šikovné, ona to dožene.
Vyzkoušejte. Sice lidé hledí, ze ta bába se zbláznila, když jsem v obchodě tleskala a slabikovala. Dáš si ro-hlik ne-bo Jo-gurt? A děcko. Tleská ro-Hlí-cek.
@kashaa Ja jsem prej mluvila taky až po 3 letech, do 3 let jenom „máma, táta“, nic vice. Teď mě ta moje pusa vyloženě živí
Určitě to bude dobrý a ze dne na den začne!! Rodina je v tomhle občas hrozná, věř svému mateřskému instinktu a synovi, bude to dobrý ![]()
Můj taky nemluví, taky 3,5. Ve školce je jedinej.. Největší úspěch je „Já mám auto, taky mám“, to jede 80× denně. Ale, že by si řekl o rohlík, to vůbec. Držím krok s logopedií a čekám. Má bratrance 7 let, co jde kvůli tomu do speciální školy, tak jsem mírně připosr…
Logopedii můžeš mít i soukromě a online. Dobrá doba vyzkoušet něco nového.
Logoped je fajn. Ale zajistila bych dále neurologa, foniatrii, Orl. At se někam pohnete.
Určitě to časem dožene, neboj. Jestli sama vidíš, že ve všem ostatním je ok, tak bych to nehrotia. Mám taky kluka 3roky,4 měsíce skoro nemluviciho, ale vím, že to časem dožene. Na logopedii se teprve chystáme. V rodině i v okolí vidavam i 4 leté nemluvici děti a všechny jsou teď o pár let později ok. A kromě toho věř mi, že to, že dítě nemluví jsou ještě ty nejmenší problémy, které můžeme u našich dětí řešit.
U nás taky špatné. K logo chodím se starším kvůli Ř a o mladším mi řekla, že je o rok a půl s mluvením pozadu. Jeho vrcholná věta je,,Kája ne.,, Konečně začíná říkat více slov, spíš je opakuje, ale nějaké věty…většinou mu nerozumím. Taky mám strach, protože jsem zažila jednoho chlapečka s vývojovou dysfázií, chodila jsem s ním na logo, takže se utěšovat, že se rozmluví není pro mě.
Já si právě pořád říkám, že to dožene a bude to dobrý. Pořád jsem slyšela, že až bude chodit do školky, tak se rozmluvi. Nebo že jednoho dne se vzbudí a bude mluvit… Ale ve skolcr je už 9 měsíců a pokrok 0.
Na tu logopedii online se zkusím podívat, to mě ani nenapadlo a ta ostatní vyšetření oběhame.
Možná mě uklidní i to, když budu vědět, že problem" je opravdu jen opožděny vývoj řeči a není někde něco jiného…
Každopádně můj mateřský instinkt mi říká, že to bude dobrý a synek se rozmluvi. Tak doufám..
Nejhorší je to porovnávání od členů rodiny! Nemluví,
nechodí na nočník, neumí stojku ![]()
Já na to vždycky tak ať jí to naučí a najednou ticho po pěšině. ![]()
Dřív nebo později se to naučí každý. Nevím o nikom z mého okolí kdo by to nezvládl a snad ani plíny nikdo z rodiny nemá. ![]()
Synek, když nastupoval do školky (3r4m) tak neřekl téměř nic. Ani své jméno neuměl. Fakt jen základy a stačil měsíc ve školce a mluvil ve větách ![]()
Syn 3r a 4 měsíce taky velmi špatně mluví, neskládá vety a vynechává hodně písmenek a místo k říká t, takže ostatním překládám, na logo jsme začali chodit nedávno, teď pauza, Dr říkala, že nemá cenu ho učit jednotlivé písmenka, že to časem naskočí… V podstatě si s ním hraje, asi testuje jestli je jinak ok a to on je, udělá vše co po něm chce, ještě má mladšího sourozence takže teď aktualne nadšeně odpovídá, jak dělá koza atd. A myslí si, jak perfektně nemluví ![]()