Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Otázka je jasná.
Dáte své děti do školek po tom, co se ukázalo, ze jediná ochrana bude zvýšena desinfekce?
Ptám se jako pedagog.
Ve školách ochrana jak hrom a skolky jsou vydané napospas osudu. Nesnasim dvoji metr.
Argument, ze malé děti nejsou ohrožené neberu. V sousední skolce měla Coronu polovina děti. Navíc mají doma příslušníky třeba z rizikových skupin.
Dekuji
Já nejsem uplný plašan, ale třeba u nás mám doma mámu po mrtvičce, teda je to několik let, kluk je kardiak a nevíc starší pordělal a léčil se boreliozu a v září jdem na kontrolu bral 3 týdny antibiotika, takže já všude čtu jak to všechno bude.
DO práce chci, kolektiv kluk potřebuje, ale… musím se dívat i na rodinu, tak nedám, a pořád věřím, že neotevřou, že bude málo děti, nebo nevím, co s tím. Četla jseem, že když je dítě rizikové a nebo někdo v rodině ohrožený, že prostě dál může být na ošetřovném, ale nevím, jak to bude..
@Janasas pokud je dítě skolkove a školka otevřená, osetrovne zanikla.
Já se prve bojim, ze budeme mít skolky plné děti, co maminkam po dobu nouzového stavu lezly na nervy. Bez ohledu na zdravi kohokoli.
Já děti do školky dám, s tím, že nebudou mít roušky problém nemám. Ani si nedovedu představit, že by je měly, stejně by byly k ničemu. A vždyť i děti ve škole mohou být bez roušek, já v tom takový rozdíl nevidím. Ve školce se taky vůbec nemusí potkat děti z více tříd. A malé děti mohou koronavir mít, ale mají lehké průběhy (nebo z té sousední školky mělo nějaké dítě těžký průběh?). A nedávno psali, že je pravděpodobné, že ty malé děti ani nemohou nakazit okolí.
Mam trileteho, chodi do firemni skolky s maximalni kapacitou 12 deti, vetsinou jich tam byva okolo 6, ted pocitam se zhruba stejnou ucasti.
7 tydnu meli dobrovolne zavreno, ted zavedli urcita preventivni opatreni, dame ho.
Muz je sice doma, ja chodila do prace vetsinou obden, zbytek prace z domova, zadnou osetrovacku jsme nemeli.
Jsem ted nejak 33tt, strach, ze by neco donesl domu nemam.
@janoma právě toto říká každý jinak.. včera jsem četla článek kde byl rozhovor, že že škole je to na potvrzení rizikových domácnosti, a pak tam připojili i školku tak nevím..
každopádně, je divné, že berou ohled na nemocné lidi od první třídy, a mladší děti je netrápí..
Pokud bude zachovaná možnost očr i pro školkové děti po otevření školek, tak nedám. Sice z něho šedivím, ale má sníženou imunitu, chodíme na imunologii, já sama taky nejsem úplně zdravá, astma, tlak, takže pokud zůstane pro tyto případy to očr, tak určitě ještě nějakou dobu nepůjde. Minimálně než si to trochu sedne. A na to, že malé děti nejsou ohrožené, se názory hodně různí, není pravda, že se všichni shodnou, že jim nic nehrozí, naopak je to stejně rozpolcené jako u všeho ostatního. Neumím si představit, jak jim pořád na ručičky patlají anticovid, ani celý ten režim předávání, přebírání dětí, možnost být celý den venku na zahradě je u nás nerealizovatelná. Je mi jasné, že pořád to tak být nemůže, ale nebudu z něho a z nás dělat pokusné králíky hned od startu. Nevíš, jak to má být s tím očr u školkových? Nikde se o tom pro jistotu nepíše.
@janoma tak možná by bylo řešení aby nastoupily děti, kde oba rodiče pracují.
Budeme to hodně zvažovat. Máme společenské dítě, ale zároveň i respekt z té nemoci. Na druhou stranu dnes jsme se byli projet na kole, poctivě v rouškach a byli jsme jedni z mála, kdo tu roušku měl. Zase moc se mne nelíbí, aby vzdělávací instituce zůstávaly zavřené a otevíraly se kroužky a sportovní akce byli možné do 100 lidi bez rousek, otevíraly se bazény apod. Takže zábava ano, povinnosti ne.
Ano dam do skolky… koronavirus beru jako chripkový virus takže neřešim. Když jdou deti na zahradku taky obcas donese kliste domu…ale tak to je život… nekdo chytne koronu, nekdo chripku, nekdo boreliozu… zivot ssebou nese nemoci…to tak je
zivot chceme prožit a ne se bát každeho bacilu
@janoma píše:
@Janasas pokud je dítě skolkove a školka otevřená, osetrovne zanikla.
Já se prve bojim, ze budeme mít skolky plné děti, co maminkam po dobu nouzového stavu lezly na nervy. Bez ohledu na zdravi kohokoli.
A toto platí i podle té jejich nové metodiky, jak o ní dnes mluvili na tiskovce? Protože se tvářili, že budou nějaká ta čestná prohlášení i u těch malých dětí, to tam teda nakonec není?
@Lucka1111 ano, děti mívají lehčí, ale je tam s nimi i spousta personálu.
@Anonymní píše:
Pokud bude zachovaná možnost očr i pro školkové děti po otevření školek, tak nedám. Sice z něho šedivím, ale má sníženou imunitu, chodíme na imunologii, já sama taky nejsem úplně zdravá, astma, tlak, takže pokud zůstane pro tyto případy to očr, tak určitě ještě nějakou dobu nepůjde. Minimálně než si to trochu sedne. A na to, že malé děti nejsou ohrožené, se názory hodně různí, není pravda, že se všichni shodnou, že jim nic nehrozí, naopak je to stejně rozpolcené jako u všeho ostatního. Neumím si představit, jak jim pořád na ručičky patlají anticovid, ani celý ten režim předávání, přebírání dětí, možnost být celý den venku na zahradě je u nás nerealizovatelná. Je mi jasné, že pořád to tak být nemůže, ale nebudu z něho a z nás dělat pokusné králíky hned od startu. Nevíš, jak to má být s tím očr u školkových? Nikde se o tom pro jistotu nepíše.
Bohužel, osetrovne nebude ![]()
@janoma píše:
Bohužel, osetrovne nebude
A to je i přímo podle toho manuálu? Oni fakt počítají s tím, že je v pořádku dát rizikové děti do školky?