Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@stinga píše:
ale jaké řešení by sis představovala?
Jaké no, OCR minimalne do konce června. Jako většina těch, co podepisovala petice, že děti nepůjdou do školy /školky. Ale nějak nepočítali, že vláda nebude vyplácet OCR no. ![]()
On ten oslicek prostě nemůže sypat do nekonečna.
Ještě bych nehystercila, podle dosavadního průběhu už bude příští týden platit něco jiného.
@Anonymní píše:@stinga píše:
ale jaké řešení by sis představovala?
Takové, jaké bylo avizováno, shodné jako u dětí na 1. stupni, viz i naposledy včerejší vyjádření Maláčové v tom odkazovaném článku „Pokud nehrozí u dítěte ani v rodině žádná zdravotní rizika, přesto ho nevyšle do školky nebo do školy, tak nárok na ošetřovné zanikne,“ řekla Novinkám ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Tedy obráceně, pokud je objektivní důvod, aby dítě do školky nešlo, aby nárok zůstal zachován min. do toho 30. 6., a pak se uvidí, co bude dál, navíc přes léto školky stejně jedou v jiném režimu, je to daleko, předčasné nyní řešit. A jak jsem psala, netýká se to rozhodně jen mne, takových rodičů a dětí je hodně, řešení bylo přislíbeno a nyní se všichni tváří, že to má řešit ten druhý. Vojtěch, že to má řešit Plaga, že to má řešit Maláčová, ta zase čeká, co ti dva.. takže nakonec nikdo. A ano, vadí mi, že nikdo nemá odvahu s tímto veřejně vystoupit a říct do kamer, že očr pro rizikové školkové děti končí.no přesně tak, jak píše @Netopýr1, ten virus tu bude i v září a bude tu pořád, tak už dítě nikdy nikam nedáš, bude doma?
navíc na děti to opravdu nejde, takže panika je trochu zbytečná
všichni se prostě budeme muset naučit s tím žít, chřipka také zabíjí nemocné, navíc chřipka zabíjí i děti a mají těžký průběh, což u Covidu není, a děsíš se chřipky nějak přehnaně - pro nemocné dítě je nebezpečnější než corona
@Netopýr1 přesně tak, spoustě lidí se zalíbilo být za 80 % doma, také jsem na OČR od 3. dubna ale chápu, že stát nemůže pořád platit všechno a všechny
a netrpělivě čekám, kdy už tu školku otevřou
To je zajímavý, jak mají jít děti do zařízení a rodiče do práce, kolik těch dětí má najednou chatrné zdraví. Tábory jindy už na jaře vyprodaný, aquaparky narvaný, lanový centra narvaný.. přitom jsou skoro všechny děti zdravotně indisponované. Smutná bilance, mělo by se s tím něco dělat, děti mají být zdravé čiperky ![]()
@Netopýr1 píše:
Tak když najednou do konce roku není povinný první stupeň, tak předškoláci těžko.
Nás učitelky už začaly obvolavat, nemám představu, kolik dětí půjde, rovnou upozorňovaly, že matky na RD vyřadily. Je mi to jedno, i s tím souhlasím, to je zas volání po diskriminaci. Naše matky taky neměly jinou možnost, byly doma s druhým, tak školka pro první dítě nebyla, já šla až jako předškolák, protože máma byla doma se ségrou. Šla bych k doktorce a ukecala OCR, dítě zná a pokud je to tak, jak píšeš, napíše ti ho pokaždé na jinou nemoc a bude.
Jak řešíš třeba pak prázdniny? To máš další dva měsíce, dítě nenavstevuje tábory? Pokud hlídají babičky, tak v červnu nemůžou?
Promiň, ale mně už to přijde absurdní, do března dítě chodilo do školky jakoby se nechumelilo, ten virus už tu pravděpodobně byl a v září bude pořád on nezmizí jak mávnutím proutku. :nevim
Ale to je jedno, nechci se v tom rypat, bůhvi jak to stejně za ty tři týdny bude. Moje děti ale půjdou.
Babičky nejsou, resp. ta, co je, je ležák, takže naprosto nejrizikovější skupina, a tu jsme teď dva měsíce neviděli a nedá se nic dělat. Hlídání není, ne takto dlouhodobé do konce školního roku. Prázdniny nějak ošetřené mám, ale tyto dva měsíce navíc jsou prostě komplikace. Plus nás čeká v červenci kontrolní kolečko po doktorech, tak se uvidí i podle výsledků, jestli je nějaká změna k lepšímu nebo horšímu, podle toho se budu rozhodovat, co dál. Zdraví mého dítěte je pro mne priorita, i kdybych musela nakonec třeba hledat jinou práci, kde bude volnější režim. Nicméně to bych nyní zatím nerada, protože v té stávající jsem spokojená, baví mě, uživím nás, vychází mi v mnoha věcech vstříc, jen bohužel ten HO prostě nejde, není to rozhodnutí mé šéfky, ta by ho dala hned, ale centrální pro všechny. Přijde mi hodně smutné, že se v souvislosti s koronu řeší každá kravina, ale na školkové děti se zvysoka kašle. Já samozřejmě vznesu dotaz i na zřizovatele a opětovně na Maláčovou, už jsem jednou psala na MPSV mail a asi se zatoulala odpověď
.
@Netopýr1 píše:
Jaké no, OCR minimalne do konce června. Jako většina těch, co podepisovala petice, že děti nepůjdou do školy /školky. Ale nějak nepočítali, že vláda nebude vyplácet OCR no.
On ten oslicek prostě nemůže sypat do nekonečna.Ještě bych nehystercila, podle dosavadního průběhu už bude příští týden platit něco jiného.
Tak mně je jedno, jestli je to 80 nebo 60 %, jsem zvyklá být doma s malým věčně za těch 60 %, já po zvýšení nevolala.
@Petula306 píše:
To je zajímavý, jak mají jít děti do zařízení a rodiče do práce, kolik těch dětí má najednou chatrné zdraví. Tábory jindy už na jaře vyprodaný, aquaparky narvaný, lanový centra narvaný.. přitom jsou skoro všechny děti zdravotně indisponované. Smutná bilance, mělo by se s tím něco dělat, děti mají být zdravé čiperky
Mého dítěte se nic z toho, co píšeš, netýká, u doktorů jsme pořád. Ale kopnutí si nejde odpustit, že. Co tam máš dál? ![]()
Pro mne zbytečná diskuze dál, co mne zajímalo, jsem se dozvěděla, teď už má každý jasno, že mi jde jen o prachy za očr a nemoci dítěte si vymýšlím
, obhajovat se nepotřebuji, klasika emimino, takže přeji pěkný večer ![]()
@Anonymní píše:
Mého dítěte se nic z toho, co píšeš, netýká, u doktorů jsme pořád. Ale kopnutí si nejde odpustit, že. Co tam máš dál?
tak když je dítě nemocné, tak od doktorky OČR dostaneš, ale asi si budeš muset nějak uspořádat celý život jinak, corona tu bude stále, i v září i za rok, a za 5 let také - a když nepůjde dítko do školky, tak ji může spíš chytit u těch doktorů
Jasně že dám
pokud by vyžadovali roušky, tak ne, nejsem blázen abych chtěla mít dítě 8 hodin denně s hadrem na puse, ale jelikož tuhle geniální myšlenku zavrhla i vláda, tak jsem v klidu. Malá už se těší, já taky. Oba s manželem pracujem na HO, takže si tady furt přepinkáváme dítě mezi sebou podle toho kdo zrovna míň nestíhá, TV jede x hodin za den, práce se kupí… Nic, fuj, díky bohu za školku bez roušek.
@zrcadlo píše:
Já mám 2 školkové děti a trošku problém v tom, že školka zdůrazňuje, že bude přijímat jen 100% zdravé děti bez rýmy a kašle. Syn má projevy alergické rýmy a náběh na astma, měl jít na konci února na alergologii na vyšetření, ale už jsme to vzhledem k situaci zrušili. Tzn. nemá nijak potvrzenou svou diagnózu. Já ho dám do školky, on v šatně kýchne a probodnou mě pohledem ostatní matky, pak se ve třídě rozeběhne a zakašle, a učitelky mi doporučí nechat zdravé dítě doma
My to máme tak že pokud dítě má papír od lékaře rýmu a kýchání neresime 😊
@janoma píše:
Otázka je jasná.
Dáte své děti do školek po tom, co se ukázalo, ze jediná ochrana bude zvýšena desinfekce?
Ptám se jako pedagog.
Ve školách ochrana jak hrom a skolky jsou vydané napospas osudu. Nesnasim dvoji metr.
Argument, ze malé děti nejsou ohrožené neberu. V sousední skolce měla Coronu polovina děti. Navíc mají doma příslušníky třeba z rizikových skupin.
Dekuji
A jak si to predstavujes? Kvuli stsrs ucitelkam nebudou deti chodit do skolek?'To snad ne..Korona tu bude porad, nezmizi..obavam se, ze je to problem starsich ucitelek a ne deti. Predskolni vzdelavani je dulezite, to se v zari zase budes modlit aby deti nechodily? ![]()
@stinga píše:
@Netopýr1 přesně tak, spoustě lidí se zalíbilo být za 80 % doma, také jsem na OČR od 3. dubna ale chápu, že stát nemůže pořád platit všechno a všechny
a netrpělivě čekám, kdy už tu školku otevřou
Přesně tak. Drepet doma za 80 procent se líbí spoustě lidí. Už aby to zrušili. U nás v práci se na takové navrátilce čeká. pri propouštění půjdou jako první.