Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ale ono to nemá cenu se nějak dohadovat. kdoví jak to všechno ještě bude.. Unás školku chtějí případně prý otvírat po 25. 5. tak uvidím
@Anonymní píše:školka není povinná, a když to zdravotní stav dítěte nedovoluje, tak tam chodit nebude přece
A kdo chce, ale zdravotní stav např. toho dítěte nebo jiné objektivní skutečnosti to nyní neumožňují? Tak co, babybox? A pokud školka pojede v běžném režimu, nemůže vyloučit nějaké děti jen proto, že mají matky na rodičovské, mají právo tam být stejně jako jiné, ony i ty matky navíc mohou pracovat z domova.
@Netopýr1 píše:
Proč anonym? Vždyť si ho nech doma, co ti brání? Možná právo nemají, ale už to avizovali. Matky na RD ať si nechají děti doma. Aspoň u nás. Já dělala na RD celou dobu, pokud zvládá ženská dělat na HO při RD, má kratší úvazek, pravděpodobně to zvládá i s dětmi. Sorry jako, byt doma na RD, tak tam děti na měsíc fakt dávat nebudu.
Protože jsem psala už předtím zdravotní stav svého dítěte a svůj, takže proto. Já na RD nejsem, pracuji, takže mě se to, co píšeš, jako možnost netýká. A doma jen tak bez ničeho těžko můžu zůstat, už jen proto, aby mne omluvili v práci
, a ne, HO nejde, nic dalšího nejde, možnosti znám.
@stinga píše: školka není povinná, a když to zdravotní stav dítěte nedovoluje, tak tam chodit nebude přece
beztak mají být třídy po 15 dětech, tak z logiky věci tam nemůžou být všichni
Mám za to, že to omezení počtu dětí se školky netýká. A co třeba předškoláci, ti jsou povinní, jak se to má řešit u nich?
@Anonymní píše:
Protože jsem psala už předtím zdravotní stav svého dítěte a svůj, takže proto. Já na RD nejsem, pracuji, takže mě se to, co píšeš, jako možnost netýká. A doma jen tak bez ničeho těžko můžu zůstat, už jen proto, aby mne omluvili v práci, a ne, HO nejde, nic dalšího nejde, možnosti znám.
no tak ti dětská dá normální ošetřovačku na dítě, když do školky nemůže
@Anonymní píše:
Mám za to, že to omezení počtu dětí se školky netýká. A co třeba předškoláci, ti jsou povinní, jak se to má řešit u nich?
tak já jsem zatím všude četla, že i školka má být třída po 15 dětech, ale tak asi se to všechno snad dovíme v pondělí - snad - už mně ta nejistota štve
@stinga píše:
no tak ti dětská dá normální ošetřovačku na dítě, když do školky nemůže
9/16 dnů, co pak, když do prázdnin je daleko? Mezi dvěma očr chce mít naše dr. min. týden pauzu. Dovolená se v práci líbit nebude. Já toto všechno vím, možnosti samozřejmě znám. To je obcházení řešení problému, který se netýká jen mne. Takových dětí je mnohem víc. Bylo přislíbeno, že to bude řešeno, a nakonec se na malé děti úplně vykašlali.
@janoma promin, ale ze v nejake skolce, onemocnela pulka deti koronavirem ti vubec neverim
@Anonymní píše:
9/16 dnů, co pak, když do prázdnin je daleko? Mezi dvěma očr chce mít naše dr. min. týden pauzu. Dovolená se v práci líbit nebude. Já toto všechno vím, možnosti samozřejmě znám. To je obcházení řešení problému, který se netýká jen mne. Takových dětí je mnohem víc. Bylo přislíbeno, že to bude řešeno, a nakonec se na malé děti úplně vykašlali.
ale jaké řešení by sis představovala?
@fotze píše:
@janoma promin, ale ze v nejake skolce, onemocnela pulka deti koronavirem ti vubec neverim
já tomu právě také nevěřím, to by bylo něco tak mimořádného, že by to určitě byla v televizi i na internetu
je to takový trošku hysterický…
@stinga píše:
ale jaké řešení by sis představovala?
Takové, jaké bylo avizováno, shodné jako u dětí na 1. stupni, viz i naposledy včerejší vyjádření Maláčové v tom odkazovaném článku „Pokud nehrozí u dítěte ani v rodině žádná zdravotní rizika, přesto ho nevyšle do školky nebo do školy, tak nárok na ošetřovné zanikne,“ řekla Novinkám ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Tedy obráceně, pokud je objektivní důvod, aby dítě do školky nešlo, aby nárok zůstal zachován min. do toho 30. 6., a pak se uvidí, co bude dál, navíc přes léto školky stejně jedou v jiném režimu, je to daleko, předčasné nyní řešit. A jak jsem psala, netýká se to rozhodně jen mne, takových rodičů a dětí je hodně, řešení bylo přislíbeno a nyní se všichni tváří, že to má řešit ten druhý. Vojtěch, že to má řešit Plaga, že to má řešit Maláčová, ta zase čeká, co ti dva.. takže nakonec nikdo. A ano, vadí mi, že nikdo nemá odvahu s tímto veřejně vystoupit a říct do kamer, že očr pro rizikové školkové děti končí.
@Anonymní píše:
Tak když najednou do konce roku není povinný první stupeň, tak předškoláci těžko.
Nás učitelky už začaly obvolavat, nemám představu, kolik dětí půjde, rovnou upozorňovaly, že matky na RD vyřadily. Je mi to jedno, i s tím souhlasím, to je zas volání po diskriminaci. Naše matky taky neměly jinou možnost, byly doma s druhým, tak školka pro první dítě nebyla, já šla až jako předškolák, protože máma byla doma se ségrou. Šla bych k doktorce a ukecala OCR, dítě zná a pokud je to tak, jak píšeš, napíše ti ho pokaždé na jinou nemoc a bude.
Jak řešíš třeba pak prázdniny? To máš další dva měsíce, dítě nenavstevuje tábory? Pokud hlídají babičky, tak v červnu nemůžou?
Promiň, ale mně už to přijde absurdní, do března dítě chodilo do školky jakoby se nechumelilo, ten virus už tu pravděpodobně byl a v září bude pořád on nezmizí jak mávnutím proutku. :nevim
Ale to je jedno, nechci se v tom rypat, bůhvi jak to stejně za ty tři týdny bude. Moje děti ale půjdou.
@janoma a je zajímavé, že v diskusi Corona - osobní zkušenost, píšeš, že znáš jen dva pozitivní lidi z jedné rodiny, co bydlí někde na samotě u lesa
a teď sis najednou vzpomněla, že ve školce bylo nemocných 20 dětí
že ty si tak trošinku vymýšlíš, aby to bylo víc dramatické, co ![]()
@stinga píše:
já tomu právě také nevěřím, to by bylo něco tak mimořádného, že by to určitě byla v televizi i na internetu
je to takový trošku hysterický…
Já taky nevěřím, protože se dlouhé týdny testovaly pouze lidi s cestovatelskou anamnézou a těžšími projevy a jejich nejbližší. A v momentě, kdy se navýšila kapacita testování, tak už byla drtivá většina školek zavřená (kromě pár soukromých nebo školek pro děti záchranných složek).
Každopádně pokud je to pravda a bylo to tak, že např. pozitivní byla učitelka ze školky a její manžel, a oni preventivně otestovali všechny děti a jejich rodiče, z nichž to měla polovina dětí a pouze jednotky dalších dospělých, tak je to výborná zpráva. Podporuje to ty výzkumy, že děti do 10 let téměř nejsou přenašeči nemoci, že to od nich nikdo nechytá. ![]()