Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry den maminky memu synovi budou za 2 mesice 2 roky a jeste moc nemluvi spise vubec je to mozne tim ze na nej mluvime 3my jazyky? ja na nej mluvim cesky pritel recky a babicka rusky je mozne ze ma problem diky ruznym jazykum? rika mami taak bravo baba mnam a par slovicek recky ale cekala bych ze v jeho veku bude mluvit vic.
Příspěvek upraven 07.02.13 v 13:41
Děti z vícejazyčných rodin rozvazují třeba až v pěti letech, ve 2,2 nemluví i spoustu dětí, které slyší jen jeden jazyk. Nešil. ![]()
Já myslím, že to tím bude. Některé děti v tomhle věku nemluví ani jedním jazykem (například to naše), natož pak, když ty jazyky má tři
![]()
Tak já mám stejně starého syna a zatím taky moc nemluví jen pár slov a to má mluvit jen česky,
já si myslim, že v tom musí mít trošku guláš ![]()
No ja chci aby umel cesky ale tatinek na nej tlaci rectinu a rustinu i babicka jelikoz ona neumi ani cesky ani recky :-/
@13d17 A jak mluvíte doma? Česky? Je dost možné, že bude používat jenom jeden jazyk (kterým doma komunikujete všichni spolu) a ostatní odposlouchá, tzn. že jim aspoň ze začátku bude rozumět, ale nebude tak mluvit.
Recky a ja s nim byvam vetsinou sama takze cesky rozumi vsem 3 jazykum kdyz mu neco rekneme akurat teda moc nemluvi.
Myslím, že 3 jazyky nemusí být úplně problém. Děti od kamarádky mluví s tatínkem německy, s maminkou polsky, s babičkou česky. A problémy rozhodně nemají - ani jeden ze tří sourozenců… náš bude mít příští měsíc dva roky a taky nic moc, i když včera si oblíbil „co to je“. Myslím, že se rozmluví a pak už ho nezastavíš
Kamarádka by nebyla příliš nadšená, že o ni někde píšu - proto anonym.
Kamarádka mluví na malého česky, manžel rusky a spolu se baví anglicky.
Malej už zvládá základy od všech třech jazyků a jsou mu taky dva. Myslím že v jazycích problém není. V tomhle věku ještě spousta dětí moc nemluví…
Jednou jsem četla v nějakém chytrém časopise že „řeč se nedá naučit, dítě k ní musí dozrát“… takže asi tak. Nech malého v klid zrát
![]()
@13d17 je to tím, my doma také mluvíme třemy jazyky a naše starší dcera začala plynně mluvit ve větách až téměř ve třech letech. Dejte mu čas, je to na jeho hlavičku moc informací, ale vydržte, zúročí se vám to!!!
Naší malé je ted 6let a ovládá tři jazyky ![]()
Buď v pohodě. viktorovi je 2 a 1/4, mluvíme na něj pouze česky a stejně pořád moc nemluví
chvílemi jsem z toho trochu nervozni, protože starší dcera v tomto věku mluvila srozumitelně ve větách, ale mám to nechat být do 3 let.
Malymu budou taky za 2 měsice 2 roky a moc nemluví. a když tak mu rozumím jen já. každé děcko je opravdu jiné. malá už v roce mluvila ve větach, ale co šla do školky tak se strašně zhoršila a ted chodíme na logopedii.tak si říkám, když malej začne dýl tak se nám logopedie vyhne ![]()
Kamaradka ma doma neco podobnyho..Mluvi na nej taky tremi jazyky a malej zacal mluvit nekdy kolem 3 roku..Ted uz krasne mluvi cesky, anglicky i turecky, jen jim t nejakou dobu trva, ne si to usporadaj v hlavicce.
Taky se připojím, manželův bratrance bydlí v Anglii, on je čech a s jeho mamkou mluví na děti česky, matka je němka-takže neměcky, druhá babička mluví na děti jen francouzky a chodí do školičky, kde na ně mluví paní anglicky, klukům je 4 a 2.Ten starší plynule přechází do všech jazyků a začal mluvit ve 2,5letech, mladší nemluví, ale všem rozumí a nikdo se nad tím nepozastavuje. Ted´si tam ten bratranec nastěhoval známýho Španěla, tak jsem z něj kluci, když na ně mluví úplně pach. Ale vklad do života budou mít obrovskej ![]()