Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, již od dětství vidím špatně do dálky. Jednu dobu jsem měla bifokální skla, ale to jsem s nimi nezvládla a odložila je a už se k nim nikdy nevrátila (byla jsem puberťák). Ve 20 letech jsem si nechala udělat laser a byla bez dioptrií. Nyní po 19 letech mám jak dioptrie na dálku, tak na blízko. V obou případech se jedná do dvou dioptrií, plus cylindry a osa. Pracuji na počítači, denně cca 10 hodin určitě. Zvazuji, že bych si nechala udělat multifokální skla, konkrétně v Orange optic (mají aktualne akci 55% slevu). Ale mám strach, zda do toho jít, zda si zvyknu a budu spokojená. Jen tak vyhodit cca 15 tisíc se mi úplně nechce. Jaké máte zkušenosti jak s multifokaly, tak s optikou Orange optik?
Zvykneš, budeš spokojená. Já je mám už léta a nemůžu si je vynachválit. Hlavně ti tam udělají i ten střed právě na práci s počítačem. Jenom buď trpělivá při tom měření. Trvá to dlouho, já tam seděla snad třičtvrtě hodiny, než to bylo ono. Opravdu se neboj říct, že takhle nebo takhle ti to nevyhovuje. Já je mám z Grand Optical, také když měli zrovna slevy
No a až je budeš mít hotové, tak uvidíš. Já je nasadila a už jsem je nesundala, zvykla jsem si okamžitě. Někdo je nosí ze začátku chvíli a zvyká si postupně.
Já mám recept od doktora. Akorát na dálku recept nemám, bo mi vyhovují tak jak jsou. Doktor říkal, že tam netřeba cokoliv měnit…
Potřebují tedy recept nový? Nebo si je musí v optice změřit znova ty oči?
Mamka nad nimi rok, dva uvažovala. První týden, dva byly prý nic moc než si zvykla. Teď po pár měsících říká, že by už neměnila a je hodně spokojená.
Ja je mam a nosim je na bezne noseni, rizeni auta a tak, ale na pocitac a na delsi cteni se mi lepe kouka ctecimi brylemi za par stovek. Takze pro me to byla zbytecna investice 18t kc. Mohla jsem si nechat udelat jen bezne bryle na dalku. ![]()
@Vermun mám je a super. Chvilinku jsem si zvykala, ale ro na brýle jako takové. Nosím je primárně na počítač a řízení auta v seru.
S danou optikou zkušenost nemám, brýle jsem si nechávala dělat v optice, kde sídlí i očař, od kterého jsem je měla předepsané.
@Vermun píše: Více
To je přesně můj případ… jsem od malička krátkozraká mám dvě dioptrie. Po čtyřicítce jsem s těmi brýlemi přestala vidět na blízko. Takže jsem vsituaci, že čím více se zvětšují dioptrie do dálky, tím míň vidím nablízko. A vzhledem k tomu že dělám na počítači tak je to úplně na nic, protože s nimi nevidím pořádně na klávesnici, ale na počítač už je zase potřebuji.
Tak jsem si je dnes objednala, cena strašná, ale snad budu spokojená. Díky holky
@Vermun můžu se zeptat na cenu také o nich uvažuji, nedávno měli v optice optik do domu akci, že když si u nich necháš udělat multifokální brýle a nebudou tě vyhovovat tak ti zdarma udělají brýle na blízko a do dàlky, bohužel jsem to propásla
@nick mandarinka údajně se cena odvíjí od počtu dioptrii a kvality skla. Orange optic teď mají akci 55% sleva na multifokální skla a 51% na obruby. Já mám na blízko do 1 dioptrie na dálku do 2 dioptrií a skla jsem si nechala dat ty, které mají největší rozptyl vidění do šířky. A celková cena necelých 17000 Kč po slevě. Z toho sklo 14000 Kč a obruba 2000 kc. Údajně jsem ušetřila cca 20 000 Kč.
@Vermun děkuji,já jsem se dívala na optik do domu a tam mají nějakej kalkul 8000kč a tu akci brýle na měsíc, když nebudou vyhovovat tak, zhotoví zdarma dálku a blízko
@Vermun píše: Více
To určitě je dobrá cena. Moje stály skoro 28 tisíc. Ale mám víc dioptrií (přes pět), potřebovala jsem větší tenčení a chtěla jsem samozabarvovací skla se zrcadlem. Prostě jedny brýle sakumprásk na všechno. A nelituju teda. Na druhé čočky pak měli slevu 75%, což to teda pak zprůměrovalo.
Já jsem si multifokální pořizovala tenhle rok taky z Grandopticalu. Jsem moc spokojená. Zvykla jsem si za pár dní. Ze začátku jsem nevěděla, kam koukat
Stály něco kolem 12000kč, obroučky mám levné a taky jsem čekala na akci na skla, což se vyplatilo, jinak bych platila víc.
@nick mandarinka píše: Více
Víš, co jsou sluneční brýle zrcadlovky? Tak tak to vypadá, když se zatmavěj.