Musí mít pes vodítko?

MarkétkaBeruška
19.2.14 06:42

Musí mít pes vodítko?

Ahoj holky, tak jdu pro radu. Otázka zní, musí mít pes na procházce vodítko? Já si myslím že ano, pokud je na veřejném prostranství, ale jistá si nejsem tak se ptám. Každou chvíli potkávám lidi jak jdou se psem bez vodítka, pes lítá, neposlechne je. Nemám nic proti psům, ale musí poslouchat. Jinak doplním že jsem ze západních Čech. Tak holky, jak to je, co myslíte??? :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
19.2.14 06:43

@MarkétkaBeruška ano, musí. A jsou místa, kde by měl mít i náhubek. Já nesnáším volně pobíhající psy, obzvlášť na cyklostezkách, v lesích a pod.. Tam pes navolno nemá co dělat. Většina větších měst má i ve vyhláškách zakázaný volný pohyb psů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MarkétkaBeruška
19.2.14 06:49

@martina.se díky, to jsem ráda, také mi to vadí, tak proto.

• Citovat
  • Upravit
24797
19.2.14 06:50

Je to podle vyhlášky. U nás musí být buď na vodítku, nebo mít náhubek. A potom jsou místa přímo pro psy, kde nemusí mít ani jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743

Ano musí a taky mě to štve. Já mám psy poslušné a pouštím je jen v místech kde je to vyznačené. Fenku už jsou starší takže chodí u mě a pes je magor ten chodí na volno jen kde vím že jsme sami. Obzvlášť mě štve když je lidi nemají přichycené ve městě. Syn jede po chodníku na odrážedle a nějaký pes se na něj vesele řítí :cert: Nedávno paničce nějaký pes utekl a skočil přes plůtek na dětské hřiště :cert: :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864

Záleží na tom, zda má obec přijatou vyhlášku o volném pohybu psů, pokud nemá, tak může. Ale vždy musí být pod vlivem člověka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10538
19.2.14 06:51

Vyhláškou to zakázáno bývá (mrkni třeba na net vašeho úřadu, tak by to mělo být, případně napiš dotaz). Ovšem druhá věc je, že to nikdo nedodržuje :-(. Onehdá mi běhali kolem kočáru dva velcí psy (ovčák a ještě něco) - sice se jen honili mezi sebou a byli asi „hodní“ a jen zvědavě nakukoval ten jeden téměř do kočáru, ale to už jsem se teda ozvala, ať si je laskavě zavolají, že nechci mít pokousaný dítě v kočáru. Sama jsem mívala psa - větší plemeno a i když to bylo jen na vesnici, tak na procházkách měl vždy vodítko a košík! Fakt tohle nechápu a neberu kecy stylem - on je hodný, on by neublížil atd. Do hlavy zvířeti nikdy nevidíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MarkétkaBeruška
19.2.14 06:56

@sven kouknu a když tak písnu na úřad abych měla jasno.

• Citovat
  • Upravit
4649
19.2.14 07:01

@MarkétkaBeruška ahoj, ja jsem z Plzne a tady musi byt pes na voditku, jsou jen zony pro volne pobihani psu a to je jem kolem lesa a myslim v centru u reky. Na sidlistich a v centru rozhodne psi bez voditka byt nesmi. Je to vyvesene na urade a pisou tam, že obecne v zastavěné casti ne, na loukach, u lesa atd jo. My ale naseho nikdy ve meste nepoustime, uz pro jeho bezpecnost, jen na chalupe po poli :palec:

Příspěvek upraven 19.02.14 v 07:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
19.2.14 07:02

Ono všeobecně platí i třeba to, že na cyklostezce, nebo v lese a pod., nemá pes navolno co dělat. U nás je např hodně úrazů na cyklostezce, protože tam jezdí bruslaři (je to celkem náročný terén) a když mu pod nohy vběhne pes, je vymalováno.. Pak se pejskaři diví, že z toho mají problém :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
608
19.2.14 07:09

I mě to HODNĚ vadí, běhám po stezkách a neustále potkávám volně pobíhající psy (kdyby měli alespoň náhubek) a majitel 300m od něj. Jednou jsme takhle potkali pani, ktera nemohla udržet jejího agresivního vlčáka a když jsme s manželem probíhali chtěl ho kousnout do stehna a ta pani nic! Manžel tak, tak uhnul. Takový agresoři by měli mít náhubek, kor když vím, že na psa nemám sílu, ale lidi si nedaji říct. Na polnačce si řeknou „koho by jsme tak potkali“ a pustí na volno rotvajlera, pohodička!! :-/ proto sebou nosím nůž a sprej a kdyby na mě velkej pes zaútočil bez milosti ho zabiju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
19.2.14 07:13

@eneerka já byla nedávno na Radhošti, všude lidí jak psů a maník tam měl 3 bojové psy - bez náhubku, navolno - lítali mezi lidma, běhali za dalšíma čoklama.. no masakr.. a jemu to bylo naprosto jedno :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
19.2.14 07:13

Každá obec to může mít ošetřené jinak, ale je to stejně o slušnosti lidí, jako všechno. Když mám neposlušného psa, tak ho nepouštím.
Můj první pes byl neurotická příšera a nikdy bych si nedovolila ho pustit mimo oplocenou zahradu. Holt jsem ho měla na dlouhém vodítku a chodili jsme svižným tempem. Po osmikilometrové procházce na vodítku byl mrtvý, takže výmluvy typu „vždyť se musí proběhnout“ jsou jen výmluvy.

Teď mám psiny vzorňačky, které jsou obdivovány celým okolím a chodím s nima převážně na volno. Ale v okolí dětských hřišť a pod si je stejně chytám. Taky nemám ráda, když se mi okolo dětí motá cizí pes, nikdy nemůžu vědět, co je to zač…
kdyby lidi používali rozum, tak se žije krásně :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
639
19.2.14 07:27

To je ještě dobrý, u nás jeden magor tomu psovi schválně hází klacky na přinesení na oplocené dětské hřiště (plot má cca 70cm), aby se proskočil. I když jsou tam děti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
639
19.2.14 07:28

To sice jo, ale málokdo to dodržuje. aspon na sídlišti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný