Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
@cher - souhlas.. Tohle mi řekla i rehabilitační a ortopedka
Se sandálkami od santé byly spokojené obě ![]()
Já tohle řešila na rehabce a ta se prvně ptala na podlahy. Plovoučka, dlažba a ostatní tvrdé rovné podlahy - ve chvíli, kdy víc stojí a chodí než leze, tak dávat boty. Taková rovná podlaha prý nohu nijak nestimuluje a naopak je chůze po na boso po takovém povrchu nezdravá. Na kobercích jen ponožky, samozřejmě pokud není zima od nohou. Venku na trávě, na kamínkách, kde to jde, nechat běhat bosé. Ale i tady se názory různí. Já to beru podle sebe a na tvrdé rovné studené podlaze mi není příjemné chodit bosa, na koberci nebo po zahradě ano.
Za me taky naboso, popr. nejake backurky. Urcite ne nejake kozene sandaly typu lyzaky. Musi byt hrozne v tom treba sedet u hracek.
Za mně také naboso, pevné boty ani omylem. Když potom leze po zemi, tak jí boty deformují nohu.
Ale jsou na to dva protichůdné názory, musíš si vybrat ![]()
To je právě to. Donedávna se doporučovala v tomhle období dávat pevnější botky nebo sandálky s pevnou patou, kotníkové. Prý snad kvůli vývoji Achillovy šlachy nebo bůhvíčemu. Ale poslední 3 roky se zase tvrdí, že to přináší problémy v tom, když dítě sedí nebo leze po zemi, protože ho ta pevná bota nutí všelijak tu nožku vykrucovat a navíc se ploska nohy nemůže ani přirozeně ohnout. A teď si vyberte
Tekže já jsem to řešila tak, že když měli kluci aktivnější chvilky, měli botky (papučky) a pak, když seděli spíš na zemi, tak jsem je sundala. Prostě jsem to tak nějak prostřídávala.
A co se týče chození venku, tak moje doktorka tvrdí, že kdyby to šlo, tak by bylo nejlíp, kdyby se chodilo bosky a všecky děcka by měly nohy zdravé.
Orzoped mi tvrdil boty, rehabilitacni ba boso. Aby mel kotnik moznist zrsilit. ndala jsem na ni a holky maj nohy zdrave
Ahoj, prosím malá má sice už druhé papuče od Fare, ale umí si je sama sundat, takže jí na noze vydrží cca 10 minut a takhle by jsem jí je mohla nazouvat celý den, takže ji na punčocháče dám ponožky s protiskluzem a je spokojená. Ale teď tu byla bábi a tak jsme se bavily, jen aby neměla plochou nohu, ptž doma běhá po rovném a venku to je zdravější, ale to až v létě. Tak se chci zeptat, jak to tedy je? Mám ji teda doma neustále nazouvat bačkory? Díky
@knight:
Podle mého názoru ponožky úplně stačí, pevné boty jsou zbytečné až škodlivé.
Svůj názor si ale musíš udělat sama. Ostatní ti můžou leda poskutnout podněty k přemýšlení a zdroje. Třeba:
http://www.nohynaboso.cz/
@knight Děti doma papuče nenosily nikdy a ploché nohy zatím nemá ani jedno.
@knight Přečetla jsem toho mraky a nikde není zaručeno, že i přes papuče, nebude mít dítě problémy. Synovi jsem na nátlak rodiny první papučky koupila, jemu se v tom do hodinky totálně zapařila noha, tak jsme papuče hodili do skříně a všichni jsou spokojení. Rodina drží ústa, protože na to pocení nikdo žádnou radu nemá, syn se nemusí potit a já jsem nejspokojenější, protože jsem celou dobu byla přesvědčená, že na boso je to nejlepší ![]()
@knight dovolim si rict, ze nutnost mit papuce a kor ty pevny s vysokym kotnikem povazuju za zastaraly nazor. syn je doma jen v ponozkach a druhy bude taky.
Tchyne se me taky na kazde navsteve pta kdy bude mit maly backurky a ja ji porad odpovidam ze asi nikdy ze mi to na boso pripada prirozenejsi
takze za me nevadi ze nema backurky, nasemu bude teprve 11 mesicu teda ale uz ted vim ze na doma bude bez backurek
ted jsem teda na fleru nechala udelat kozene capacky kdyz jdeme nekam kde neni vzhodny aby byl jen v ponozkach:-) v capackach ma nozicky jako kdyby byl na boso
doporucili mi je holky taky na emiminu ![]()
Jakmile dítě upřednosňuje chůzi před lezením, mělo by mít botky s pevnou patou, aspoň tohle se razilo posledních x let