Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Teď už asi 2 hodiny čtu na netu o prvních botičkách. Jsem z toho úplně zmatená. Jak to tedy je? Dávat bačkůrky nebo raději sandálky? Nebo nechat ponožky? Máte někdo nějakou nejnovější informaci? Chystala jsem se zítra holčičkám pořídit bačkůrky, samy ještě nechodí, ale už to zkouší - 2 nebo 3 kroky, ale četla jsem, že bačkůrky jsou naprosto nevhodný, mají se raději koupit sandálky. Díky za odpovědi. M.
Ahojky,
já jsem z toho taky jelen. Malá už pomalu obchází nábytek a zkouší stát bez opory, ale stále hodně času stráví lezením, takže taky nevím, jestli boty už jo nebo ne, a hlavně jaké.
Každopádně by to ale měly být pevné kotníčkové botičky, měkké bačkůrky ne.
Asi to budu muset taky pomalu začít řešit.
Radka + Stellinka 9m
Ahoj,
my nosime sandalky od 9 mesicu - syn sice porad lezl, ale trenoval i chozeni kolem nabytku a vzhledem k tomu, ze mame ve vetsine bytu plovouci podlahy, dost mu to klouzalo ![]()
Vzpominam si, ze v jednom clanku o botickach psali, ze pokud dite prevazne leze, boticky NE, pokud prevazne chodi, boticky ANO!
Snad jsem trochu poradila…
Hezky den!
Eliska a Kuba (12,5m)
Ahojky,
tak my jsme to vyresili tak, ze jsme koupili kvalitni boticky - kotnickove. Mam v tom taky zmatek, ale doktorka a tety v Jukliku (plavecka skola) rozhodne jsou zajedno, ze dokud dite neni jiste v chuzi, tak jen ponozky.
Takze doma je Petrik bosky a kdyz jedeme v kocarku tak ma boticky, ale to jen pro efekt ![]()
Tak tapackum zdar
Alca a Petrik (11 mes)
Ahoj Marti,
uplne vim jak se ted citis, protoze cim vic toho clovek cte tim vetsi je z toho jelen. Chce to si najit nejaky zdroj kteremu budes duverovat a radeji se jinde uz neptat, protoze kazdy ma na cokoli naprosto odlisny nazor. Ja mam docela velkou duveru k nasi rehabce. Kdyz byly holky mrnavy a Babetce vazla kycel, ale kosterne to bylo vse v poradku, bylo to jen tim, ze zatezovala vic jednu polovinu tela, tak me varovala, ze ortopedka ji bude chtit dat siroke baleni a at ji ho nedavam, ze to nicemu nepomuze. No vyfasovaly jsme i perinku a asi 14 dni jsem ji davala jen na noc a pak jsem ji prestala davat uplne. Vyzkousela jsem si na sobe, ze kdyz si clovek lehne na zada a zatizi jednu polovinu tela, ze ty nohy proste tak neroztahne jako kdyz lezi normalne. Radeji jsem se zamerila vic na cviceni a vysledky se dostavili, Babet je v pohode jak v drzeni tela tak s kycli. Tak proto se ma duvera k rehabce zvysila a verim i tomu, co rika o botikach. Tedy: nic neuspechat, dat diteti az kdyz opravdu samo a prevazne jen chodi, pri lezeni by se mu v botickach spatne stacely nozicky. Dale pokud to pujde nechavat behat bosky - na travniku, na pisku a pod. Ted v lete je to idealni. No a boticky - to mozna rozpouta bourlivou diskuzi - maji byt kotnickove, ale pod tim kotnickem koncit, ne jit pres nej, pak to co ma kotnik vyvazovat se dohani panvi a jsou z toho ruzne krive nozky do X a pod, vystrcena briska a tak. a hlavne podrazka ma byt ohebna, ne prkynko, to je moc dulezite. Jinak rikala, ze mi bohuzel neporadi ani znacku, protoze vsude se najde dobra i priserna bota a to i u bot s Zirafkou, ze je to tam hlavne o materialech a o tom kdo komu zaplati, no jsme v Cechach, ze. Cim me trochu vyvedla z miry bylo, ze nebyla ani proti teniskam.
Takze jsem Ti asi zamotala hlavu jeste vic, vid.
Monca a moncicaci 10m
Jé, Monis,
tos mě nepotěšila…Ondra měl kotníčkové boty (fakt kotníčkové) celou zimu…no na podzim ne a teď už taky ne…a příští zimu už mu nebudou…co nadělám
Stejně teď bude co nejvíc bez botiček - až bude teplo.
Sylva
Martinko,
je to zmatek co? my jsme holkam boty koupily, když lezly z kočáru (abychom je mohly postavit na zem..bylo jaro
doma byly bosky, v ponožkách…co jsem se dozvěděla o správných botech..o kotníčkách nic to je pro mě novina…dávat pozor, aby boty měly pevnou patu a pokud možno i pevnou špičku (je jedno jestli jsou žirafkové nebo ne, neb všechny boty v obchodech (krom stánků) jsou prý s nějakým atestem a ani žirafka nezaručí kvalitu..smutné ale pravdivé. Boty se zkouší tak, že se šlapka přiloží na podrážku boty a vzadu u paty by mělo být místo tak pul cm, ve špičce tak 1- 1,5 cm..+/-, pak taky vyzkoušet ve stoje…kvůli nártu.ne do každé boty se dítko vejde
a taky každá botka je jinak široká… dle dr. tak botičky na ven, když dítě aktivně a často chodí, doma stačí střídat bačkurky (upřímně bez bačkurek je to s běhajícím dítkem jen v ponožkách a bez koberce dost o ústa
a bosky…v létě nechávat vyběhat naboso… toť jsou mé nasbírané informace
takorát ted začnu sledovat díky Monis ty nohy do X
zimní obutí jsme měli taktéž nadkotníkové......
měj se
zdenik a M+J
Já právě nevím, co si mám myslet o bačkůrkách. Jestli má vůbec cenu je kupovat nebo jim na doma koupím sandálky s volnou špičkou. Moje kamarádky mi říkaly, že v sama doma nedávno bylo, že i když nechodí, tak má mít botičky. A teď - je to pravda nebo ne? Říkaly to v televizi, ale na netu jsem zase našla jiné odpovědi. To s tou žirafkou je tedy taky dobré. Martina a kvíďata
Ahoj holky,
jak správně vybrat dětskou botu je pěkně popsáno v časopise „Detail“ jaro-léto 2005, který zakoupíte v obchodech Baťa za 29 Kč.
Nad botkami ze stánků bych taky nelámala hůl, protože v testech (Černá ovce) vyšly v testech nejlépe!!!
Ale neplatí to samozřejmě pro všechny nabízené!
Je potřeba hledat a hlavně si v té botce představit sebe!
Pro úplné začátečníky v chůzi - bez bot a pak kotníčkové!
Sandálky jsou absolutně nevhodné! Ještě bych se přiklonila k botkám, které mají otevřenou špičku, ale pevný kotník.
Pevný a jistý krok přeje
Mia
Já jsem samozřejmě myslela sandálky, které mají pevný kotník. Dnes jsem se byla přestat v obuvi, docela mě překvapilo, že mi prodavačky řekly, že jezdí na školení. Ukazovaly mi jedny sandálky, které neměly rovnou tu podestýlku - nebo co to - což by mělo být, protože tam děti mají tuk. Ale že prý u nás ve městě to nějaký doktor radí a hodně maminek si ty botky kupuje. M.
Ahoj já mám 13 měsíčního kluka, chodí zatím jenom kolem nábytku, stolu atd. Chodili jsme na rehabilitace kde jsem se na to ptala a doktorka říkala že do doby kdy dítě opravdu SAMO nechodí tak botičky nedávat. Je to prý kvůli posílení svalíků na nožičkách aby si prý noha nezvykla na podpěru. A taky když dítě právě i hodně leze tak si tu nohu naopak různě vytáčí, protože mu ty bačkůrky zkrátka překáží. A těžko by člověk pořád nandaval a sundaval bačkůrky podle toho co si zrovna prcek vymyslí. Takže je dávat fakt až bude jenom chodit. My boty máme taky jenom do kočárku. Jo a k těm klouzavým podlahám mi řekla že dítě pokud je už opravdu schopné samo chodit tak na tý podlaze to zvládne stejně jak dospělý. Lenka
Prvni chodici boticky maji u Bati, stoji necele petikilo a jsou docela nevzhledne (modre, bezove, cervene) . Hezke ortopedicke sandalky prodava ceska firma Essi ve zdravotnickych potrebach. Jinak ortoped nam doporucil na na doma ponozky, pouzivaly jsme protiskluzove (mame parkety, koberec, dlazbu). Pokud prevazovalo chozeni nad lezenim koupila jsem sandalky s pevnou patou taky u Bati. Staly osm stovek, kolem kotniku byly na suchy zip a pres nart mely dva pasky s klasickou prezkou. Loni je mela snad cela Praha ![]()
Tak už jsem ji bačkůrky koupila a máme nový problém. Holky je nesnesou, pořád si je sundavají, takže je máme na hraní. Takže otázka botiček se mě asi týkat nebude!!!! Martina a kvíďata
Ahoj holky ![]()
Tak na sandalky taky pozor. Kupovala jsem ted botky Essi, sandalky tam meli, ale ta podrazka byla jak prkno
Jinak jsem z jejich botek lehce zmatena, mame uz druhy. Ty prvni meli tvarovanou klenbu…celkem tvrde (ale moc jsem to neresila, protoze Maty v zime jeste nechodil a mel je jen do kocaru), ted je ma jen na pisek. Ty druhy zas nemaji vlozku na klenbu zadnou… jsem z toho fakt jelen, zvlast potom, co mi prodavacky z Essi daly rozsahlou prednasku ![]()
Cetla jsem i nazor ortopeda, ze klenba u botek pro takhle maly deti nema byt tvarovana vubec, protoze klenba se na noze tvori pozdeji…takze fakt neviiiim, pomoc!
Kacii&Maty
Ahoj Kacii,
odbornik mel pravdu, klenba byt tvarovana nema. Docela by mne zajimalo na vysvetleni prodavacek proc u jednech je to dulezite a u druhych nikoli. No diky za tip, alespon vime kde to nemame asi zkouset s nakupem boticek.
Monca a moncicaci 10m