Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Milé maminky,
mám dotaz ohledně papuček.Mojemu chlapci(15m,chodí od ukonč.11m) vůbec žádné z dostupných papuček na doma vůbec nesedí(když už konečně nožka doroste do tloušťky,tak je botka malá na délku).Zkoušela jsem mu dát sandálky,ale ty si při hře na koberci ihned sundává,protože mu vadí.Podle příbuzných mu hrozně ničím nohu,když ho nechám jen tak.Tak jak to je?Někdy mi připadá,jak malé opičátko,když používá ke hře s hračkami nejen ruce,ale i nožky.Je velmi obratný,provádí pohyby,které by těžko zvládal s nohama sešněrovanýma nad kotníky v botách.No?A co teď?
Máte některá tip na kvalitní domácí obuv?
Díky Katty
Uprimne? Kasli na domaci obuv po dome a nech ho behat na boso nebo v ponozkach protiskluzkach! Je leto, takze se od nohou jen tak nenastydne jako v zime (pokud teda nemate podlahove topeni) a prave naopak ortopedove doporucuji nechat dite behat doma bez domaci obuvi. Moje dite nutim do backor jenom v zime nebo v opravdu chladnem pocasi, jako mala v protiskuzkach vydrzela a od te doby, co si dokaze backory i ponozky svliknout sama, neni sance ji udrzet obutou ci jenom oblecenou do ponozek:-)
Zeptej se jeste na nazor sve MUDr., ale pokud ani backurky nedrzi na noze a maly je stastny bez, tak to neres a nech ho volne behat.
Sulanek a Nika uz 2.5
Ahoj Katty
,
taky si myslím, že to není bezpodmínečně nutný, já dávám synkovi (16 měs.) klasický šněrovací bačkůrky, ale někdy taky ne, když je teplo. Dokonce si teď oblíbil jedny „tenisky“ od vietnamců za 30,– KČ (cena odpovídá kvalitě
), jsou mu asi o 3 čísla větší (po starším bráchovi), ale úžasně mu sedějí na noze a neustále vyžaduje je obouvat
.
Uvidíš, třeba ho to za čas pustí a bude je ochotně nosit.
Smokie
Díky Sulanku,
za podporu.Jsi zatím první(i z mých známých u nás doma).Máme plovoučky,jen v obýváku koberec.Malý se naučil chodit v protiskluzovkách a padá na nich jen,když má papuče
.V ponožkách dává větší pozor a nedivočí(hurá
). Nespadl ani jednou.Jo a s doktorama je to těžký,jeden řekne jo,druhý ne
.Cennější jsou pro mě zkušenosti maminek.Díky Katty
Díky taky Smokie,
jedinné,co náš miláček snese doma na nohou,jsou boty tatínka č.45.V těch vydrží nehnutě stát u dveří několik minut a předstírá,že jde do práce(dokud ho táta z těch bot nevytřepe a odchází do zaměstnání).
Katty
Ahoj Katty, niekde som čítala, že dieťa by malo behať hlavne bosé. Takže ak Ti Tvoji príbuzní tvrdia, že mu ničíš nohu tak sa mýlia. Veď najskôr zničíš nohu v nekvalitnej obuve, ktorá nesedí správne na nožičke. Moja dcérka napr. zá:,–(ne strpí na nohách vždy len jednu papučku, či ponožku. Prestala som ju nútiť nosiť papučky, keď sa voľnejšie cíti naboso, tak ju nechám. Kontrolujem pri tom aby jej nezostala zima, vtedy jej radšej oblečiem pančušky, ktoré si nevyzlieka. No teraz je leto, takže kľudne nechaj synčeka nech si behá naboso:-)
Ahoj Katty,
náš malej,teda teď už velkej 3 roky,měl taky nejradši pro změnu maminky boty… ![]()
Taky jsem ho nechala běhat v ponožkách protiskluzkách a nožičky má v pohodě.Jestli už má naprosto stabilní chůzi,tak už žádný papuče nepotřebuje.Doktorka nám říkala,že se mu alespoň hezky vytvoří klenba na nožičce.Myslím,že špatně padnoucí botky naopak ty nožičky ničí.
Měj se a málo pádů přeje L.
Ahojky, myslím, že bačkůrky nedokáží držet pevně dětskou nožní klenbu a že takové běhání bosky, je pro děťátka asi mnohem zdravější. No a když máš doma šikulku, že dává pozor v ponožtičkách, tak je to super. Na rady domácích nedej, to by se pak jeden mohl zbláznit .
veverka
Bos/a-určitě ano,ale ne po zcela rovném povrchu(např.:plouvoucí podlahy,koberce apod.),aspoň takouvouto odpověď jsem dostala u naší Dr. Takže trávníček a vlastně obecně venku,tam to dokonce doporučují,aby děti byly bosé. No a protože tomu opravdu věřím,dcera nosí kvalitní a pevnou botu i doma.Ale děsně to leze do peněz.Látkové bačkůrky také nedoporučují,takže kupujeme všechno kožené a nad kotníčky, s pevným opatkem a lehkou vyvýšeninkou v oblasti podnártí(nevím jak to jinak nazvat).Snad to k něčemu bude, ona v to asi taky hraje roli dědičnost.Mějte se. Petra
Souhlasím s Petrou, taky jsem slyšela nějakého orotpeda v TV hořekovat, co je to za nesmysl, doporučovat dětem chůzi doma bosky. Že ani dospělým se nedoporučuje, a to přesně z tohoto důvodu, že lidská noha není uzpůsobená chodit po absolutně rovném povrchu (koberce, lina,..) V přírodě - tráva, oblázky - to je jiná, tam to prospívá dětem i dospělým a doporučuje se to.
No, my teda doma taky chodíme bosky … ale chystám se koupit botky na doma - vypadají jako na ven, kožená kotníčkové, šněrovací - jenom mají „bačkůrkovou“ podrážku.
Ještě nevím, jestli je vůbec koupím, ta cena je fakt děsná (myslím 4 nebo 5 stovek:(
Papučky (kotníčkové) musí dítě nosit pokud neumí ještě pořádně chodit a padá.Když už chodí bez problémů a máte koberce tak to zas tak nutný není.Skute¨čně je lepší aby chodili bosí-aby neměli plochou nohu. A navíc se jim aspoň nepotí.Malej chodí někdy v papučkách a nebo ho nechám taky provětrat ![]()
Zkoušeli jste ty paučky co mají v předu jakoby uříznutou špičku?Ty nejsou špatný.
Ahoj Četla jsem, že na vývoj nožiček je lepší nechat děti bosé, teda v ponožkách. Nemělo by ale převažovat běhání po tvrdé podlaze, ideální je koberec. O nutnosti domácí obuvi tam nebylo nic ![]()
Holky, obnovuji diskuzi… Dcerka chodí kolem nábytku, už se i snaží pouštět. Nevím, zda už dávno na nohách nemá mít papučky či nikoliv. V bytě máme všude plovoucí podlahy, pouze jeden pokoj koberec, ale tam se moc nezdržuje. Tak nevím, někdo radí nechat na boso, jiný zase papučky… :-/ Doteď byla převážně na boso nebo v protiskluzových ponožkách. Děkuji ![]()
Za mě ne. Capáčky nebo ponožkoboty. Malá neměla papučky ani bačkory nikdy, až do školky.
Já nechala dceru jen v ponožce s protiskluzem. Bačkory až na podzim kdy bylo od země chladno.