Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Co vím tak nemá. Ty máš jako pečující osoba nárok žádat o doplacení výživného 3 roky zpětně, pokud se změnily poměry atd. Ale to, že on posílá něco navíc je jeho dobrá vůle a nárokovat zpět si to nemůže.
Nemá nárok, dobrovolně posílal částku, na které jste byli domluveni, takže si to jako nemůže nárokovat zpět.
Jinak mě vždycky „fascinuje“, jak si chlapi myslí, že ty peníze jdou Vám
nebo jeho záměrem je oškubat svoje vlastní dítě, fuj, to je hnus…
Kolik stojí dnes jen obědy ve škole, co oblečení, dítě musí taky někde žít, spát, jíst, nějaké koníčky, kapesné, dva litry jsou úplně směšná částka, kdyby měl představu, že bude platit jen tolik.
@Anonymní píše:
Hezký den, prosím o zachování anonymu.
S bývalým partnerem jsme se rozcházeli před 7 lety. Tehdy jsme měli napsanou jen ověřenou dohodu, že bude platit 2000 měsíčně. Nebyli jsme manželé a nechtěli jsme k soudu. Od té doby jsme částku navyšovali, ale už jsme to nijak papírově neřešili, prostě dohoda mezi námi. Teď ovšem přišel konflikt a on mi řekl, že mi bude dávat zase jen ty 2000 podle dohody. Samozřejmě to chci hned pořešit přes soud (příjmy má vysoké). Teď mě ale napadá, co když bude chtít, abych mu vrátila, co zaplatil navíc nad ty dohodnuté 2000? Má na to právo? Děkuji za případné odpovědi
Muselo by být splněno hromadu podmínek, aby to mohl dostat zpět - musel by prokazovat bezdůvodné obohacení, tedy pokud by ty platby nebyly označeny jako výživné a nějak by doložil, že to bylo posíláno omylem, pokud je to označeno jako výživné, na vrácení by mohl mít nárok tehdy, pokud by soudem stanovené výživné bylo nižší a současně bys ty peníze na výživu dítěte prokazatelně nespotřebovala, např. bys to, co bylo nad 2000 odkládala jako spoření na nějaký svůj účet. Pokud bys to dávala na účet ve vlastnictví dítěte, tak už se k tomu dostat podle mých zkušeností nedá. Ale myslím, že se obáváš zbytečně, těžko by mu nějaký právník poradil, ať se o to soudí.
@Zoe1 píše:
Nemá nárok, dobrovolně posílal částku, na které jste byli domluveni, takže si to jako nemůže nárokovat zpět.
Jinak mě vždycky „fascinuje“, jak si chlapi myslí, že ty peníze jdou Vámnebo jeho záměrem je oškubat svoje vlastní dítě, fuj, to je hnus…
Kolik stojí dnes jen obědy ve škole, co oblečení, dítě musí taky někde žít, spát, jíst, nějaké koníčky, kapesné, dva litry jsou úplně směšná částka, kdyby měl představu, že bude platit jen tolik.
byla to teoretická úvaha, pokud by to požadoval - nepsala, že už to požaduje, tak se uklidni.
@KovaJana píše:
byla to teoretická úvaha, pokud by to požadoval - nepsala, že už to požaduje, tak se uklidni.
Myslím, že jsem nenapsala nic špatného, proto nechápu to, „tak se uklidni“ nebo Vám se zdá 2000 adekvátní částka na školní dítě v dnešní době? Jen jsem napsala, že mi fakt přijde úsměvné, jak si hodně chlapů myslí, že prachy jdou vlastně ex a ne dítěti a kdyby ty prachy soudil zpět, tak opět to odnese jen a to dítě, protože o to méně by mu pak ta matka mohla dát.
Mě přijde, že tobě přijde, že platí nevím co a že můžeš být vlastně ráda ne?
Vysoký příjem znamená co? 40?50?60?
I kdyby měl průměrný plat, tak by alimenty měl platit aspoň dvojnásobné. Proč ho nedáš k soudu?
@Zoe1 píše:
Jinak mě vždycky „fascinuje“, jak si chlapi myslí, že ty peníze jdou Vámnebo jeho záměrem je oškubat svoje vlastní dítě, fuj, to je hnus…
Hele, já myslím, že to je složitější. Fakt se nechci zastávat těch bídáků, co nepokrejou ani základní potřeby těch dětí, pošlou 2tis, matka to přepošle na obědy a školkovné a tím to hasne a chlap vytrubuje, že za nakoupila jachty na Bahamách. Ale… někde tomu i rozumím. Když chlap posílá už nějaké slušné výživné, já nevim 5- 10 tis. Což neřikam, že je na zbohatnutí, ale už to něco je. A matka stejně jede jen proti otci, tváří se, že všechno kupuje ona, odmítá to dětem k otci půjčit s tím, že je to koupila ona ( fakt, že je to i z výživného opomíjí). Nebo prostě ona výhradně rozhoduje co se dítěti koupí. A otec prostě preferuje koupit něco jiného- místo kola kytaru, nebo obráceně, platit hodinu angličtiny místo flétny… Matka se zaštituje přáním dítěte, ale přiznejme si, že tam kde jsou rodiče ve válce, je přání dítěte vždy velmi silně ovlivňováno přáním rodiče, především toho, kdo má dítě v péči ( at už vědomě či nevědomě). Další motiv může být čistě jen fakt, že ten otec je v podstatě penalizován za to, že nepečuje, ale co když pečovat chce - nechce platit, chce se starat, matka brání péči obou rodičů, na základě toho je dítě svěřeno do její péče a otec dostane ještě jako návdavek platit výživné za dobu, kdy o dítě nepečuje. Si to představ - někdo ti vezme dítě, proti tvé vůli, a ještě jim máš platit za to, že o to dítě pečují a ohánět se dobrem dítěte.
![]()
A jen abch předešla dohadům - vůbec se nebavím o troubovi, který pečovat nechce, dobrovolně přistoupí na to, že bude dělat otce roku 4 dny v měsíci a čertí se, že má na dítě platit 2 ušmudlané tisícovky
Spotřebované výživné na nezletilého se nevrací. Jinak - i před sedmi lety byly 2000 směšná částka, soud by mu tenkrát pravděpodobně určil o něco víc. Nevím, o kolik jste teda za ty další roky navýšili, ale jemu se naopak může stát, že mu soud napaří nejen vyšší alimenty, ale i něco zpětně. Což se stalo ex, aniž bych žádala o zpětné zvýšení, soudce se sice „nepředal“ s výší alimentů, ale zohlednil, že se s tím dlouho nehlo, takže napařil exovi zvýšení rok zpět. Ale jde to o víc (nevím kolik) let zpět. Na jeho místě bych si moc nevyskakovala.
@Lama Lama píše:
Hele, já myslím, že to je složitější. Fakt se nechci zastávat těch bídáků, co nepokrejou ani základní potřeby těch dětí, pošlou 2tis, matka to přepošle na obědy a školkovné a tím to hasne a chlap vytrubuje, že za nakoupila jachty na Bahamách. Ale… někde tomu i rozumím. Když chlap posílá už nějaké slušné výživné, já nevim 5- 10 tis. Což neřikam, že je na zbohatnutí, ale už to něco je. A matka stejně jede jen proti otci, tváří se, že všechno kupuje ona, odmítá to dětem k otci půjčit s tím, že je to koupila ona ( fakt, že je to i z výživného opomíjí). Nebo prostě ona výhradně rozhoduje co se dítěti koupí. A otec prostě preferuje koupit něco jiného- místo kola kytaru, nebo obráceně, platit hodinu angličtiny místo flétny… Matka se zaštituje přáním dítěte, ale přiznejme si, že tam kde jsou rodiče ve válce, je přání dítěte vždy velmi silně ovlivňováno přáním rodiče, především toho, kdo má dítě v péči ( at už vědomě či nevědomě). Další motiv může být čistě jen fakt, že ten otec je v podstatě penalizován za to, že nepečuje, ale co když pečovat chce - nechce platit, chce se starat, matka brání péči obou rodičů, na základě toho je dítě svěřeno do její péče a otec dostane ještě jako návdavek platit výživné za dobu, kdy o dítě nepečuje. Si to představ - někdo ti vezme dítě, proti tvé vůli, a ještě jim máš platit za to, že o to dítě pečují a ohánět se dobrem dítěte.![]()
A jen abch předešla dohadům - vůbec se nebavím o troubovi, který pečovat nechce, dobrovolně přistoupí na to, že bude dělat otce roku 4 dny v měsíci a čertí se, že má na dítě platit 2 ušmudlané tisícovky
No já si nedokážu představit, že bych měla bránit otci dětí si brát svoje dítě, se svým bývalým mužem mám dohodnuto, že si je může vzít kdykoliv bude chtít, bohužel v tomto směru z jeho strany velká iniciativa není. Nicméně pokud tohle nějaká matka dělá záměrně, že brání ve výchově otci, tak v tomto případě je to vlastně špatný výběr partnerky, tak jako kolikrát je tady ženám předhazováno, že to byla jejich volba, že si s takovým udělali dítě, tak to samé platí pro chlapi no, holt když s někým jsem a chci s ním založit rodinu, tak ještě před dětmi ten člověk musel poznat charakter té ženy a tak jako u chlapů jsou vždycky nějaké indicie, jen je hodně žen, co přehlíží, tak to samé platí naopak, že i u žen jsou k tomuto indicie a je to pak velký riziko, si pořizovat dítě s někým takovým, řekněme třeba nevyrovnaným člověkem. To se pak takový chlap, který je teda ve finále tou obětí, nemůže divit.
Nic se nevrací. A ty můžeš žádat až 3 roky zpětně navýšení
.
@Zoe1 píše:
No já si nedokážu představit, že bych měla bránit otci dětí si brát svoje dítě, se svým bývalým mužem mám dohodnuto, že si je může vzít kdykoliv bude chtít, bohužel v tomto směru z jeho strany velká iniciativa není. Nicméně pokud tohle nějaká matka dělá záměrně, že brání ve výchově otci, tak v tomto případě je to vlastně špatný výběr partnerky, tak jako kolikrát je tady ženám předhazováno, že to byla jejich volba, že si s takovým udělali dítě, tak to samé platí pro chlapi no, holt když s někým jsem a chci s ním založit rodinu, tak ještě před dětmi ten člověk musel poznat charakter té ženy a tak jako u chlapů jsou vždycky nějaké indicie, jen je hodně žen, co přehlíží, tak to samé platí naopak, že i u žen jsou k tomuto indicie a je to pak velký riziko, si pořizovat dítě s někým takovým, řekněme třeba nevyrovnaným člověkem. To se pak takový chlap, který je teda ve finále tou obětí, nemůže divit.
Já taky ne. U nás si ty věci žijou vlastním životem, nějak se přesunujou. V létě to ex všechno přivaze, uděláme inventuru, rozdělím to. Ty větší věci se nakonec dost ustálili, že se ani nepřevážejí - na inliny jezdí se mnou, na ryby zas s ním, u mě mají věci na lezení, u ex rakety. Lyže sdílíme. Xbox jsem řekla, že na něj klidně k narozeninám přispěju, ale mě to do baráku nesmí
. Ex ho taky nechtěl, ale za kluka se přimluvila nextka, tak ho vyhráli. ![]()
Matka dětí přítele brání dětem si vzít k otci i to, co jim koupil i on sám. Zaštituje se tím, že je to dětí majetek a její povinností je ho řádně spravovat.
Dříve se ještě zaštitovala přáním dětí, ale to už naštěstí nefunguje, děti jsou v pubertě.
@Zoe1 píše:Částka 2000 na školní dítě u otce s vyššími příjmy než 15.000 a bez podílu na péči a nákladech je na pár facek.
Myslím, že jsem nenapsala nic špatného, proto nechápu to, „tak se uklidni“ nebo Vám se zdá 2000 adekvátní částka na školní dítě v dnešní době? Jen jsem napsala, že mi fakt přijde úsměvné, jak si hodně chlapů myslí, že prachy jdou vlastně ex a ne dítěti a kdyby ty prachy soudil zpět, tak opět to odnese jen a to dítě, protože o to méně by mu pak ta matka mohla dát.
@Zoe1 píše:
Bohužel znám případ, kdy matka chodila s otcem na demonstrace za střídavou péči, organizovala petice, pak rozchod a pak bránila a bránila…
Hezký den, prosím o zachování anonymu.
S bývalým partnerem jsme se rozcházeli před 7 lety. Tehdy jsme měli napsanou jen ověřenou dohodu, že bude platit 2000 měsíčně. Nebyli jsme manželé a nechtěli jsme k soudu. Od té doby jsme částku navyšovali, ale už jsme to nijak papírově neřešili, prostě dohoda mezi námi. Teď ovšem přišel konflikt a on mi řekl, že mi bude dávat zase jen ty 2000 podle dohody. Samozřejmě to chci hned pořešit přes soud (příjmy má vysoké). Teď mě ale napadá, co když bude chtít, abych mu vrátila, co zaplatil navíc nad ty dohodnuté 2000? Má na to právo? Děkuji za případné odpovědi