Může do výběru lékaře expartner mluvit?

25.3.13 22:50

Může do toho expartner mluvit?

Dobrý den. Mám dotaz. Rozvádím se a mám v péči syna z manželství. Chodí k pediatrovi z vedlejšího města, kde jsem bydlela dřív s manželem. Je to lékařka, která měla i manžela v péči, když byl dítě. Mám ještě jedno děťátko, se současným partnerem, které má jinou pediatričku, přímo ve městě, kde bydlíme. Chtěla bych tam přehlásit i toho staršího, ze dvou důvodů. Za 1. je pro nás finančně náročné dojíždět do vedlejšího města a za 2. poslední dobou nejsem ani s tou dosavadní lékařkou moc spokojená. Jenže manžel s přehlášením nesouhlasí a říká, že jestli to udělám, bude dělat problémy. Zajímalo by mě, jestli má nějaké právo do toho mluvit, když syna mám soudně v péči jen já. Netuším, jaké problémy by chtěl dělat, ale prostě se bojím. Děkuji za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1219
25.3.13 22:53

Pokud máš syna soudně ty jsi jeho zákonným zástupcem a tudiž ty můžeš dát dítě k jakému chceš lékaři

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.3.13 22:56

@banánice ano, myslela jsem si to. Bohužel, ex si myslí, že když je jeho otec, může stále do všeho mluvit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
25.3.13 22:56

Já jsem tohle taky řešila a po poradě s právničkou jsem syna přehlásila podle sebe. Bývalý mi potom u soudu chtěl dělat problémy, ale soudkyně to neřešila. Obě byly PPLD, měly stejnou kvalifikaci. On do toho de facto nemá co mluvit, ani do výběru školky a školy. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
25.3.13 22:58
@Sluníčkonesvítí píše:
@banánice ano, myslela jsem si to. Bohužel, ex si myslí, že když je jeho otec, může stále do všeho mluvit.

Bývalý je taky takový pitomec, ale má prostě smolíka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905

@banánice zákonými zástupci jsou oba rodiče, svěření do péče na to nemá vliv.

@Sluníčkonesvítí jaké problémy by dělal? teoreticky by ho mohl zaregistrovat k jiné pediatričce (nebo spíše zpátky k té původní), ale jinak mě nic nenapadá. těžko si na něco takového může stěžovat na sociálce, pokud bydlíte jinde, je to logický krok.
Jaká je ta původní pediatrička jako člověk? Nešlo by s ní dát o tom řeč, jestli je rozumná?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101602

@simona.00123 No, s tou školou bych si nebyla tak jistá (myslím tedy střední), ale se zbytkem souhlas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.3.13 22:59

@simona.00123 no, on se snaží krafat do všeho, i do výběru té školy. Chtěl by, abych ho dala tam, kam chodil on. Ale vážně si nemůžu dovolit, aby dojížděl každodenně do vedlejšího města.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101602
25.3.13 23:01

@Sluníčkonesvítí Tak na druhou stranu, i když máš dítko v péči ty, tak on je stále také rodič, tak je celkem pochopitelné, že chce spolurozhodovat. Ale ty zas nejsi povinna ho poslechnout a souhlasím s tím, že pokud pro dojíždění není nějaký smysluplný důvod, tak je to blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
25.3.13 23:02
@j.a.n.i1 píše:
@simona.00123 No, s tou školou bych si nebyla tak jistá (myslím tedy střední), ale se zbytkem souhlas.

Střední už si může ovlivnit dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
25.3.13 23:03
Je to nesmysl, nemůže nic, dej ho, kamchceš ty a přehlaš ke svému doktorovi, pokud hodlá dělat problémy, šla bych si stěžovat na OSPOD, je nelogické, aby dítě dojíždělo do školy dojiného města kvůli ješitnosti tatínka, a o doktorovi to samé, prostě hopřehlaš k doktorovi vmístě bydliště a hotovo, jeho se neboj.
@Sluníčkonesvítí píše:
@simona.00123 no, on se snaží krafat do všeho, i do výběru té školy. Chtěl by, abych ho dala tam, kam chodil on. Ale vážně si nemůžu dovolit, aby dojížděl každodenně do vedlejšího města.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.3.13 23:05

@Knihomyš nevím, už jsem si s ní o tom jednou povídala a řekla, že konečné rozhodnutí je na mně, ale ať si uvědomím, že ona ho zná od narození, takže ví nejlíp co a jak a navíc, že by to pro syna byl nápor na psychiku, protože se bojí cizích doktorů. To je sice pravda, ale v tomto ohledu zrovna strach nemám, protože tu druhou lékařku zná-chodí tam se mnou, když jdu s mladším a jednou, když byl nemocný a já tam byla s menším na preventivce, tak mi nabídla, že ho vyšetří a syn se bez problémů nechal. Ptala jsem se ho, jestli by mu nevadilo k ní přejít a řekl, že ne, protože chce chodit tam, co bráška.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.3.13 23:06

@j.a.n.i1 Tak střední škola je stejně hlavně v režii syna (ale to bude za dlouho).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1219
25.3.13 23:08

@Sluníčkonesvítí
tak to neřeš malého přehlas a tatínek ten to bude muset respektovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
25.3.13 23:12
@Sluníčkonesvítí píše:
@simona.00123 no, on se snaží krafat do všeho, i do výběru té školy. Chtěl by, abych ho dala tam, kam chodil on. Ale vážně si nemůžu dovolit, aby dojížděl každodenně do vedlejšího města.

Já už s ním tyhle věci neprobírám. Malému bývalý domluvil školku, mě za zády, já jsem jí ještě neplánovala, rozseknul to pneumolog, který to ještě nedoporučil.
Od té doby s ním probírám jen počasí a návštěvy.
Máme blízko pěknou školu, takže ani nevidím důvod k případným stížnostem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty