Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím
. Mám dotaz ohledně doladů a pod. Mám syna (3,5 roku) a je v mé péči. S otcem má soudně určený styk každých 14 dní na sobotu přes den.Ex pořád prudí, ať malému nechám udělat pas, že by ho vzal do Německa-žijí na hranicích, takže je to otázka pár km. Jenže já mu to nechci dovolit-německy neumí ani pozdravit, takže se bojím, jak by zvládl nějakou krizovku s malým dítětem, ale to je jiná věc. Když jsme byli syna řešit u soudu, tak měl v papírech založený synovo rodný list. Já ho mám ale taky-originál. Můžeme ho mít oba? Má na to nárok, když v péči mám syna pouze já? A může mu nechat vystavit pas bez mého souhlasu? I když si říkám, jak by to udělal, když malého vídá jen v sobotu a úřady jsou jen v prac.dny.Děkuji za rady ![]()
Já si myslim, že pro jeho vyřízení potřebuje originální RL, takže pokud ho máš ty, tak by mu ho vystavt neměli. ![]()
@Gabčulinda ahoj, pokud nemá dítko přes týden, tak mu pas těžko udělá, protože nově si děti fotí oni sami.. S tím RL mi to přijde divné. Můj ex třeba žádné doklady nemá
Ale jinak mu na udělání pasu stačí právě jen RL, takže teoreticky by mohl, pokud má originál… Úřad nezkoumá, jestli je to rodič, kterému bylo dítě svěřeno do péče..
Ale fakt nechápu, jakto, že může mít originál, ten je jen jeden ![]()
@martina.se No to je hezký
.Který ko*ot tohle zase vymyslel??? Jako já mu hlavně syna přes týden nedám ani náhodou, ale udivuje mě, že má taky RL…Jak mu ho mohli vystavit? ![]()
Bohužel si může nechat udělat rodný list, půjde na matriku, tam řekne, že ho ztratil a oni už se nepidi, komu je dítě svěřené do péče
![]()
A můžu to někde nějak hlásit, že ho má, nebo něco takového? Opravdu si nepřeju, aby měl jakékoliv jeho doklady..
Nechat si udělat rodný list není problém. Dělají ho na počkání. Řekne, že ho ztratil a je to. Nikdo pak nezkoumá, co je originál a co kopie, protože to ani nikdo nepozná. Nikam se to nepíše.
@Gabčulinda píše:
A můžu to někde nějak hlásit, že ho má, nebo něco takového? Opravdu si nepřeju, aby měl jakékoliv jeho doklady..
tak to by mě taky zajímalo, ex si nechal udělat i klukovo kartičku pojišťovny, ale myslím si, že s tím nic nesvedeme
![]()
@ivana-domca píše:
tak to by mě taky zajímalo, ex si nechal udělat i klukovo kartičku pojišťovny, ale myslím si, že s tím nic nesvedeme![]()
Jsem celkem v šoku, že toto jde. Měla jsem za to, že jako zákonný zástupce plně zodpovídám za doklady pouze já. Já je ex vozím, pokud je kluk u něj, jinak bych mu nedovolila mít ani synovu jízdenku.. to je hnus… ![]()
RL opravdu mít může, originál ten jeho je taky, jako otci mu ho normálně vydají…
Pas by mu neměli nechat udělat, ale i kdyby natrafil na „hodnou“ úřednici tak pro podání žádosti by tam musel být s dítětem na vyfocení jinak má smůlu.
Včera tu byla podobná diskuse
Až budu mít cestu kolem MÚ tak se na to poptám, protože tohle mě ale opravdu štve! Ex hlavně ani není psych. v pořádku, takže mu může kdykoliv hrábnout a syna odtáhne někam do Prčic
.Proč to není nijak ošetřený. nějaký zákon, který tohle prostě neumožní a hotovo..? ![]()
Na tom RL originále je napsán prvopis..na duplikátu tam je myslím druhopis..mamka si to totiž nechala vystavit když ji otec sebral originál..a nevrátil..a pokud vím s tím duplikátem můžeš všechno(co kdyby ti třeba shořel tak už si nevystavíš pas?).myslím, že mu nemůžeš zakázat mít RL..a pokud se bojíš ať mu nevystaví pas proč mu ho nevystavíš sama? oni už by si v databázi zjistili, že už jeden pas má a to by teprve mohl mít tvůj ex průser
No to si dovolil moc, aby měl jeho TÁTA rodný list…to je tedy velkej hnus, to vám povím…
tak když je to takovej nebezpečnej úchyl, kterýho z něj tady děláte proč jste si s ním to dítě pořidili???