Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ahoj, uz jsem zoufala a rada bych znala nazor zkusenejsich maminek. Mam chlapecka narozeneho v 36. tydnu, od zacatku jsem v nemocnici odstrikavala mleko a mela ho na rozdavani, maly byl krmen sondou. Pote uz byl plne kojen, bylo mi receno, ze mam velke bradavky a doporuceno kojit s kloboucky. Ze zacatku pil cca 50 na jedno kojeni a kojila jsem vzdy z jednoho prsa. Bylo mi doporuceno doktorkou, abych vazila i doma a hlasila ji kolik vypije. Ted v 5 tydnech vetsinou vypil 80-90 a porad jsem kojila jen z jednoho prsa. Mleka jsem dle meho nazoru mela dost, musela jsem nosit porad vlozky do podprsenky a kdyz jsem byla naha, teklo mi samo. Vcera se vsak maly po jidlo budil velmi brzy a byl takovy neklidny. A nevytahnul si vice jak 30 ml. Zkusila jsem dat i z druheho prsa a vypil 50 ml. Dnes vypije z obou dohromady tak 30 ml a trva to tak hodinu. A je porad hladovy. Pred tim vypil 80 ml, behem 12 minut, odtrhnul se a uz nechtel. Kdyz si prso zmacku, tak se kapicky objevi. Zkousela jsem odsat, ale ani kapka. Nechapu to. Nechci davat umelou, ale nechci ho nechat hladovet. Jsem z toho zoufala.
neboj, takhle rychle urcite nezmizelo.. kolik je malemu? Nema rustovy spurt?
Chapu, ze byl nedoseny, tak je urcite opatrnost na miste, ale myslim, ze prilisne vazeni a mereni skodi.. kdybys nevazila, tak by ses tak nestresovala..
Ma pocurane plinky? Pribyva na vaze?
urcite to bude dobre!!
Meli jsme taky takovy problem. Maly byl na jipu a i pri prikladani na kojeni nemel silu.. rozkojila jsem se prez odsavacku..mela jsem mlika hrozne moc, bohuzel i pov propusteni domu proste bradavku nechtel, zvykl si na flasku v porodnici a ze to teklo samo.. tkaze ja odsavala, mliko skladovala a davala mu ho z flasky.. taky jsem furt mela prsni vložky, mliko.mi teklo samo.. jenze pak byl malej furt takovej hladovej, jedl by snad co hodinu a me mliko uz vubec neteklo, prsa se nenalevali.. takze jsem zacala dokrmovat nutrilonem.. asi 14 dni, a pak to mliko nebylo uz skoro vubec..odsala jsem treba jen 30ml z kazdyho, misto obvyklich 110ml z jednoho prsa.. takze jsme na UM skončily uplne. Asi to neovlivnis, zkousej to, kdyz to nepujde tak kup um a jeste zkus dokrmit.. dokud neco potece tak prikladej.. treba je to jen nejakej malej vypadek a bude zase vsechno v pohode. ![]()
Ach jo, kdy už konečně přestanou v porodnicích rozdávat tyhle kojení poškozující rady
Velké bradavky = kojte s kloboučky = blbost. Vážení před a po kojení = blbost. To že neodsaješ odsávačkou, neznamená, že není mléko.
Pozvi si domů laktační poradkyni (seznam těch kvalitních najdeš na stránkách mamily). Sebe i malého vyvslékni, vlezte do postele a koj. Neměř intervaly, neváži, nepočítej mililitry. Prostě ho mazli kůži na kůži a nech ho kojit se dle jeho potřeby. Kloboučky zkus odbourat - jak na to poradí právě LP.
@Týnka20 píše:
Meli jsme taky takovy problem. Maly byl na jipu a i pri prikladani na kojeni nemel silu.. rozkojila jsem se prez odsavacku..mela jsem mlika hrozne moc, bohuzel i pov propusteni domu proste bradavku nechtel, zvykl si na flasku v porodnici a ze to teklo samo.. tkaze ja odsavala, mliko skladovala a davala mu ho z flasky.. taky jsem furt mela prsni vložky, mliko.mi teklo samo.. jenze pak byl malej furt takovej hladovej, jedl by snad co hodinu a me mliko uz vubec neteklo, prsa se nenalevali.. takze jsem zacala dokrmovat nutrilonem.. asi 14 dni, a pak to mliko nebylo uz skoro vubec..odsala jsem treba jen 30ml z kazdyho, misto obvyklich 110ml z jednoho prsa.. takze jsme na UM skončily uplne. Asi to neovlivnis, zkousej to, kdyz to nepujde tak kup um a jeste zkus dokrmit.. dokud neco potece tak prikladej.. treba je to jen nejakej malej vypadek a bude zase vsechno v pohode.
jenze vam právě vymizelo tim prikrmovanim.. jinak souhlasim s @vedma007
@vedma007 píše:
Ach jo, kdy už konečně přestanou v porodnicích rozdávat tyhle kojení poškozující radyVelké bradavky = kojte s kloboučky = blbost. Vážení před a po kojení = blbost. To že neodsaješ odsávačkou, neznamená, že není mléko.
Pozvi si domů laktační poradkyni (seznam těch kvalitních najdeš na stránkách mamily). Sebe i malého vyvslékni, vlezte do postele a koj. Neměř intervaly, neváži, nepočítej mililitry. Prostě ho mazli kůži na kůži a nech ho kojit se dle jeho potřeby. Kloboučky zkus odbourat - jak na to poradí právě LP.
Amen!
Jinak kolem 6 tydnu muze byt prvni rustovu spurt, takze se muze chtit kojit „furt,“ je to naprosto normalni. Ze dne na den rozhodne mleko nezmizi. Taky mam prvni dite narozene o 4 tydny driv a i kdyz prvnich par tydnu bylo slozitejsich, srovnalo se to. Vazili jsme nejdriv po 2 dnech uz v nemocnici a kojila jsem na pozadani. Zvaz tu laktacni (ale dobrou), pokud si netroufnes sama, ale plne souhlasim s predchozim prispevkem.
Jo a klidne koj ze obou prsou, nevim, proc ti doporucili jen z jednoho, to se dela spis pri prebytku mleka, nebo refluxu.
To jsou tedy rady! Ano, mleko se muze ztratit ze dne na den! Nebo produkce dramaticky snizit. Zacni hodne pit i caje na kojeni a pokud by to trvalo dele, dej prikrm. Prece nenechas dite hladovet!
@jannina1 a kam by se jako ztratilo podle tebe? Mléčné žlázy fungují na systému poptávky a nabídky. Mléko se v prsech tvoří i během samotného kojení. Ano, pokud se třeba dítě špatně přisává, může produkce mléka postupně klesat. Ale vždy se to dá řešit. Mléko se prostě ze dne na den jen tak nesebere a neodejde.
@vedma007 píše:
Ach jo, kdy už konečně přestanou v porodnicích rozdávat tyhle kojení poškozující radyVelké bradavky = kojte s kloboučky = blbost. Vážení před a po kojení = blbost. To že neodsaješ odsávačkou, neznamená, že není mléko.
Take dodam, ze je normalni kojit co hodinu, dokonce je normalni kojit kazdou pulhodinu. Dite si to ridi samo, tabulky netabulky ![]()
Ja bych nevazila a nic a kojila dle potreby. Pokud mas pocit, ze mas mene mleka, tak nasad treba More Milk Plus od Motherlove (pomaha), kojici caj z DM s piskavici (jine kojici caje nic moc), Caro. A prikladat dle potreby. Akorat se tim vazenum stresujes.
MM zmizi klidne ze dne na den, ale taky se da rozkojit.
Edit - pardon příspěvek se mi uložil do jiného tématu
Příspěvek upraven 27.08.19 v 15:01
A prsa stridej. Zacnes napriklad z praveho, nabidnes pak keve a pri dalsim kojeni zacinas z leveho a pak nabidnes prave. A furt dokola.
@pazitka a mela jsem dite nechat hladovet? Kdyz jsem odsala treba jen 90ml to vypil a mel jeste hlad a nebo pak uz jsem mu nemela co dat protoze jsem neodsala zase nic? Proto jsem zacala prikrmovat ze..
@Týnka20 píše:
@pazitka a mela jsem dite nechat hladovet? Kdyz jsem odsala treba jen 90ml to vypil a mel jeste hlad a nebo pak uz jsem mu nemela co dat protoze jsem neodsala zase nic? Proto jsem zacala prikrmovat ze..
To je jasny..tady jsou same fanaticky ![]()
Ahoj, uz jsem zoufala a rada bych znala nazor zkusenejsich maminek. Mam chlapecka narozeneho v 36. tydnu, od zacatku jsem v nemocnici odstrikavala mleko a mela ho na rozdavani, maly byl krmen sondou. Pote uz byl plne kojen, bylo mi receno, ze mam velke bradavky a doporuceno kojit s kloboucky. Ze zacatku pil cca 50 na jedno kojeni a kojila jsem vzdy z jednoho prsa. Bylo mi doporuceno doktorkou, abych vazila i doma a hlasila ji kolik vypije. Ted v 5 tydnech vetsinou vypil 80-90 a porad jsem kojila jen z jednoho prsa. Mleka jsem dle meho nazoru mela dost, musela jsem nosit porad vlozky do podprsenky a kdyz jsem byla naha, teklo mi samo. Vcera se vsak maly po jidlo budil velmi brzy a byl takovy neklidny. A nevytahnul si vice jak 30 ml. Zkusila jsem dat i z druheho prsa a vypil 50 ml. Dnes vypije z obou dohromady tak 30 ml a trva to tak hodinu. A je porad hladovy. Pred tim vypil 80 ml, behem 12 minut, odtrhnul se a uz nechtel. Kdyz si prso zmacku, tak se kapicky objevi. Zkousela jsem odsat, ale ani kapka. Nechapu to. Nechci davat umelou, ale nechci ho nechat hladovet. Jsem z toho zoufala.