Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den maminky.
Měla bych otázku na ty z vás, komu děťátko prodělalo 6. nemoc. Můj 8měsíční syn začal mít v neděli, v podvečer zvýšenou teplotu, drželo se to kolem 37,5°. Celé pondělí to bylo kolem 38°, večer už to šlo nahoru ke 39°, podala jsem čípek, který zabral. V úterý ráno jsem sním jela k Dr, vzala jsem moč, ta byla v pořádku, CRP 3. Shodou okolností se mu teď klubou dolní jedničky, jedna už je od pondělí venku z dásně a ta druhá bude snad brzy taky venku. Kolem 12 už měl zase 39° teplotu, takže co 6 hodin je potřeba čípek. Dr řekla že mám čekat zda se osype(6.nemoc) a nebo vyleze další zub. Od pondělí syn nechce nic než jen kojení. Už jsem z toho zoufalá, malý by pořád jenom spal, je protivný a je vidět že toho už je na něj moc
. Myslíte že je ještě možnost že se osype a bude klid nebo je tohle už dlouho na to aby to byla 6. nemoc? Mockrát děkuji za jakýkoliv názor, zkušenost.
Dcera se osypala přesně po 3 dnech.
Takže bych ještě do zítra ráno vydržela.
@Markéta188 A teplotu se vám povedlo vždy srazit a pak zase naskočila zpátky? Teploty byly do poslední chvíle vysoké nebo šli dolů?
Od neděle už mi to přijde dlouho. Posílám průběh u mojí 7měsíční dcery (napsala jsem tam špatně datum, mělo to být 28. 9.). Psala jsem to proto, že v pátek ráno jsme ji chtěla poslat s tatínkem k dr. (já jsem byla nemocná). Ale ráno se probudila bez teploty a osypaná. Takže dr. to neviděla, diagnostikovala jsem jí 6. nemoc sama. Ale myslím, že byla dost jasná. Za celou dobu dostala 2 Paralen čípky, jinak jsem jí teplotu nesnižovala.
Dceři se to v 9m spojilo, myslela jsem, že to budou zuby, pak ji to vylezlo nad 40, po tel. domluve jsme jeli na pohotovost, byl to večer…a za dva dny se osypala a další den vylezl i ten zub…
Syn měl horečky 3 dny, vysoké, šly špatně srazet. První den pořád kolem 40, byl úplně vyřízeny, pod 39 jsme se nemohli dostat. Pak další dva dny už to ke 40 nebo na 40 nelezlo, čtvrtý den bez teploty a sotva znatelna vyrážka
@Janča6 Takže to byl celkem v pohodě průběh a teploty asi taky nebyly nijak vysoké, když stačil Paralen. Kdo ví co se teda u nás z toho vyklube
![]()
@Ivule1994 píše: Více
Nejvyšší teplota byla 40,3. Je to na té fotce ![]()
@citlivaduse nám ta teplota klesne po čípku, ale za 6-7 hodin to začne zase lézt nahoru. Syn je hodně mrzutý, pokud to doma nějak zvládneme do zítra, tak hned ráno pojedu znovu k Dr, vezmu moč a budu trvat na novém CRP, ať se ví kam se to hnulo. A popřípadě i výtěr z krku. Dnes už tam bohužel Dr není. ![]()
@Janča6 ano, omlouvám se. Fotku jsem viděla až po odeslání mojí zprávy. Zítra zajedeme znovu k Dr s močí a ať udělá znovu CRP. ![]()
Horečky měla skoro 40, měla teprve půl roku.
Srazit šly na 37-38, ale po 4-5h zase šly nahoru.
@Markéta188 Dnes by to tedy u nás měl být 3 den. Takže zítra už by to mělo být bez teplot a vyrážka, pokud se teda jedná o 6. nemoc.
I do uší by se měl podívat. Může tam být pekelně rozjetý zánět absolutně bez bolesti.
Ano, jak jsem psala.
Pokud se do rána neosype, tak už je to na 6. nemoc dlouho a vzít znova k pediatrovi.
Aha, já jsem měla čtvrtek. Tak to ještě máte šanci, že je to 6. nemoc.