Můžete svěřit 3leté dítě staršímu sourozenci na vyzvedávání?

1114
4.5.11 17:01

Můžete svěřit 3leté dítě

Ahoj,možná to bude znít hloupě ale chtěla jsem se zeptat.můžu 11letému(dcera,syn)svěřit mladšího sourozence(3roky)na vyzvedávání ze školky,odvedení domů,pohlídání než přijede někdo z rodičů ze zaměstnání.Jaké máte zkušenosti?díky za reakce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9044
4.5.11 17:04

Ahoj,moje segra takhle sverila syna desetilete dceri,jinak to proste neslo,vodila ho rano do skolky cestou do skoly.Vse bylo v pohode.
Ted tady u nas v bytovce vidam dost casto sousedovic deti,kterym je 11 a 13 let,ze vodi 3leteho brasku do skolky a kolikrat ho doma i hlidaji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
4.5.11 17:07

Nevím jak teď, ale já v 8mi letech vyzvedávala 6ti letou sestru. Školka cca 400m od baráku, město cca 25tis. obyv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1759
4.5.11 17:07

To je těžké. :think: podle mě musíš sama vědět, jestli máš starší děti schopné se o mladší postarat nebo ne… :-)

Dobře se může postarat i 8 mi leté děcko, a blbě třeba 17 letý puberťák… :nevim: :nevim:

Jinak u nás je taky běžné, že starší vedou do školky mladší… jako problém bych to neviděla :wink: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
4.5.11 17:12

Spíš si zjisti v dané školce, jestli mu/jí dítko předají. Někde dělají problémy a odevzdávají pouze dospělým osobám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1114
4.5.11 17:17
Katka_LEE píše:
To je těžké. :think: podle mě musíš sama vědět, jestli máš starší děti schopné se o mladší postarat nebo ne… :-)

Dobře se může postarat i 8 mi leté děcko, a blbě třeba 17 letý puberťák… :nevim: :nevim:

Jinak u nás je taky běžné, že starší vedou do školky mladší… jako problém bych to neviděla :wink: :mavam:

je to trapné :oops: ale děti(10 a 7)pomale neumí ani zamknou dveře.. :zed: Právě proto že jsem většinou doma nemají důvod zamčít.a když už musím něco zařídit dcera zapomene klíče a stojí před barákem než někdo dojede..Vůbec si nedovedu představit jak by to bylo kdyby u sebe měla 3letýho prcka.nebo kdyby zapoměla při odchodu do školy zamknout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1114
4.5.11 17:18
Amabilis77 píše:
Spíš si zjisti v dané školce, jestli mu/jí dítko předají. Někde dělají problémy a odevzdávají pouze dospělým osobám.

od 10let svěří ale netváří se moc pěkně paní učitelka :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.5.11 17:24

předem se omlouvám ta anonym, mám k
tomu své důvody, pokud máš děti psychicky vyzrálé, problém by být neměl,pozor pouze na příslušný sociální odbor, nemůžeš svěřovat do péče nezletilé dítě nezletilému, je to proti zákonu, ty a tvůj muž jste jedinými zákonnými zástupci, a tudíž způsobilí pro péči o nezletilého, ne vaše děti.

• Citovat
  • Upravit
1114
4.5.11 17:31

anonymní:aha to sem nevěděla(spíš mě to nedošlo :zed: )proto se paní učitelka ve školce moc netváří

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1114
4.5.11 17:54

Mám ještě jednu otázku.Jak teda řešit vyzvedávání dítěte ze školky.Třeba u mě je už problém.školka od 6,15do 16,30 vlak my jede v 7 hodinu do práce takže nástup v 8 abych ji stihla zase vyzvednout musela bych v práci končit ve14hod abych se zase dostala do zavíračky Mš :think: :nevim: je to na palicu :zed: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22032
4.5.11 18:00
mila2113 píše:
je to trapné :oops: ale děti(10 a 7)pomale neumí ani zamknou dveře.. :zed: Právě proto že jsem většinou doma nemají důvod zamčít.a když už musím něco zařídit dcera zapomene klíče a stojí před barákem než někdo dojede..Vůbec si nedovedu představit jak by to bylo kdyby u sebe měla 3letýho prcka.nebo kdyby zapoměla při odchodu do školy zamknout.

No tak co řešíš? Jestli jsou ještě natolik nesamostatné, jak píšeš, tak jim přece mladší dítě nemůžeš svěřit… nebo ano? 8-o 8-o

Jakkoli by se Ti to hodilo a potřebovala bys to, bezpečí nejmladšího je snad nejdůležitější. A pokud už teď sama tušíš, že starší dcera je na takovou zodpovědnost ještě malá, byl by nezodpovědný hazard ji do té situace postavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1114
4.5.11 18:09

Bohunka:sem se asi špatně vyjádřila.Chtěla jsem vědět jestli to rodiče dělají(že svěří dítě star.sourozenci)a jestli to zákon umožňuje.
Dcery zas takoví telata nejsou.Prostě se bojím(je to asi panika)z něčeho nového

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
4.5.11 18:19

Je to vše strašně individuální. Znám děti v tomto věku, kteří jsou schopny se postarat o školkového sourozence a jiné, které neumí v tomto věku ani zamknout dveře nebo uvařit si čaj v rychlovarné konvici..
Já si myslím, že některé dítě by mohlo být už v tomto věku na tento úkon a odpovědnost zralé. S tím, že se nepůjde přes frekventovanou cestu, mladší nebude vzpurné povahy a bude poslouchat staršího sourozence, bude umět ovládat mobil, zvedat rodičům, podávat hlášení, a nebude se jednat o dlouhou dobu.

Když to tak vezmu, v dřívějších dobách toto muselo fungovat i bez těch mobilů.
Sestřenka kolem 12 let takto odváděla 8 letou sestru.

My jsme do té situace postaveni nebyli, měli jsme mamku doma, ale byly jsme velmi samostatní, protože jsme od první třídy jezdili sami busem do menšího městečka z vesnice vzdálené od něj 7 km. Žádný učitelský dozor nás u autobusové zastávky nečekal(jak to někde funguje dnes), museli jsme dát pozor jeden na druhého a nějak si sami poradit.

Jak mi děti rostou a stávají se z nich schopné a svébytné osoby, hodně nad tím přemýšlím. Samozdřejmě se bojím, ale nechtěla bych z nich udělat ustrašené neurotiky tím, že je nikam nepustím, nic jim nedovolím. Teď si obě moje děti hrají venku na bezpečném dvorku se sousedovic dětmi, ještě před pár měsíci by mně nenapadlo, že bez trvalého dozoru pustím i dceru - samozdřejmě mám okno do kořán, slyším zvuky, kontroluju. Ale tak nějak starší dospěl k tomu, že ji střeží jako ostříž a ani ona sama se nevydá nikam, aniž by mně zavolala do okna.

Tento jev - dřívější samostatnost dětí a opatrování mladším sourozencem vidím převážně v rodinách, kde je více dětí, rodiče mají nižší vzdělání, tím pádem obyčejnější směnové zaměstnání a nemají často babičky. V tomto směru nesamostatné děti jsou většinou v „bohatších“ rodinách, kde je dětí jedno nebo dvě, děti znají jen školu, družinu, treningy, kroužky, organizované víkendové srazy, ale neví, co je to jít volně ven..

Já bych dětem chtěla v tomto směru dopřát určitý kus samostatnosti, záleží, jak to překonám sama v sobě. Nebezpečí, které na ulici číhá je dost velké. Tím ale neříkám, že moje dítě bude chodit od první třídy samo do školy :mrgreen: Prostě to chce individuální posouzení..

Já např. znám matky, které nechávají doma spícího kojence bez monitoru dechu(stejně by jim byl v tomto případě na prd) a jdou pro starší dítě do školky nebo do školy, pryč jsou 20 minut až půl hodiny. To bych já neudělala - nejen k vůli nebezpečí SIDS, dušení, dávení, ale taky se může v bytovém domě něco stát a kdo bude vědět, že za zavřenými dveřmi spí kojenec..

Tím jsem chtěla říct, že každému přijde normální a vhodné něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
4.5.11 18:22
mila2113 píše:
Bohunka:sem se asi špatně vyjádřila.Chtěla jsem vědět jestli to rodiče dělají(že svěří dítě star.sourozenci)a jestli to zákon umožňuje.
Dcery zas takoví telata nejsou.Prostě se bojím(je to asi panika)z něčeho nového

Zákon - osoba starší deseti let může doprovázet osobu mladší deseti let. Dřív to platilo, nevím, jestli to platí ještě teď.

U nás v bloku se loni stalo, že 5letou holčičku v poměrně bezpečném bloku při přechodu z hřiště srazilo auto. Naštěstí neměla žádná vážná zranění. Na hřišti byla se 7 letou sestrou, rodiče měli patálie s policíí a sociálkou, že do 10 let nemají děti na ulici co dělat.
To samé myslím platí pro cyklisty.

Jiná známá, která má jediné dítě, 8 let, ho zatím samotné nikam nepouští. Až letos poprvé pustila na hřiště před barák se spolužačkami ze třídy. Až letos poprvé chodí do školy sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
4.5.11 21:01

Z mého pohledu je úplně nejdůležitější jak je na tom ted tříleták..jestli je to raubíř, který na ségru prdí a vyškubne se jí kdykoli na přechodu přes silnici za řevu: ty mi neporoučej nejsi máma!!! :mrgreen: a je celkově živější a temperamentnější, tak ani moc nezáleží na věku dohlížitele..Může být 10ti letá sebehodnější a sebezodpovědnější, ale když se jí mladší sourozenenc kousne, tak je konec a je to nebezpečné pro ně pro oba..
Já bych jí takovou zodpovědnost asi na hrb neházela..je to ještě dítě a denně vyzvedávat a následně hlídat doma to už je docela dost..
Vím, že je to těžké a chce to řešení, ale neymslím, že toto je dobré.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin