Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Pěkný den všem
,
máte prosím někdo zkušenosti s mýdlovými ořechy??? V domění šetrného praní ke kůži miminek a ekzematiků (na doporučení) jsem zkusila koupit jedno balení (1kg) a zkusila s nimi vyprat prádlo. Nejen že mi připadá, že to prádlo moc vábně nevoní
, tak prádlo zůstalo nevyprané - jednalo se o pakaděná body (z MM). Naše prádlo taky nic moc - připadá mi že zůstal „odér“ z potu
.
Jinak jsem byla zvyklá prát v Persilu-sensitive a nikdy žádný problém nebyl. Teď jsem se nechala umluvit a asi jsem koupila zbytečnost
…
ty ořechy opravdu smrděj a neperou … mam je doma a hruza… nepouzivam … k cemu je mi ze je to setrne k zivotnimu prostredi, kdyz mam pradlo spinave? ![]()
já jsem je taky koupila, Elišce už bude rok a máme je pořád, ze začátku jsem byla nadšená, ale pak jsem zjistila, že opravdu nic moc nevyperou. Dávala jsem jich nakonec 2× tolik, ale jídlo a pokaděný bodýčko stejně nevyperou a prádlo nijak nevoní. Koupili jsme pak Minirisk, který pere a voní, ale je stráášně drahy, takže nakonec jsem našla ve zdravé výživě a i pak v DMku značku Ecover. Mají přášek, aviváž i prášek na jemné. Je to všechno ekologicky odbouratelné, tudíž přírodní. Elišce to nic nedělá a není to nijak superdrahý a i to vypere. Nevoní a nepere jako Persil, ale opravdu to není špatný. Jinak Minirisk se dá sehnat na internetu a objednat, ale jak jsem psala je drahý, nicméně pere super.
navíc to strašně barví bílé prádlo do šedo hněda. Koukám, že nachytat jsem se nenechala sama, ne že by mě to těšilo, ale aspoň si nepřipadám tak blbě ![]()
No mě by ani nevadilo, že to prádlo nevoní (kdyby nebylo cítit i po vyprání potem), ale dost mi vadí že fakt nevyperou ani nejmenší flíček od stolice mimča.
A s mýdlovými ořechy jsem se setkala vlastně poprvé - měla jsem představu opravdového mýdla na malé kousíčky… ne nějakých slupek
. (Snad někdo zkušenější aspoň napíše co to vlastně je, z čeho přesně se získává). Na obalu je pouze - že z Nepálu.
ořechy …odtud mám info já.
No, zklamaná jsem z nich byla hodně, co ti mám povídat. Zatím mi leží ve skříni a nevím, co s nimi. Asi z nich udělám odvar a budu tím stírat chodbu. Prý to taky je. Jen, aby to neudělalo nějaký bordel i na té podlaze ![]()
No já je koupila přímo od prodejce v plátěném 1kg pytlíku + 2malé plátěné pytlíky na praní uvnitř balení. Asi zůstanu u osvědčeného, tím nechci říci - že mám něco proti eko+šetrnému praní, jen u nás to jaksi pozbývá účinnosti
.
No tak já jsem v nich prala taky, ale moc účinné mi nepřijdou, jediné co trochu pomáhalo, bylo ořechy trochu rozmačkat - mlátila jsem pytlíčkem s ořechy o pračku, pak se líp uvolnilo to mýdlo z nic… Jinak ale fakt neperou no ![]()
Díky za Vaše odpovědi a zkušenosti. No nejdřív jsem si měla o těchto výrobcích něco přečíst na netu… a vyvarovala bych se podobného nákupu zbytečnosti
.
Ty ořechy perou stejně jako čistá voda…Četla jsem o nich článek, který už ovšem nemůžu najít, jinak bych to sem hodila odkaz.
Trošku jsem pohledala a už jsem našla to, s čím jsem si tyto ořechy spletla… zprvu jsem myslela, že jde o opravdové mýdlo
chtěla jsem toto
http://www.babysatky.cz/index.php?…
A o těch mýdlových ořeších píší sice tohle
http://www.babysatky.cz/index.php?… ale to moc nesedí…
Marpe přečti si ještě pod článkem diskusi, je docela zajímavá, někdo je s nima spokojený, píší tam svoje vychytávky. Na něco bys je určitě využila když už je máš. Ale na pokakané plenky určitě ne. Já např. používám tekuté mýdlové ořechy od Almawinu na ruční praní svého jemného a málo zašpiněného prádla. Vypadá takhle:
http://www.slune.eu/…dlove-orechy?…
Nebo se poptej v diskusi Ekologická domácnost, tam holky určitě poradí.