Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
Dnes začínám 8tt a od včerejšího večera mám pocit ze nám mě jde opět mykoza - trpěla jsem na ni často i před tehotenstvim.
Všude ale čtu, ze v prvním trimestru není moc přípravku, které mi muže lékař dat, mate s zimní některá zkušenost? Da se sehnat něco bez předpisu nebo musím letět k dr? ![]()
Děkuji ![]()
Ahoj
také jsem trpěla a od doby co preventivně používám Herbalon mýdlo( přírodní mýdlo je několik druhů, je i na mykózy, po porodu atd.) tak je klid. Jsem ve 27tt a zatím klídek ![]()
Mně bylo v prvním trimestru doporučeno pouze mazat fungicidinem, jinak nic. Mast je volne prodejna. Trpěla jsem na to cele těhotenství a ještě teď po porodu (6 měsíců) se to občas umí vrátit ![]()
Zkus kefír, bílé jogurty a případně laktobacily Swiss. Na obalu vyloženě píšou „vhodné pro těhotné a kojící ženy“. Dokonce jsem někde četla, že při jejich užívání v těhotenství pak novorozenci tolik netrpí na bolení bříška. O zákazu užívání v první trimestru nikde ani zmínka… Zatím mi to vždy zabralo a když bylo nejhůř tak jsem používala mycí gel na intimní hygienu Cannesten (samozřejmě užití pouze zvenku a důkladně opláchnout). A taky omez sladké. Mně se vždycky mykóza rozjede po častých návštěvách cukrárny
…
Ale jestli se mykóza už rozjela a horší se to, tak běž určitě co nejdřív doktorce. Případný zánět by byl pro miminko nebezpečnější než nějaké léky.
Tak jsem zbehla do lékárny, paní mě skutečně prodala Fungicidin, akorát upozornila, ze v 1. Trimestru nesmím užívat vaginalne, takže jen prý mazat na sliznici ![]()
Tak uvidíme, fungicidin mě nikdy nezabiral, vždy to vyřešil až Canesten nebo Clotrimazol ale co se dá dělat ![]()
Mela jsem v tehu a sla k dr..neco predepsala, nazev si nepamatuju. Problem je prave, ze se ten canesten na zacatku nebo vubec v tehu nesmi no..
@Chaloupa Clotrimazol jsem už v dalším trimestru mohla zavádět, akorát se nesmí použít aplikátor. Tak přeji, aby problémy co nejdříve zmizely a klidný zbytek těhotenství ![]()