Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Myom je nezhoubný „nádor“ vyrůstající ze svaloviny. obvykle bývá na děloze. Nikdy jsem neslyšela, že by byl na vejcovodech, tam přece žádná svalová tkán není ![]()
Nejsem teda gynekolog (ani lékař), ale nemáš to nějak popletené? Nemáš na těch vejcovodech třeba endometriozu?
@pe-terka píše:
Myom je nezhoubný „nádor“ vyrůstající ze svaloviny. obvykle bývá na děloze. Nikdy jsem neslyšela, že by byl na vejcovodech, tam přece žádná svalová tkán není
Nejsem teda gynekolog (ani lékař), ale nemáš to nějak popletené? Nemáš na těch vejcovodech třeba endometriozu?
Nemam ta mi vysla negativni v testech. Dr mi rikal, ze jsou tam myomy a ty tvori prekazku.
@pe-terka Pokud si dobře pamatuji že školy a Wikipedia nelže, tak vejcovod je tvořen z venku hladkou svalovinou a uvnitř má výstelku, která umožňuje pohyb vajíčka.
@Anonymní píše:
Nemam ta mi vysla negativni v testech. Dr mi rikal, ze jsou tam myomy a ty tvori prekazku.
hele, o myomech na vejcovodech slyším poprvé, ani jsme o nich nikde nečetla. Nějak si neumím představit, odkud by tam vyrůstaly? Jedině snad z děložních okrajů?
Obecně jsou myomy problém, pokud se bavím o děloze. A čistě mechanicky samozřejmě tlačit mohou. Někdy se stává, že samy zmizí, ale většinou ne.
@Heivka píše:
@pe-terka Pokud si dobře pamatuji že školy a Wikipedia nelže, tak vejcovod je tvořen z venku hladkou svalovinou a uvnitř má výstelku, která umožňuje pohyb vajíčka.
já vím, máš pravdu. Usnadnuje to spolu s těmi řasinkami pohyb vajíčka, ale ta tkán je droboučká. Nikdy jsem nečetla, že by z ní narostl myom. Ty ano?
@pe-terka Nevím jak u člověka, ale moje fena měla cystu na vaječníku a k tomu vaječníku byl vejcovod plný myomů. Dokonce jsem to viděla, protože veterinář nám to po kastraci ukázal, jestli budeme chtít rozbor, co to je (samozřejmě že jsme na histologii kývli a naštěstí bylo vše v nezhoubné fázi).
@Heivka píše:
@pe-terka Nevím jak u člověka, ale moje fena měla cystu na vaječníku a k tomu vaječníku byl vejcovod plný myomů. Dokonce jsem to viděla, protože veterinář nám to po kastraci ukázal, jestli budeme chtít rozbor, co to je (samozřejmě že jsme na histologii kývli a naštěstí bylo vše v nezhoubné fázi).
a ty myomy vyrůstaly z toho vejcovodu? Určitě se nebudu dohadovat, tomu nemám kompetence. Jen mě to překvapuje jako nová informace. Ani google mi k tématu nic neřekl, resp. nenašla jsem.
@pe-terka Ano byly přímo součástí toho vejcovodu. Ona se může začít rychle množit jakákoli tkáň v jakémkoli množství.
Ahojky,
V manželem jsme zacali chodit do CARu. Spermio a muj hormonální profil vysel dobre. PCT vysel pozitivne, tak mi navrhovali IUI, ale ze je dobre se podivat ještě do vnitr. Tak jsem sla na laparoskopii. Tam mi zjistili, ze mam myomy ve vejcovodech a ze doporučuji IVF. A me zajima jestli myomy ve vejcovodech je nezvratny stav a jestli mate podobnou zkušenost a sli na IVF a zadarilo se?
Moc dekuji