Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Dcerka 2 a půl roku, má na noc plínku, zkouším odebrat, ale pokud tam opravdu nechodím v noci a neprobouzím ji na čůrání, tak se mi vždy počůrá ze spaní…co dělat? vstávat, dávat na nočník nebo čekat, až bude připravena a vstane na něj sama od sebe a jak se pozná, že už je ten pravý čas? děkuji
Myslím, že tohle natrénovat nejde…musí k tomu „dozrát“ tak jako se to naučily přes den.
Někde jsem četla, ale nevím co je na tom pravdy, že jim musí dozrát nějaký hormon který má za úkol to, že udrží moc celou noc…nebo že se vzbudí na čůrání. ![]()
My máme 3 roky a taky plínku na noc, teď jak je teplo tak se mi budí v noci na pití a ráno plínka počůraná…byla už přes dva měsíce suchá. Neřeším to…
Já bych počkala…my to nijak nehrotili, ráno byla úspěšnost počůrané/suché plínky tak 40/60…a pak se asi 3× za sebou stalo, že dcera v noci sama volala, že chce čůrat, takže se vyčůrala do nočníku, zase jsem nasadila plínu a spala dál…a před pár dny prostě řekla, že už chce spinkat bez plínky. Tak jsme jí dali pod prostěradlo ještě jednu deku, aby to kdyžtak neproteklo na matraci (nemáme zrovna to pogumované prostěradlo) a zkusili to. Zatím tedy 3 dny a bez nehody… 2,5 roku ještě není věk, kdy bych ji do toho tlačila ze své vůle a už vůbec ne, když mívá plenku počůranou…obecně se říká, že připravenost poznáš tak, že už plínka bude ráno suchá…
Ahoj, moje malá se naučila chodit na nočník přesně ve 2 letech a od té doby jsem jí ani na noc plenku nedávala a počůrala se mi jen jednou a to ještě když měla zánět močového měchýře. Ale je fakt, že my v noci nepijeme…
Jinak si také myslím, že k tomu dítě musí dozrát samo. Některé dřív a jiné dýl… ![]()
Nás syn na to přišel sam, kolem třetího roku. Nespěchala bych, nás druhy syn ma ted 2,5 a trénujeme ted bez pleny pouze venku. Na spaní bez pleny ještě čekáme. ![]()
Znám spoustu dětí, co mají plenu na noc ještě ve čtyřech. Náš syn měl na noc asi do tří let. Plena na noc se má zrušit, až je dítě několik nocí po sobě suché. Myslím, že naprostá většina k tomu časem dozraje sama.
@wesny píše:
Dcerka 2 a půl roku, má na noc plínku, zkouším odebrat, ale pokud tam opravdu nechodím v noci a neprobouzím ji na čůrání, tak se mi vždy počůrá ze spaní…co dělat? vstávat, dávat na nočník nebo čekat, až bude připravena a vstane na něj sama od sebe a jak se pozná, že už je ten pravý čas? děkuji
A záleží tolik na tom, aby tu plínu na noc neměla? Protože mi to přijde, že ještě není zralá a tím nočním vstáváním docílíš akorát toho, že budete obě nevyspalé ![]()
Jestli vás to nijak finančně nezatěžuje, na noc bych plínku nechala. Za ty nervy to nestojí ![]()
Já to dceru nijak neučila. Když měla 10× po spaní suchou plínu tak jsem to zkusila bez ní. Jen pod prostěradlo jsem jí dala podložku, kdyby náhodou a dopadlo to dobře. Už spí bez plíny asi 2 měsíce a nehodu měla asi 3×. Nijak to ale neřeším, je jí teď 2 a půl. Pití má k dispozici i před spaním ale jen čistou vodu.
Co dělat? Vrátit pleny a čekat až dozraje. Není to žádná soutěž, kdy bude které dítě první bez plen. Záleží na každém dítěti.
A kdy je zralé je otázka, já bych řekla, že třeba můžeš zkontrolovat, jestli má v noci plínku suchou nebo už počůranou. Náš syn vydržel většinou celou noc, vyčůral se až ráno při probuzení nebo před probuzením.
No, dcera byla bez plín přes den od jednoho roku, ale ta noc nám dala zabrat. Zkoušela jsem nechat ji počůrat, budit a všechno bylo s takovým nejistým výsledkem. Malá cca ve dvou viděla, že to řeším a tak jednou za mnou přišla, že plínu nechce, že bude jako starší ségra
že se fakt nepočůrá. Tak jsem to prubla s tím, že jsem byla připravena převlékat Xkrát za noc. No, nic bylo sucho až do rána. Prostě k tomu asi sama dospěla. Asi bych to vždycky zkusila noc dvě a pak zase za měsíc. Třeba si taky řekne sama ![]()
@wesny
A nepije ti třeba moc na noc? Dáváte čůrat těsně předtím než jde spát? Jestli i tak má ráno plenku počůranou, tak ještě asi není připravená, nechala bych jí a určitě nebudila. U nás zmizela plína na noc asi tak 14 dní potom, co zmizela na den, měla 2,5 roku téměř. Ale právě nesmí lohnit pití večer, jen se trochu napít.
@wesny Já si myslím, že má ještě čas. Známá tohle řešila u 6 letýho kluka a bylo jí doporučeno probudit do bděla, když se počůrá a posadit na záchod. Za týden byl klid. Ale 2,5 letá má ještě čas, musí k tomu sama dozrát.
Já osobně bych v noci cíleně na čůrání nebudila, dělala to tak známá a budí tak v tuhle chvíli 5 a skoro 8 letý děti. A stejně je sem tam nehoda. Vymlouvá to na tvrdý spánek, ale podle mě je to tím, že je budí odmalička a děti si nevybudovaly to svoje.
Naše starší je bez plín v noci asi od 2,5 let = cca rok. Za tu dobu měla asi 3× nehodu, že byla postýlka durch a tak jednou měsíčně se stane, že si krupne do pyžámka, ale vzbudí se.
Syn bude mít za měsíc 3 roky a na noc plínu má pořád, i když večer moc nepije a chodí na nočník než jde spát, stejně má plínu načuranou, takže to zatím nehrotím. Jako ale představa, že tam chodím a budím ho aby se došel vyčurat mě teda děsí, sama bych něco takovýho nesnesla, tak nevím, proč to dělat dítěti…až bude připravený, přijde to samo, jako jeho odplenkování na den ![]()
Já tedy mimčo teprve čekám, ale mám o dost mladšího bráchu. Měl to podobně - spal tak tvrdě, že ho čůrání neprobudilo. Večer nedostával už moc pití, v noci než šli naši spát, tak jej vzali vyčůrat - museli jej ale postavit, aby sám doťapkal na záchod, jelikož fakt jinak spal… a pak vydržel do rána… Jsou děti, které díky tvrdšímu spánku nic moc nevzbudí /brácha takto prospal i dost šílené krupobití anebo ohňostroje na nový rok/…
@Clau.Zuzu píše:
Já tedy mimčo teprve čekám, ale mám o dost mladšího bráchu. Měl to podobně - spal tak tvrdě, že ho čůrání neprobudilo. Večer nedostával už moc pití, v noci než šli naši spát, tak jej vzali vyčůrat - museli jej ale postavit, aby sám doťapkal na záchod, jelikož fakt jinak spal… a pak vydržel do rána… Jsou děti, které díky tvrdšímu spánku nic moc nevzbudí /brácha takto prospal i dost šílené krupobití anebo ohňostroje na nový rok/…
Já si teda myslím, že tvrdým spánkem to není. Je to nezralostí jedince. Moje děti taky prospí ohňostroje, bouřky a kdesi cosi, ale na čůrání se probudí vždy (pokud se jim chce, obvykle v noci nečůrají). Co jsou odplenkovaní, nehody nebyly. Ale já je nijak nedusila buzením, nepitím a dalšíma. Nechala jsem to vyloženě na nich. Starší je na noc bez plínky od necelých 2,5let a mladší od dvou a třičtvrtě ![]()