Na virózu antibiotika?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1000
28.2.13 15:35

Na virózu antibiotika?

Ahoj, přítel i jeho obě sestry dostali na virózu antibiotika. Strašně jsme se kvůli tomu pohádali, protože já tvrdím, že antibiotika na to nepomůžou, navíc když to takhle budou brát všichni jen preventivně, antibiotika přestanou zabírat a až bude něco vážnýho, nepomůžou. Co si o tom myslíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9732
28.2.13 15:38

Dobrý den. Obecně platí, že antibiotika na virové infekce nezabírají. Paradoxní ovšem je, že virová infekce oslabí organismus natolik, že se u něj (vedle již probíhající virové) objeví i infekce bakteriální. Pro bezpečnou identifikaci patogena je vhodné mikrobiologické vyšetření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1000
28.2.13 15:40

@Doctus To se nestalo. Prohlídl je, napsal antibiotika a odjel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
28.2.13 15:41

No, obecně antb na virové infekce nezabírají. u některých virových infekcí u některých jedinců se dávají antb kvůli nasedající bakteriální suprainfekci. ale až je jasné, že na to něco nasedlo. (což dr. pozná z celkového průběhu..). pokud je to pouze viroza, tj. crp nízké, jsou fakt na nic. jedině snad klacid může mít nějaký vliv..

máš pravdu v tom, že nadužívání antib vede ke vzniku rezistentních kmenů, bakterie jsou děsně chytré a přizpůsobivé, a je to mizerie, když každý dr. hnedka předepíše ospen, klacid, augmentin, nebo jak se dětem furt píše pamykon do nosu.. :(

stůj si za svým!! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
28.2.13 15:44

Celá rodina jsme dostali virózu. Já jsem ještě po 10 dnech kašlala i 20 minut v kuse každé ráno. Dr. mi nakonec napsal atb. Synovi se viróza vrátila a taky byl přeléčený atb.
Záleží jak jim je, ale letos jsou virózy hrozné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
28.2.13 15:48
@Mišela1 píše:
Celá rodina jsme dostali virózu. Já jsem ještě po 10 dnech kašlala i 20 minut v kuse každé ráno. Dr. mi nakonec napsal atb. Synovi se viróza vrátila a taky byl přeléčený atb.
Záleží jak jim je, ale letos jsou virózy hrozné.

tak to je právě příklad pravděpodobné bakteriální suprainfekce, tělo oslabené virem nevybojuje bakterie..
na samotnou hroznou virozu by antb fakt nezabrala… :wink: z podstaty věci :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1000
28.2.13 15:49

@Nataša CRP jim nedělal. @Mišela1 Vím, letos je divná zima a škaredý nemoci. Ale jen z poslechu a běžnýho prohlídnutí pozná, že je to komplikovanější? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
28.2.13 15:57

@00000 hm, to mi připomíná naší bývalou dětskou dr. 11měsíční dítě se zelenou nudlí a kašlem, poslechově čisté, mrkla do krku a napsala ospen. a já debil (pardon) mu ho dala. samo že nezabral. bohužel, i takhle někteří ordinují.. :roll:

ale takhle, dá se usuzovat z poslechu a stavu krku.. bronchitidu pozná poslechem, to samé angínu zas pohledem.

ale jestli jim řekla, že „máte jen virozu“ a dala antb. tak to je určitě špatně..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101536
28.2.13 15:59

@00000 Tak za prvé nechápu proč si tu pod 2 loginy a za druhé mi maličko uniká smysl té diskuze, doktor je viděl a prohlédl, ty ne a přesto usuzuješ, že jsou antibiotika zbytečná :think: ano mohou být, ale taky nemusí a těžko to takhle na dálku někdo posoudí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
28.2.13 17:02

My jsme ted meli vsichni 3 virozu (ja syn, manzel), synovi delala po 3 dnech CRP a mel ho pod 8, po dalsich dvou dnech, kdyz se mi nelibilo, ze behem 5-ti dnu ma porad teplotu a nejde to srazit, dostal ATB, do druheho dne byl bez teploty a celkove se zlepsil. Takze i na virozu jsou nekdy aTB dobre.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4569
28.2.13 18:13
@elchirk píše:
My jsme ted meli vsichni 3 virozu (ja syn, manzel), synovi delala po 3 dnech CRP a mel ho pod 8, po dalsich dvou dnech, kdyz se mi nelibilo, ze behem 5-ti dnu ma porad teplotu a nejde to srazit, dostal ATB, do druheho dne byl bez teploty a celkove se zlepsil. Takze i na virozu jsou nekdy aTB dobre.

měli jsme něco podobného taky crp pod osm, jedna to zvládla bez atb, druhé byly po 8 dnech horeček nasazeny atb, taky jsem proti atb ale tohle už bez nich nešlo. Po atb se ji to do dvou dnů zlepšilo. V den nasazení 39,5 na druhý den už jen 38.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
28.2.13 18:28

Když píšete všechny příklady s nízkým crp, trvajícími horečkami a po 5,6dnech nasazených antb a zlepšením stavu - zeptám se, dělal dr. před nasazením antb crp znovu? protože jedna hodnota crp na počátku nemoci neříká vlastně nic, než že to zpočátku byla viroza.

velmi často se stane, že na ní něco nasedne. (našemu mladšímu naprosto pravidelně). pokud horečky neustupují, má se crp udělat znovu. ono antb nejsou lék na virovou infekci, fakt nejsou, a primárně rozhodně nezpoůsobí pokles horečky. to, že horečka klesla může znamenat věci 2: a) byla to bakteriální sekundární infekce, tj. léčba byla na místě a zabrala, b) tělo vybojovalo virozu a stav by se zlepšil i bez antb. (po 5 -6dnech velmi pravděpodobné…) právě proto se má crp nabrat znovu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4569
1.3.13 07:23

@Nataša u nás jsme nenabírali znovu jelikož byl víkend volala jsem dr domů že mám doma atb a chtěla bych ji je nasadit jelikož osmý den 39,5 je i na mě ostřílenou matku dost, po nasazení měla dva dny 38 a už jsme bez teplot. Nechtěla jsem už riskovat nic jako že to sleze samo, už to bylo opravdu dlouhé, byly jsme s dr domluvené že pokud se to další den nezlepší jdem na test na prasečí chřipku. Polevilo to a já jsem ráda at už to bylo čímkoli. Měla i škaredý kašel ten se taky o dost zlepšil. řešila jsem to i se spoustou lidí ze zdravotnictví a ti mi taky atb už doporučili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
1.3.13 15:35

@Haňulík vždyť jo, my končíme většinou dost stejně jako vy.. Klacid máme stabilně doma. :zed: taky bych ho dala.
páč po 8 dnech už to není jen viroza, ta je právě většinou těch 4-5, max. 6 dní dní.. pak už to je nasedlá bakteriální infekce.. to je evidentní i z toho, že jedna to zvládla bez a druhá měla antb, že tam byla něco nasedlé..

(jen mám prostě pocit, že je někdy zakořeněná představa, že antb jsou všelék i na virové infekce a že po nich klesne horečka, atd., a často se zbrkle nasadí moc brzo, dojde automaticky ke zlepšení, protože by se zlepšil stav i bez nich…a i když to taky často nepraktikujeme, správně je nabrat crp znovu - taky nasazujeme většinou o vánočních svátcích, na 28/10 :), v neděli, prostě klasicky.. tehdy, kdy nejde nikam dojet.. :) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4569
1.3.13 18:12

@Nataša taky s tím souhlasím že atb hned nenasazovat, u nás je dr chtěla dát ten pátý den, ona teda nenasazuje hned ale když ty horečky trvají dýl tak jo, já po ni chtěla crp a nakonec jsme nenasadili, pak jsem toho docela litovala ale kdo to měl vědět, tahle dcera měla teda už i horečky 9 dní na vánoce bez atb ale to byly jen kolem 38, 39 měla jen na štědrý den, tam nám právě dr ty atb dala s tím že máme ještě den počkat protože se to začalo zlepšovat no a nakonec jsem je nenasadila takže nám zůstaly. Jsem ráda že máme dr které můžu zavolat i v neděli večer, sice jsem to během 10 let udělala jen třikrát, neotravuji zbytečně ale vždy mi to pomohlo. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí