Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, chtěla bych se zeptat a poradit nebo spíš ukldinit… malá má za týden 7 měsíců… od pondělí bere ATB na zánět průdušek (cefzil) k tomu má 2×denně sirup spiropent na roztažení průdušek, k tomu bere 1×denně mucosolvan a večer 10×kapek sinecod nna zklidnění… k tomu má strašnou rýmu kterou neustále odsávám… ale ptám se spíš na to… jsme na mlíku hami, vždycky ji chutnalo ale ted nechce vůbec nic
v noci okolo 2 mi vypije 180ml a pa celý den skoro ani ťuk, dnes ráno jsem ji donutila vypít aspon 60ml a když jsem ji pak dala sirup tak se chudáček celá pozvracela… vypije tak 60-90ml za den a večer dáváme řidkou kaši do flašky kteroou miluje, ale 2 dny už nevypije ani ťuk, prostě má zavřenou pusinku a brečí… přitom hlad asi má
nebo já nevim
je to už 4 dny a příjde mi že se to nelepší, ba naopak, s jídlem je to horší a horší… přes den když nespí tak brečí, což chápu, není ji dobře. Ptám se jestli to mám nějak řešit nebo to nechat? Bojim se aby nebyla dehydrovaná když nepije… v pondělí máme odjíždět na 4 dny na dovolenou, je to zaplacený a moje mamka s tchýni ji chtějí hlídat, že se vstřídají a my máme jet… je na ně zvyklá, spinkala ta už asi 3krát, ale bojim se že se to do tý doby nezlepší s tim jídlem a pitím… jinak normálně už jíme obědy i ovoce, ale to td sní max 5-8 lžíček a víc taky nic… řešili by jste to? Nebo je to tim že je nemocná? Kdy zaberou atb? v pondělí je dobírá…
Ahoj, moje nalá (tehdy taky 7 měsícu)po braní ATB uplně odmítala MM změnily ji chut. Pokaždé když jsem ji přiložila, tvářila se jak bych ji dala citron po vysazení se to upravilo(před tím vysazením jsem se poradila samozřejmě s doktorem).
@Kačka H Ahoj! Při nemoci nebývá chuť k jídlu a říká se, že je to taková obrana organismu - aby neplýtval energií při zpracování jídla, když ji potřebuje na boj s chorobou. Mám už děti trošku starší, ale ono to řešení je dost podobné. Jídlo nabízet, ale nenutit. Nechat na dítěti, na co má chuť, i kdyby jedlo jen sušenky. To tělo je nastaveno tak, že si v tu dobu řekne, co potřebuje. Důležité je, aby hodně pila, takže ji nuť pít to, na co je zvyklá. Moje děti dodneška pijou vodu, ale každý to máme jinak ![]()
@Kačka H nas maly nikdy nepije mleko, kdyz ma ATB. Nechce ho, plive ho. Jak je dobere, hned zase mleko pije. A trva to do ted. A s jidlem toho moc neda a jinak je zroutik. Snad jsem Vas trochu uklidnila
a jinak podavat cajik, vodu.
Náš malej je sice starší, ale poprvé mi marodil ve 3 měsících…
nechtěl ani MM…
Hlavně nabízej tekutiny, čajík, vodu---at pije
Ted je schopnej ten nás když je mu zle 3 dny nejíst…důležité je aby pil…
Jinak…marodil vždy s tím stejným…průdušky, bronchitida, laryngitida..
Moje dcery taky nic nejí, když jsou nemocné, dětská říká hlavně nenutit, holky chtějí jen pořád pít čaj, vezmou na milost banán, piškoty, čistý vývar a nic víc dokud se neuzdravují, tak nic nechtějí jíst, taky mě to vždycky znervozňuje, když už třeba 3 den skoro nic nejí, ale zas jak se jim udělá líp, tak se apetit vrací.
Mám teď to samé, nemocné dítě na atb, které skoro nejí, jen kojení bere na milost. Ale už se to zlepšuje. Je to prý normální při nemoci. Hlavně by měli pít, což ani to ta moje nechce (protože kromě mlíka nechce nic pít ani když je zdravá). Tak nevím, jak do ní nějaký čaj dostat, nemožné.
Me mala nejedla cely tyden v kuse…ale pit musi! jinak je to na spital s kapackama…piti sem holt davala strikackou nasilim jen vodu…dle doktoru pul litru denne je nutnost…
Ahoj, chtěla bych Tě jenom uklidnit… minulý rok v červenci náš chlapeček měl zánět v pusince a na pusince. Nejedl skoro tři týdny. Jediné, co jedl byla přesnídávka, takže byl tři týdny jen na přesnídávce. S pitím už to bylo trošku horší. Jak měl ten zánět v pusince a bolelo ho to, tak nechtěl moc pít, tak jsme ředili tu přesnídávku vodou nebo dávali jsme mu pití přes nurofenovou stříkačku. Bylo léto, takže pít musel. Takže hlavně ať malá pije. Držte se!
To že nechce jíst, to tolik nevadí. Ani dospělý nemá chuť na jídlo, když je nemocný. Ale musí příjmat tekutiny! V každém případě. Náš malý byl nemocný o Vánocích a naprosto odmítal mléko, jiné jídlo, ale ani nechtěl pít. „Násilím“ jsem mu „rvala“ stříkačku s čajem nebo vodou do pusinky několik dní. Je to mazec, ale tekutiny příjmat musí…dehydratace je u dětí nebezpečná…
Holky, děkuji… učící hrneček máme, v něm má čaj ale spíš to žmoulá než pije ale učí se… dnes při obědě si poprvé vzala klasickou malou láhev co měla jako mimino na mlíko, dala jsem ji tam větší savičku a všechno vypila
tak jsem moc ráda a děkuji za rady…