Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
![]()
chtěla bych se Vás zeptat na názor. Před 2 lety jsem odmaturovala na gymnáziu, s vidinou, že půjdu samozřejmě na VŠ. Okolnosti rodinné situace a vážné zdravotní komplikace mé maminky (s tím převzetí domácnosti) určily, že jsem na VŠ nešla. Teď bych mohla, ale říkám si, ráda bych studovala v zahraničí. Umím dobře anglicky, učím se španělsky a když jsem nad tím přemýšlela, jako výhodná pro studentku mi přijde Panama i z těch důvodů, že je tam cenová hladina podobná jako tady. Netřeba mi psát o koronaviru, jelikož plánuji vycestovat až se situace uklidní a společnost se proočkuje.
Je tu někdo, kdo třeba v Panamě studoval, nebo tam žil? Chtěla bych různé pohledy na věc… ![]()
Díky za názory.
P. S. To, že půjdu studovat do zahraničí jsem se už rozhodla a nemá cenu mě přemlouvat, jde spíše o to, vybrat vhodnou zemi.
![]()
Rozhodně bych volila bezpečnější lokalitu, než je latinská Amerika ![]()
Vygoogli si panama girls. Ne že by se ti to nemohlo stát jinde, ale fuj ![]()
Rozhodně bych jela do bezpečnější země. Evropa, severní amerika.
@martina.se
Tu Latinskou Ameriku bych až tak nedémonizovala, bydlím v Mexiku a nikdy jsem neměla důvod bát se o sebe víc než v Brně.
Studium v zahraničí je super volba, jen zakladatelko počítej s možností, že se ti v Panamě zalíbí a pak je to daleko na dojíždění za rodinou 😂
@Lily-of-the-valley vygoogli si vraždu v arboretu… To bys pak nemohla vystrčit nos z baráku. I když statisticky je nejpravděpodobnější, že tě zamorduje někdo doma.
@zlobivá_matka osobně mám zkušenosti s kapelami, co jezdí do latinské Ameriky hrát a když už se fakt boji i chlapi
volila bych bezpečnější místo, no.. Kor samotná baba. Ale to je moje zkušenost. Něco jiného dovolená v rezortu a skutečný život ![]()
@zlobivá_matka Taky si říkám, nebezpečí hrozí na každém kroku. Jak ses dostala do Mexika, jestli se můžu zeptat?
@martina.se Jé, to bych šla na nějakou českou kapelu ve Ciudad de México.
O kriminalitě se hodně mluví, v praxi mi to tak dramatické nepřijde. Právě je půl dvanácté v noci a já jsem vyvenčila psa jako každý den a nikdo mě neukrad.
Víc bych se bála, že když se něco semele, nelze se tady spoléhat na systém. Úřady jsou jeden velký bordel (Česká ambasáda je ovšem skvělá), k doktorovi fakt nechceš, v nemocnici je běžné chytnout tetanus nebo žloutenku, v kohoutku améba, na silnici polovina lidí bez řidičáku… Tyhle věci je třeba si uvědomit taky.
@walexa ve zkratce… Jela jsem na výlet, pak přišel koronavirus, zavřeli letiště, když ho otevřeli, už jsem byla v pokročilém těhotenství a nesměla lítat a teď mám 8 měsíčního kojence a do letadla jí tahat nechci. Mám tu ale rodinu a chlapa.
@zlobivá_matka Jo, takhle relativně krátce…
To jak píšeš s lékařskou péčí a obecně systémem si tak nějak trošku myslím, proto chci vyjet, když nemám rodinu, závazky a zodpovědnost jen sama za sebe. ![]()
@walexa jasně, jdi do toho. Nepřemýšlela jsi třeba o Španělsku, když chceš španělštinu? Třeba Barcelona je krásná… Bylo by to administrativně jednodušší a pokud budeš v EU, uznají ti studium i doma. Na to bacha, já jsem doma mudr a tady si s diplomem můžu… víšco.
@zlobivá_matka jo, ono je toho hodně.. Jako je tam krásně, o tom žádná, ale jiná mentalita atd.. Osobně bych určitě našla jinou zemi na dlouhodobé žití. Plus by mi vadil systém a zdravotnictví, přesně jak píšeš ![]()
@zlobivá_matka to mi vyloženě jen hned naskocilo, samozřejmě, že kriminalita je všude
ale můj názor je neměnný, jela bych do statisticky bezpecnejsiho místa.
Ale to neznamená, že kdo pojede do Jižní Ameriky, bude zákonitě minimalne okraden. ![]()
Takže ty jsi rodila v mexiku? Jak to tam mají s přirozeností x medicínsky vedeným porodem? ![]()
@zlobivá_matka Nepřemýšlela jsem o Barceloně, na druhou stranu, asi z důvodů následného (pravděpodobného) žití v Česku, nebo každopádně v EU, by bylo určitě jistější vydat se touto cestou.
Můžeme si vyměnit několik SZ? ![]()
@walexa píše:
Ahoj holky,![]()
chtěla bych se Vás zeptat na názor. Před 2 lety jsem odmaturovala na gymnáziu, s vidinou, že půjdu samozřejmě na VŠ. Okolnosti rodinné situace a vážné zdravotní komplikace mé maminky (s tím převzetí domácnosti) určily, že jsem na VŠ nešla. Teď bych mohla, ale říkám si, ráda bych studovala v zahraničí. Umím dobře anglicky, učím se španělsky a když jsem nad tím přemýšlela, jako výhodná pro studentku mi přijde Panama i z těch důvodů, že je tam cenová hladina podobná jako tady. Netřeba mi psát o koronaviru, jelikož plánuji vycestovat až se situace uklidní a společnost se proočkuje.Je tu někdo, kdo třeba v Panamě studoval, nebo tam žil? Chtěla bych různé pohledy na věc…
![]()
Díky za názory.
P. S. To, že půjdu studovat do zahraničí jsem se už rozhodla a nemá cenu mě přemlouvat, jde spíše o to, vybrat vhodnou zemi.![]()
![]()
Co tam chceš studovat a jestli se pak chceš vracet do ČR, tak jestli Ti to vzdělání tady (nebo v EU) uznají a k něčemu tu bude.