Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
jak řešíte, když jste nachlazené? Máme 15ti denní miminko a úplně se děsím toho, abychom já nebo manžel nebyli nachcípaný…třeba boest v krku nebo kašel…mám strach, že to na malou přeneseme a aby neměla problémy…kojím a nechci něco na miminko přenést např. přes mlíko nebo na ni prsknout. Ale jsem si vědoma, že se stane, že budeme nemocní jednou…jaká opatření děláte? Ještě mám strach, když je tak malinká, aby ji to nezpůsobilo něco závažnějšího…můžu nějaké prášky při kojení?
Tvoje tělo vytváří protilátky a miminko je dostává přes mlíčko.
Já měla šílenou virozu - horečky, rýma, kašel, když dcera měla něco přes půl roku. V té době byla plně kojená a celý den byla se mnou v ložnici. Vůbec to nechytla a byla úplně zdravá ![]()
Přes mlíko by to nemělo vadit, co jsem se tak dočetla. Ale možná něco si dát přes pusu (roušku) a mýt si často ruce?
Z mlíčka má protilátky. Neboj. Já jsem měla zánět hltanu (ano, ne hrtanu, ale hlatnu), takže skoro angínu, když měl malej 2 měsíce, kojila jsem ho co dvě hoďky. U kojení na mě šel příšerný kašel, takže jsem i chrchlala a malinký nechytil nic. Tak by to sna mělo být v pohodě! Držím palce, ať je to i u vás dobrý.
Naopak když seš ty nemocná, tak se má kojit dál, i třeba v horečkách (jen to se často ztrácí mlíko
), protože právě miminko dostává protilátky v mlíčku. Já byla už taky 2× nemocná a malá krom jedné rýmy nikdy nic nechytla ![]()
My jsme teď nachcípaní všeci, já samozřejmě tradičně nejvíc
.
Když kojíš, tak tím lépe, pitomé akorát je, když má matka horečku, mléko je potom hodně teplé, děti mi to nechtěly moc pít
.
Kojit se má i když je mamina nemocná,zvyšuje to imunitu dítěte.Já byla taky dost nachcípaná když měl malej 2 měsíce a taky jsem měla i chřipku a v pohodě,nic nechytil.
Naše malá má 10měs a za tu dobu jsem byla nachcípaná 2×. Klasika - bolení v krku a rýma. Taky jsem se bála, aby to ode mě nechytla, ale pokaždý to ustála. Pořád kojím, takže protilátky zafungovaly. Na léčení jsem používala homeopatika a přírodní „lektvary“ jako odvar z cibule, med s citronem a pod. Když bylo nejhůř, vzala jsem i paralen a kapky do nosu, ale vždycky radši po kojení na noc, abych se vyspala (kojím ráno a večer, někdy i odpo).
Teď jsme měly opačnou situaci, malá měla rýmu a kašel a já to chytla od ní, ale už jsme zase snad OK.
Tak zakldatelce přejem rychlé uzdravení ![]()
tak super, díky moc! A ještě dotaz, malé je dnes 16 dní, venku jsou 2 stupně, nefouká, trochu svítí sluníčko, nesněží neprší…nemusím se bát jít s malou ven? Mám furt o ni strach, aby se nenastydla nebo tak něco…doktor říkal, chodit ven, max. do -5°C, ale furt se rozhoupávám…šli byste ven?
Zase si říkám, za chvíli můžou přijít vánice, tak aby si to malá venku prohlédla…
Víš co, druho a vícenarozené děti chodí ven hned, protože musí, vůbec to neřeš. Popravdě se divím, že jste ještě nešli.
ahoj, já měla týden teploty a šílenou zelenou rýmu, která mi pak tekla i z očí. Doktor, který byl na středisku nový, naznal, že to není na atb. Trápila jsem se takhle 14 dní. Malá ode mě chytla rýmu, ale díky protilátkám v mlíku to horší průběh nemělo. Mě se to ještě 2× vrátilo a stejně jsem skončila na atb. Každopádně doktora měním.
Když jsem nachlazená nebo někdo z okolí, neřeším to, prostě kojím. První protilátky, který mý tělo vytvoří, jde do mlíka, kdysi jsem to někde četla a věřím tomu - i po zkušenostech svých a mých kamarádek. Prostě kojené dítě odnese veškeré virózy (i střevní) nejmíň.
petratavali-bylo to tady už napsáno-kojené děti jsou hodně odolné.Naše malá /6m/ ještě nemarodila,i když my měli všichni několikrát rýmu,já před pár dny nepříjemný kašel,bolesti v krku…no,vyléčila jsem to zázračným jitrocelovým čajem
prášky brát nechci,zatím ješte kojím,kdyžtak jen Paralen a to max.2 denně .Kapénkové infekce stejně lítají vzduchem,takže rouška tomu asi moc nezabrání ![]()
Tak nějakou prevenci…hodně pít,větrat,a nechodit s mimkem zbytečně mezi lidi (obchoďáky,a tak),hlavně teď ,když straší chřipky,černý kašel.Mimochodem -já byla s dětma na návštěvě u ségry/2 dny/,když bylo malé 7týdnů.Za 3 týdny mi volala,že její 18letý syn má černý kašel.V době naší návštěvy už pokašlával,takže to už měl „v sobě“.Dost mě to vyděsilo,hned jsem volala naší Dr.Naštěstí nás to minulo.Tak mi spadl balvan ze srdce..Kojení je nejlepší prevence a obrana ![]()