Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mám už 4 dny holku (11 měsíců) nachlazenou, má rýmu, kašel a teď druhý den teploty kolem 38-38,5.Dnes je nějaká neklidná, unavená, ukňouraná, docela dost ji slzí očička a teče z nich takový žlutý hnis, to má doufám jen od rýmy. Bojím se aby nebyla dehydrovaná, mlíčko tedy ráno a večer pije, celkem tak 350-400ml. Přes den toho moc nesní aby měla vodu alespoň z jídla a hlavně nechce skoro vůbec pít čaj, jen si ucucne a to je vše, celkem cca 20-30ml.Je možné aby byla dehydrovaná když aspoň něco vypije? A kdy jet případně na pohotovost?
Dehydrovaná může bejt kdyby měla průjem tím se může odvodnit a dostane z těla i minerály jinak to z očiček je taky rýma, ale rýmou a kašlem nebude dehydrovaná, pije mlíčko, občas nějakou vodu cucne nebo čajík k obědu bych dávala polévku, jinak kdyby byla dehydrovaná míň by čůrala tak jestli čůrá jako obvykle tak je to ok
@renda81 čůrá míň než obvykle, zkusím polévku udělat, sice mi je nechtěla jíst ale zkusit to můžu
@ježourek x.x.x čůrá o hodně míň? jinak pije takhle málo i když je zdravá nebo víc jestli to není že má i rozdrážděnej krček tak se jí nechce polykat
Při teplotách je obvyklé, že čůrá míň. Ale jinak zkoušej často nabízet pití. Dehydrataci poznáš tak, že přestane čůrat téměř úplně, nebo bude moč hodně tmavá a zapáchá (mnohem víc, než normálně)…
@renda81 O hodně ne, ale je to o něco znát. Zatím moč není cítit, barvu má jako obvykle tak snad to bude v pořádku. A taky mě štve že ji musím pořád něco cpát
,čípek na teplotu, kapky do nosu, na kašel, před týdnem ještě dětský Ibalgin protože ji rostou stoličky, hrůza už aby to skončilo ![]()
@ježourek x.x.x já dávala na teplotu panadol sirup, a na kašel mucosolvan dětskej, i ten panadol je na bolest zoubků, ale zoubky jsem jen mazala tím chladivým gelem - naštěstí jsme s nima neměli problémy, už aby to bylo za vámi ![]()
@renda81 Už se taky těším až zase bude vše ok. Docela mě zaráží že po čípku tak do 5 minut se podělá tak doufám že se aspoň trochu vstřebá, nevím zda to je normální
Moje dite takhle pije normalne a dehydratace nam zatim nehrozila. poznas ji podle toho, ze by mela oschle a okorale rty, sucho sliznici v pusince, a kdyby jsi zmacla kuzi na brisku, tak zustane zvarhankovatela. a skoro by necurala…ma rada presnidavky? vim, ze jestli ji pali v krcku, tak to asi nevezme, ale ty presnidavky maji v sobe hodne tekutin. a polivku zkousej ![]()
@ježourek x.x.x tak to nevím já nikdy čípek nemusela dávat, tak to neporadím, možná je to rychlé a nestihne se vstřebat a zabrat ale to nevím jistě
Tak jí čípek nedávej, když ti ho kaká, je to bez účinku. To, že děti při nemoci pijí méně je normální. Nabízej jí klidně džusík, mrkvovou štávu, i po lžičkách, to je jedno. To, co píšeš jako tekutina v podstatě stačí, pokud nemá průjem, nemá být z čeho dehydratovaná. Drž ji v klidu, kup Panadol a Brufen sirup, žlutý hnis z očí od rýmy nebude.
@berry4 Tak nevím z čeho by mohla mít ty oči, dost ji slzí a začalo to právě s rýmou.
Zánět spojivek? To se často stává při nachlazení. Oči jsou spojené s nosem, může mít i ucpané slzné kanálky. Je potřeba pořádně odsávat a uvolňovat nos a oči prokapávat Opthalmoseptonex kapkama. Během dne otírat hnis tamponkem s borovou vodou.
Ahoj,
dehydrataci poznáš také tak, že když pláče, tak jí netečou slzy. Dcera, když byla malá ( tak roční měla horečku ) a nechtěla jíst ani pít tak nám zůstala skoro celý den ležet. Zajela jsem tenkrát do lékárny a koupila šťávičky od hipu. Fakt jí to postavilo na nohy. Doktorka mi pak řekla, že je to jako iontový nápoj. Můžeš jí dát vodu s hroznovým cukrem. Dodá jí to také hodně energie. Trochu bych měla obavu z těch očí. My to měly poprvé na 3,5 roku a byl to zánět spojivek. Rozhodně bych s ní zašla k doktorce, ale zrovna na oční. Zánět spojivek poznáš tak, že když jí utřeš z oka hnis, tak tam za pár minut zase je. A to je potom na antibiotika. Tak se holky držte a přeji brzké uzdravení.