Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Platanka Ano, dobre napsano. Hlavne delat to, v cem bude citit uspech.
Mám dva syny. Jeden v pěti letech v určitých oblastech dosahoval úrovně dětí 12-14 let. Psycholožka nechápala a nechávala ho to opakovat. Ale má dost problémů na to, aby to nikde nebylo znát.
Druhý na vyšetření nikde nebyl. Ve 4 letech četl čísla do milionu, v 5 letech počítal do tisíců, jako předškolák četl, násobil a dělil.
První třída byla za trest, kdy zlobil, protože všechno uměl. Teď je v primě a začíná se konečně občas učit, ale celý první stupeň prošel tak nějak „s prstem v nose“.
Osobně bych našla něco, co ho baví a tam rozvíjela. Takové děti potřebují mentální stimulaci a škola jim ji nedá. Syn chodil na šachy, ty ho bavily, bohužel s gymplem to už nestíhá, ale ani nepotřebuje. Taky chodil soukromě na angličtinu, na společenské hry a na výtvarný kroužek.
Nadané děti mají často někde ubráno, u syna to je v sociální oblasti, takže chodí i na skauta.
Takže vedle toho, co umí, bych se soustředila i na ty slabší stránky a rozvíjela ty.
Dcera má 4 roky a z hlavy ráda sčítá a odčítá, čerstvě ve 3 si v pohodě spočítala, že dostala 12 pastelek…ve školce je v počítání a v psaní a poznávání písmen hodně podporují…a my doma taky, má Albi knížky,…
Píšu jenom co zjistila psycholožka-intelektové schopnosti v pásmu vyššího až vysokého nadprůměru- zejména všeobecný přehled, paměťové schopnosti, sociální porozumění, pojmové myšlení.
Počítáme i jinak, přiznávám, že tablet a mobil má minimálně..
baví ho zejména matematika
chce „těžké,“ příklady, rád porovnává větší, menší.
počítá přes desítku několik měsíců, orientuje se v číslech do 100
@hanka.br. píše: Více
To je zajímavé, vy s tím nějak pracujete v hodine? Dítě hralo Matemaga v první třídě, ale dohralo to pro všechny ročníky, bylo to dost na jedno brdo. Toto vypadá, že má úloh mnohem víc, zkusíme to, super tip. ![]()
Mě zaráží, že píše 9 různými způsoby (rovnou i zahnutou).
V rodině (ne my) máme jedno fakt talentované dítě, a to v 6 letech dělalo rovnice a našlo si samo, co jsou mocniny. Ale nechci tvé dítko nijak shazovat. Sama mám dvě šikovné děti, matematiku první třídy dávaly od 3-4 let (sčítání a odčítání do 20), ale právě ve srovnání s tím příbuzným to byl slabý odvar. Teď mam děti 3. a 4. třída a ve škole se pořád spíš nudí, učitelky jim dávají věci navíc. Takže počítej a tím, že šikovné dítě 90% první třídy prostě už zná. Dcera se mě pořád ptala, k čemu je prvouka, když to všechno přeci musí znát už čtyřleté děti. Takhle to ty nadanější děti bohužel mají.
Jestli je šikovný, naučila bych hrát šachy, dávala úlohy z matematického klokana (úroveň cvrček) a spíš šla tímto směrem, než prosté počítání.
@Cuddy píše: Více
Mám vyčleněnou výuku pro žáky s matematickým nadáním, kde mám skupinu dětí, se kterými střídáme různé činnosti, Hejného nebo právě tuto a podobné stránky. V běžné hodině si to občas zkusí všechny děti, když jsem s nimi na počítačích, každý si najde něco pro svou úroveň.
@hanka.br. super, vypadá to pestré. Hledala jsem nějaké pokračování Matamaga a toto je moc pěkné.