Neříká

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
5098
5.4.24 23:04

Neříká "ř"

Synovi bylo v zimě šest a stále neříká ř. Přitom „r“ říká krásně, už od třetího roku. Celkově kam přijdeme, tam mu chválili výslovnost. Od miminka mluví dobře a brzy. Proto mě zaráží, proč furt naráží na „ř“.

Ve slovech ř krásně rozezná od r nebo ž, to jsem zkoušela. Zkoušela jsem, aby dal zuby k sobě, našpulil pusu a šeptal - to ř se tam objeví, ale pak prostě mluví, nehlídá se a ř tam není. Řekne buď něco jako ž, nebo jen r.

Všimla jsem si, že nerad otvírá pusu, mluví tak jako pubertálně na půl úst. Zdá se mi, že tu pusu prostě nenašpulí, tak jestli je zatím tohle?

Máte zkušenost? Jinak cvičím s ním denně, na logopedii je objednaný, ale počkáme si. Pediatr na pětileté chválil a logopedii nedoporučil, bohužel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4148
5.4.24 23:09

Dceru učila logopedka ř tak ze se šeptalo r

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35498
5.4.24 23:12

Zmáčkni mu pusu k sobě a ať zašeptá dríví (ne dříví, ale dríví)
Jinak dcera začala říkat ř chvíli před 7 rokem. Sama od sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
5.4.24 23:14

@JancaS84 Jo, to septani se zuby u sebe a rty k sobe funguje. Nechci na nej tlacit, hodne me znervoznila i babicka syna. Ale mimo cviceni zatim nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18536
5.4.24 23:18

@Zmatka at da zuby na sebe, usmeje se a rekne R. Uslysis Ř. Zkus si najít nějaký videa na YouTube kde říkají pomucky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3722
5.4.24 23:51

Od miminka mluví dobře…Dalsi genius z emimina!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5937
6.4.24 01:01
@Zmatka píše: Více

Neuč ho ř, akorát se ho naučí špatně. Zbytečně ho stresuješ. Že se naučil R ve třech letech, je zázrak. Písmeno R a Ř se učí dítě jako poslední, dozrává k němu až okolo 7 let, i třeba až v 8 letech. Logopedi nedoporučují nic uspěchat, akorát se to naučí špatně. Tvůj syn je v limitu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1243
6.4.24 04:17

Nestresuj, pokud zvládne Ř vyslovit, ale ještě ho nepoužívá ve slovech, tak je to na dobré cestě :)
Ještě má čas, to přijde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K92
2027
6.4.24 05:02

To šeptání je super, pak u nás taky hodně pomohlo dělat zvuk jako když se střílí, našpulit pusu a takové to ddddd, nevím jak ten zvuk úplně popsat, pak určitě zkuste foukat do svíčky, případně tady mají hezké pracovní materiály https://www.logopediepraha.cz/vyslovnost/. Začněte písmenem L, posilujte jazýček, pak projděte R a určitě to půjde. Při písmenku R je ten jazýček nahoře a při Ř zůstává dole právě jako když se sfoukává svíčka. Schválně si tu polohu jazyka vyzkoušej na sobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115
6.4.24 06:29
@Zmatka píše: Více

tydle babicky, co trousi poznamky, jsou nejlepsi.. vlastni zkusenost dvou deti, co rackovaly, neb se na ne tlacilo s R: neuspechavejte to, dite se to nauci samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
6.4.24 06:39
@Sadman píše: Více

Milek jako ty je tady porad jeste vic :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22809
6.4.24 07:02

@Zmatka druhá dcera chodila od 3,5 na logopedii, byl problém s hodně písmenky a R ji naskočilo před nástupem do školy někdy před prázdninami a Ř ji začátkem první třídy, vím, že jsme na logo byly naposledy někdy v listopadu a velká chvála.
Dcera je narozená koncem srpna, takže ji naskočilo po 6. narozeninách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
6.4.24 10:48

Děkuju, to jste mě dost uklidnily, jeho to spíš prudí, tak na to nebudu moc tlačit :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí