Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Co se do toho pletu?
Já mám nechat uhodit svoje dítě před sebou? Tak to asi ne. A na to jsem se neptala.
Každé dítě holt není v kolektivu oblíbené, s tím nic neuděláš. Ale ubližovat mu nemohou, musíš to víc řešit. Chtěj po něm vědět kdo a proč mu ublížil a chtěj to sepsat a po ucitelkach to řešit.
@medvidka píše: Více
Ty bys nechala svoje děcko mydlit jiným děckem a jen tak nezúčastněně přihlížela, když učitelka nijak nezasahuje? Já asi ne.
@Anonymní píše: Více
No neporadím ale je mi syna líto. Asi bych se zeptala učitelky, co myslela tím, že je to normální. Že ho děti tlučou?
Musí být náročné se dívat, jak tvoje dítě ostatní ignorují. Nicméně náklonost/kamarádství si nikdo nevynutí. Nevynutí ho dítěti ani rodič. Holčička fakt nemusí být nadšená, když jí syn ukazuje hračku.
Opravdu by ho ta holčička plácla? Jak učitelka reagovala na to, že „jí“ tam peskuješ jiné děti? To mi přijde přes čáru. Jak jsi reagovala na to, když ona řekla, že je to normální? Namítla jsi, že ho mohla uhodit a že bys byla ráda, kdyby holce nějak vysvětlila hranice chování (nemusí se bavit s každým, může říct synovi, ať ji nechá, bít ho nesmí), nebo jsi rovnala jen tu holku?
Pokud máš pocit, že synovi ve školce ubližují, řeš to s učitelkama.
Edit: smazán omylem přidaný smail
@Anonymní píše: VíceŘešila bych ty nové modřiny, jak píšeš, že má pokaždé.
Dítě se těší do školky?
Až se syn rozmluví, třeba se to zlepší. Řeč je v komunikaci základ, rozvíjejte řeč doma. Děti ho odstrkují, protože asi dostatečně nekomunikuje. Dobrý tip je nejen číst pohádku, ale dávat dítěti po dočtení otázky a nutit ho mluvit a přemýšlet nad tím, co slyšelo. Pracujte s popisem obrázků. Nebo během cesty ze školky s ním mluvit a mluvit (takto nám radila logopedka).
Učitelku bych upozornila, že se z MŠ vrací s modřinami a chtěla zvýšený dozor. Pokus se to řešit v klidu, konstruktivně.
Tohle res s učitelkou a pokud je to podle ni normalni, tak za ředitelkou. Jako aby si s nim hrali nikomu nakazat nemuzes, ale aby se děti nemlatili, od toho tam ta učitelka je. Holt má nevýhodu v te komunikaci, tak je na ucitelce, aby ho třeba víc zapojila.
@Ounou
V tom máte pravdu… Je to náročné je mi ho hrozně líto, má strašně rád děti..
No chápu, že to bylo z jejich pohledu přes čáru nerekla mi nic, jen co udělala,, říkám chtěla ho uhodit a na to mi řekla ale to nic oni se mezi sebou pořád postuchuji že ty starší, že to dělají asi normálně. ![]()
Abych pravdu řekla byla jsem z toho tak rozhozená že jsem odešla začali chodit další děti a rodiče a nechtěla jsem to tam přímo řešit. Syn si vzal potom knížku a šel si sednou ke stolečku tak jsem šla. Ne neřekla ji nic čekala jsem že si ji zavolá a vysvětlí ji že takto se nesmí chovat k mladšímu a vlastně k žádnému dítěti. Potom si nedovedu představit co se tam děje. Když se tohle přehlíží jestli je to tak tak na denním pořádku. A mezi ostatními dětmi. Potom co se naučí? A budou dál si ubližovat i ve škole nechápu to… Řeším to tak, že se jich pokaždé ptám zda byl nijaký problém, jestli má nijakého kamaráda a tak pokaždé je mi řečeno to samé nic se neděje. On minulého týdnů se tak moc synovi nechce do teď bez problémů tak nevím sám mi to bohužel nedokáže říct. Co se tam děje.
@Veveří
Snažíme se, logopedii máme doma cvičíme co to jde. Čteme pohádky, vše komentují co děláme ptám se. U něj je problém že co vidí mi dokáže říct tohle je to a ono, a nebo mami támhle je bagr, voda a tak ale co se týče mluvené řeči v tom máme pořád problém.
Jako cos dělal ve školce? Co chceš jíst a tak to mi neodpoví snad se to zlepší. Chce to čas.
A děkuji všem za reakce ![]()
Kolik má syn roků? Pokud je starší a má má narušenou schopnost řeči, opravdu to může být důvod, proč nezapadá do kolektivu. Děti se s ním prostě nedomluví. A jak je někdo jenom trochu jiný, kolektiv ho celkem nemilosrdně vyštípe na okraj. I já mám dítě, které nezapadalo a trhalo mi to srdce, protože jsem mu nemohla pomoct. Obrň se trpělivostí a mluv o tom s učitelkami. Často se ptej, jak si syn dneska vedl, co dělal, co mu šlo, nešlo…hlídej si to.
Ja bych to určitě řešila s učitelkou. Ano, deti si maji dost vyridit spolu, na druhou stranu jsou podle me právě učitelky a už ve školce, aby zabranovali sikane, aby detem říkali, že každý je nějaký a všichni jsme kamarádi. Nerikam, aby dite neutili se bavit se vsemi, ale je důležité, aby děti tam byli jako komunita, aby se k sobě chovali hezky. Vždyt děti dokážu byt některé tak zlé a oni neví, jak fungují mezilidské vztahy, chce je to naučit, že se všichni bavime, že jsme kamaradi..
Zdravím maminky, už delší dobu pozoruji že naše dítě ve školce děti ignorují, dojde do šatny on je pozdraví oni ne. Min týden se mi stalo že jsem si povídala s p. ucitelkou ve dveřích, syn vbehl do třídy kde byli asi 4 děti z rohu jsem jen slyšela,,jdi pryč,, nech to,, jdi jinam.. paní učitelka, ale nic přislo mi, že to ignoruje. Ale nezasahovala jsem jsou to děti…
Až do chvíle kdy jedna holčička šla bokem ke stolu, syn šel za ní měl v ruce autíčko a ukazoval ji ho ona ho odstrčila a ukázala jiným směrem jak na psa ať jde pryč potom zvedla ruku jako by ho chtěla uhodit a v tom momentu jsem zasahla. Jelikoz jsem pořád stala ve dveřích s učitelkou tak jsem řekla co jako dělá? Že se takto k němu chovat nebude a bylo to naposled. Paní učitelka mi odpověděla že je to normální…
No nevím kdybych nezasáhla asi by jej uhodila přímo před námi…
Chápu, že se děti postrkují a tak.. ale máte zkušenost, že vyloženě děti ubližují dítěti… Jak to řešit? Syn moc ještě nemluví snaží se učí se má v komunikaci problém, i v tom samozřejmě vidím chybu když chce navazovat kontakt. Ale vrací se domů pokaždé z novýma modrinama, vždy když jsem se ptala zda byl nijaký problém, jestli mu někdo neubližuje bylo mi řečeno že ne. Jen že si hraje bokem a tak..