Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím. Chci se poradit. Dnes v půl šesté ráno jsem se probudila a nemohla pořádně dýchat. Každých 10 sekund jsem musela kašlat a měla jsem takový těžký kašel, vykašlat nic nešlo, bolest na hrudi při kašlání.. hlavně jsem měla hrozně zkrácené dýchání. Úplně ve mě pískalo. Vzala jsem si dětský sirup Spiropent a za půl hodiny jsem vykašlávala a dýchání bylo v pořádku. Šla jsem spát a říkala jsem si že mám asi zánět průdušek.. ale po probuzení nepociťuju žádný problém. Nemám kašel, dýchání v pořádku. Nevíte náhodou co to mohlo být a jestli mám nějak plašit? Je mi 22, jsem kuřačka (5-10denně) netrpím žádnou nemocí, astma nemám, ale nemohl to být nějaký malý astmatický záchvat? Přestěhovali jsme se teď z prahy na vesnici ale to tím asi nebude..
díky za rady a že jste dočetli. ![]()
@emimka20 To může být cokoliv, banalita (už jen když kouříš), ale i hodně vážná nemoc. Každopádně bych to nepodcenila a šla okamžitě na kontrolu (a nejen poslech u praktika).
Ahoj, radši bych taky zašla na kontrolu. Kamarádka v tvém věku kouří krabičku denně a má to stejné, k tomu všemu pořád vykašlává hnusné hleny. Možná bych přestala kouřit, když ti to akorát zapříčiňuje takové věci ![]()
Já občas mívám něco podobného - taky nad ránem, nekouřím teda, ale je to prý astma :-/ Užívám na to ecobec.
@Kuniiss jo, docela nad tím po tom ránu uvažuju. Nikdy dřív se mi nic takového nestalo, trpím od malička na záněty průdušek tak jsem sázela na to, ale teď mi vůbec nic není tak jsem to vyloučila. Jinak mám atopický ekzém, sem tam alergie.. zajdu příští týden k doktorovi. Ještě nemám v novém bydlišti obvoďáka, tak si tam dnes zavolám a objednám se na pondělí ![]()
@Štrample obecná a to je volně prodejné? Asi spíš na předpis že? ![]()
@emimka20 píše:
@Kuniiss jo, docela nad tím po tom ránu uvažuju. Nikdy dřív se mi nic takového nestalo, trpím od malička na záněty průdušek tak jsem sázela na to, ale teď mi vůbec nic není tak jsem to vyloučila. Jinak mám atopický ekzém, sem tam alergie.. zajdu příští týden k doktorovi. Ještě nemám v novém bydlišti obvoďáka, tak si tam dnes zavolám a objednám se na pondělí
Jéé tak to bych se na to kouření ještě víc vykašlala. Leze to moc do peněz, aspoň by sis mohla koupit něco hezkého
a nebo dobrého
![]()
Možná je to tou změnou prostředí, kort když jsi alergická a náchylná na průdušky. To víš, vesnice a víc zeleně a alergenů… radši bych zašla k dr…
@emimka20 ..........já také trpím od malička na záněty průdušek, každý rok jsem byla 2× ne-li více na antibiotikách, kvůli průdušek.
Je to již více jak rok, co jsem odbourala mléčné a zázrak!!! Žádný hlen, žádný zanět průdušek
![]()
Vápník získate ze zeleného, salátů atd…zkuste mléčné omezit a uvidíte rozdíl ![]()
Navíc kráva vápník nevyrábí, získává ho z trávy, zeleného, no a já si ho dopřávám v salátech ![]()
@Petulka1234 Tak já teda bohužel musím za sebe říct, že u mě vysazení mléka nepomohlo
Vyřadila jsem ml. výrobky z jiného důvodu - zjištěná alergie na BKM. Ale astma se rozhodně nezlepšilo, spíše zhoršilo. Ovšem celkové zahlenění už nepozoruju. Vyzkoušet můžete a uvidíte. Uškodit to nemůže, pokud dodáte vápník v jiné formě, což dnes není problém
V nejhorším i jako doplněk stravy.
@Štrample obecná…právě, já také nepozoruji u sebe nějaké zahlenění už přes ten rok a to mě předtím stačilo jen ofouknout a druhý den jsem se už vezla, no hrůza na to vzpomínat. Pamatuji si, že jsem pila mléko po litrech, sýry každý den, tvaroh atd…než jsem pochopila, že vápníku je všude habaděj a já bláhová jsem slepě věřila tomu, co mi od mala vtloukali do hlavy.
Astma, to nevím taky, co by mohlo způsobovat, já bych dále zkoušela, čím by se to dalo změnit ![]()
Astma máte od malička?
@Petulka1234 Od malička ne. Měla jsem ho kdysi v pubertě trošku, pak samovolně přešlo a teď se vrátilo po přestěhování do velkého města.
Ale není nějak hrozné, takový „záchvat“ se mi objeví párkrát do roka a po ecobecu nemám problém. Jsem ale celoživotní alergik na pyly a astma udeří většinou v mé pylové sezóně.
Mléko jsem po litrech nepila nikdy (měla jsem z něj akné), ale jedla jsem hodně jogurty, kefíry. Teď už skoro rok mlíko hlídám a fakt méně trpím na různé záněty a zahlenění, o tom žádná.
Takže pokud vynechání mlíka pomůže, asi to nebude astma, ale „jen“ zahlenění, např. v důsledku toho kouření (samozřejmě ideál by bylo nekouřit, ale to je zakladatelce určitě jasné) ![]()
@Petulka1234 mleko zahleneni nezpůsobuje. Muze vytvořit dojem hlenu kvůli sve konzistenci, ale nikdy a nikde nebylo prokázáno, ze by mleko jako takové vytvářelo, napomáhalo nebo jakkoli vedlo k tvorbě hlenu. Je to jen jedna velká bublina. ![]()