Náhlá koktavost

21.7.16 14:59

náhlá koktavost

Máte zkušenost s koktavostí? přejde to? jak dlouho mu dát čas?
syn moc hezky mluví na svůj věk, je mu 30 měsíců, před týdnem jsme se vrátili z dovolené, kde hůře spal, taky kvůli prázdninám nemá odpolední spánek, kvůli staršímu sourozenci, před týdnem, týden po dovoléne, začal zdvojovat první slabiku (ma-mami, de-dej mi-mi na-nanuk) teď se to postupně zhoršuje mamamamamamami dededededej mimimimimi… nejhorší je to před spaním nebo, když je rozrušený, někdy ani nedokončí větu, jak se zasekne, na wiki jsem četla, že vrozená koktavost začíná kolem 30. měsíce věku :,( ale třeba je to jen tím, že míň spinkal, nezažil nic, co by nebylo obvyklé, nemůže to být nějaká borelióza nebo co? furt dělá kotrmelce, třeba se bouchl do hlavy, ale nejsem si vědoma žádného úrazu, jsou furt pod dohledem a občas se bouchnou, jak dovádí na trampolíně, bože mám strach ho opravovat, abych to ještě neprohloubila :,( koktá někomu dítě? přejde to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
458
21.7.16 15:02

Není náhodou krátce po očkování?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tartaletka
21.7.16 15:02

Mne to taky deti nekdy delaji, prijde mi, ze je to obdobi, kdy pochyti vetsi slovni zasobu, snazi se tvorit komplikovanejsi vety, vice se vyjadrit a chvili jim trva, nez to mozek zpracuje, takze opakuji slabiky ci slova.

• Citovat
  • Upravit
2226
21.7.16 15:03

@Pipilota Citrónie Zdravím, můj kluk to taky tak měl, zhruba ve stejném věku. Mluvil brzy a hezky a potom měl období, kdy nebyl schopen dokončit slovo, o větě ani nemluvím. Často ho to až rozplakalo. To nejhorší trvalo tak cca 3 týdny, celé to koktací období nevím, tak 2 měsíce…Je dobré mluvit s ním klidně, pozorně poslouchat, dívat se na něj, nedokončovat za něj, ani na to upozorňovat. Bývá to prý docela časté, řekla bych, že je to nějaký vývojový skok CNS. A T to brzy přejde! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.7.16 15:06

@ZZloba89 není očkovaný
@tartaletka ale on už mluvil plynule, až teď se to zhoršilo…
@kacaba379 děkuji, někdy mám pocit, že je rád, když to dořeknu, že se mu uleví, ale nechám ho a nebudu si ho všímat, uklidnila jsi mě, snad to přejde
edit, jako budu si ho dál všímat, jen si nebudu všímat koktání :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2226
21.7.16 15:13

@Pipilota Citrónie jako, když už mu to fakt nešlo, tak jsem to za něj taky dořekla s tím, že jsem chtěla, ať si to pak pomalinku zkusí znova. Každopádně vím jaké to je, protože u nás to bylo fakt hodně. Nejhorší je na ty děcka spěchat, zesměšňovat to a tak…Bude to dobré, uvidíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
21.7.16 15:16

@Pipilota Citrónie syn to měl také. Bylo to v době, kdy jsme chodili na logopedii. Z ničeho nic najednou začal výrazně zadrhávat a koktat. Logopedka si toho samozřejmě hned všimla a říkala mi, ať na něj mluvím pomalu, klidně. Neupozorňuji, nedokončuji větu za něj..prostě počkám, až se mu to povede doříct samotnému. Kluk z toho byl hodně špatný, hned se rozbrečel, že to říct nejde. Takže vždycky velké obejmutí, uklidnění a pak začal znova. Když jsem viděla, že to opravdu nedá, tak jsem se ho zeptala, pokud jsem tušila, co mi tedy chtěl říct. Trvalo to chvíli, možná měsíc nebo dva, víc určitě ne. Logopedka vysvětlovala, že je to momentálním rychlým vývojem. Hlava to chce říct moc rychle, ale pusa je pomalejší :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.7.16 15:18

Dcera začala koktat taky mezi druhým a třetím rokem. Rychleji myslela, než mluvila. Ale jen zdvojovala. Prý je to v tomto věku celkem běžné. Pořád se hodně o všechno zajímala a nestíhala to vyjadřovat. Pak jí to po čase přešlo, ale na logopedii chodila od 3 let kvůli špatné výslovnosti některých hlásek až do 8 let (u ní to byl svalový problém). Koktat se může začít i z přemíry zážitků (jak pozitivních, tak negativních), které zatěžují nervový systém. Tenkrát jsem někde četla, že by mohl pomoci B - komplex. Tak jsem ho dceři dávala. Jestli pomohl nevím, ale určitě se tím nic nezkazí. Jinak to chce asi klidnější režim, hlavně aby měl dostatek odpočinku a spánku, neupozorňovat a nespěchat na něj, v klidu ho vyslechnout.

• Citovat
  • Upravit
21.7.16 15:19

@kacaba379 děkuji, snad to bude dobrý
@Kakika tak on to asi nějak nevnímá, ale je plačtivější a tulivější celkově :think: a začal žárlit :think: kdoví co se v něm odehrává, počkám dva měsíce, jestli to přejde a když tak zajdu k doktorce a posléze asi i logopedce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.7.16 15:21
@Anonymní píše:
Dcera začala koktat taky mezi druhým a třetím rokem. Rychleji myslela, než mluvila. Ale jen zdvojovala. Prý je to v tomto věku celkem běžné. Pořád se hodně o všechno zajímala a nestíhala to vyjadřovat. Pak jí to po čase přešlo, ale na logopedii chodila od 3 let kvůli špatné výslovnosti některých hlásek až do 8 let (u ní to byl svalový problém). Koktat se může začít i z přemíry zážitků (jak pozitivních, tak negativních), které zatěžují nervový systém. Tenkrát jsem někde četla, že by mohl pomoci B - komplex. Tak jsem ho dceři dávala. Jestli pomohl nevím, ale určitě se tím nic nezkazí. Jinak to chce asi klidnější režim, hlavně aby měl dostatek odpočinku a spánku, neupozorňovat a nespěchat na něj, v klidu ho vyslechnout.

děkuji :hug:

a jsem moc ráda, že mi tu píšete, že to vašim dětem nezůstalo :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.7.16 15:27
@Pipilota Citrónie píše:
tak on to asi nějak nevnímá, ale je plačtivější a tulivější celkově a začal žárlit :think:

Tam bude asi kořen problému. Zkuste s ním zpívat, většinou při zpívání s koktáním není problém. Víc se mu věnujte, aby si pozornost nemusel vynucovat a kdyby to nepřešlo, kromě logopedky navštivte i dětského psychologa, jestli u něj nedošlo k nějakému zážitku, který ho neurotizuje. Návštěvu logopeda moc dlouho neodkládejte, pokud nenastane návrat k normálu během 3 týdnů po návratu z dovolené, kdy se dítě dospí, tak tam zamiřte. Ta mu rozhodně neublíží, není to žádný nepříjemný zážitek a včasný záchyt urychlí nápravu.

Příspěvek upraven 21.07.16 v 15:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.7.16 15:32

@Pipilota Citrónie tak našemu to teda zůstalo. Začalo mu to ve školce, měl z ní úplnou fobii, nechtěl tam být. Na logopedii jsme chodili několik let, a ani náznak zlepšení. Ted už je velký, po prázdninách jde do učňáku, a má to pořád.

• Citovat
  • Upravit
21.7.16 15:56
@Anonymní píše:
@Pipilota Citrie tak našemu to teda zůstalo. Začalo mu to ve školce, měl z ní úplnou fobii, nechtěl tam být. Na logopedii jsme chodili několik let, a ani náznak zlepšení. Ted už je velký, po prázdninách jde do učňáku, a má to pořád.

A jak to u vas zacalo? Malý ma nastoupit od zari.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.7.16 15:58

@Judithkaj logopedie začíná zas v září, chodíme se starším

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
21.7.16 16:02

Náš nejstarší začal koktat někdy mezi 3-3,5 lety, přešlo to asi za 5 měsíců. samo od sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí