Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím, právě mi umřela 2 malá morčátka nejspíš obě v podobnou chvíli. Nevíte čím by to mohlo být? Ráno dostaly kousek celeru a potom asi za 2-3 hodiny jsem šla doplnit seno a leželi tam vedle sebe natažení.. měla jsem celkem 3, všichni samci. Jeden je asi 2 roky starý a dvě malá byla asi necelého půl roku stará.. ani jedno nemělo žádné známky nemoci nebo problému. Ráno tam ještě pískaly když jsem otevřela lednici a z ničeho nic bylo po nich.. vubec tomu nerozumim. Krmila jsem je senem, a granulkama Nutrin junior a k tomu zeleninu celer, petržel, mrkev, paprika, řepa, cuketa sem tam okurek.. byly převážně v kleci když běhali po bytě tak pod dohledem
Příspěvek upraven 13.04.24 v 20:05
To mě mrzí, to musel být velký šok. ![]()
Morčata mají sklon k infarktu a mrtvici, může to být problém chovné linie. Mohlo to být i zvýšené množství dusičnanů nebo pesticidů v zelenině. Kamarádce takhle odešlo morče po jarním salátu ze skleníku. Jestli nebyla nafouknutá a normálně žrala, tak jsi tomu nemohla zabránit. Vynechala bych ty granule, obsahují pšenici a kukuřici, které pro morčata nejsou vhodné. Jen seno (pořád k dispozici), trávu, zeleninu, větvičky, vodu.
Příspěvek upraven 13.04.24 v 21:29
@Pučálkovic.Amina Děkuji za informaci. Granulky tedy už dávat nebudu.
to se mi trošku ulevilo, že jsem nic nezanedbala a nemohla nejspíš nic udělat. Šok to byl hlavně kvuli tomu, že to byli obě dvě takhle zároveň a během tak krátké chvíle. Když jsem tam přišla byla už uplně ztuhnutá.. Nafouknutá nebyla a jedla a pila obě normálně, pořád něco chroupala buď seno nebo tu zeleninu. Starší morče jedlo to stejné co oni dva a je v pořádku. Byla hodně energická a to i když jsem je viděla naposled živá takhle aktivní morčátka jsem ještě neměla. To starší je takové klidnější i když bylo malé nebylo až takhle čiperné jako tihle dva prckové.
Mně umřelo několik morčat a později jsem zjistila, že to bylo nedostatkem vitamínu C, oni si ho neumějí vytvořit, tuším. Zkus to prozkoumat, už si to moc nepamatuju.
@AnastazieB ja mam morčata už dlouho tohle vím, vitamín C měla a kdyby ho měla málo tak by to na nich bylo vidět, jen jim nebylo vubec nic proto mě to tak mě to tak překvapilo
Jenom bych ještě doplnila, že není nejlepší nápad chovat 3 samce pohromadě, až by vyrostli, skoro stoprocentně by se mohli prát
Vždy jen několik samic, několik samic a jeden samec nebo dva samci
A asi nejkvalitnější granulky jsou versel-laga complite (nevím jak se to píše), ty obiloviny ani nic podobného neobsahují a jsou naopak skvělým doplňkem stravy
jinak upřímnou soustrast, vím jak bolí přijít o zvířecí miláčky ![]()
No, bratranec taky krmil paprikou (hlavně červenou) a vším možným a taky mu chcíplo
. Papriku, celer a petržel jsem nikdy nedávala.
Celer, petržel a cuketu bych morčatum nedávala. Zeleninu jako rajče, papriku, mrkev, okurku ano, ale nesmí se to přehánět. Základ je seno a čistá voda. Taky potřebuji ten vitamín C, takže třeba jablko taky je pro ně dobré. Granule ano, ale bezobilné, ty jsou lepší.
Mně se to zdá hodně podezřelé.. Obě najednou, ve stejnou dobu?
@Lojzísek píše: Více
Třeba to bylo tím celerem. Dostali ho oba, a za 2-3 hodiny to bylo.