Náhlá smrt dvou mladých morčat

3
13.4.24 16:27

Náhlé úmrtí dvou mladých morčat

Zdravím, právě mi umřela 2 malá morčátka nejspíš obě v podobnou chvíli. Nevíte čím by to mohlo být? Ráno dostaly kousek celeru a potom asi za 2-3 hodiny jsem šla doplnit seno a leželi tam vedle sebe natažení.. měla jsem celkem 3, všichni samci. Jeden je asi 2 roky starý a dvě malá byla asi necelého půl roku stará.. ani jedno nemělo žádné známky nemoci nebo problému. Ráno tam ještě pískaly když jsem otevřela lednici a z ničeho nic bylo po nich.. vubec tomu nerozumim. Krmila jsem je senem, a granulkama Nutrin junior a k tomu zeleninu celer, petržel, mrkev, paprika, řepa, cuketa sem tam okurek.. byly převážně v kleci když běhali po bytě tak pod dohledem

Příspěvek upraven 13.04.24 v 20:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2435
13.4.24 17:03

To mě mrzí, to musel být velký šok. :hug:
Morčata mají sklon k infarktu a mrtvici, může to být problém chovné linie. Mohlo to být i zvýšené množství dusičnanů nebo pesticidů v zelenině. Kamarádce takhle odešlo morče po jarním salátu ze skleníku. Jestli nebyla nafouknutá a normálně žrala, tak jsi tomu nemohla zabránit. Vynechala bych ty granule, obsahují pšenici a kukuřici, které pro morčata nejsou vhodné. Jen seno (pořád k dispozici), trávu, zeleninu, větvičky, vodu.

Příspěvek upraven 13.04.24 v 21:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
13.4.24 20:40

@Pučálkovic.Amina Děkuji za informaci. Granulky tedy už dávat nebudu. :srdce: to se mi trošku ulevilo, že jsem nic nezanedbala a nemohla nejspíš nic udělat. Šok to byl hlavně kvuli tomu, že to byli obě dvě takhle zároveň a během tak krátké chvíle. Když jsem tam přišla byla už uplně ztuhnutá.. Nafouknutá nebyla a jedla a pila obě normálně, pořád něco chroupala buď seno nebo tu zeleninu. Starší morče jedlo to stejné co oni dva a je v pořádku. Byla hodně energická a to i když jsem je viděla naposled živá takhle aktivní morčátka jsem ještě neměla. To starší je takové klidnější i když bylo malé nebylo až takhle čiperné jako tihle dva prckové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5311
13.4.24 21:15

Nech udelat pitvu. Jedine tak zjistis duvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2435
13.4.24 21:32

Jsou sladcí, chudinky. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13888
13.4.24 22:17

Mně umřelo několik morčat a později jsem zjistila, že to bylo nedostatkem vitamínu C, oni si ho neumějí vytvořit, tuším. Zkus to prozkoumat, už si to moc nepamatuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
13.4.24 22:37

@AnastazieB ja mam morčata už dlouho tohle vím, vitamín C měla a kdyby ho měla málo tak by to na nich bylo vidět, jen jim nebylo vubec nic proto mě to tak mě to tak překvapilo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
15.4.24 17:09

Jenom bych ještě doplnila, že není nejlepší nápad chovat 3 samce pohromadě, až by vyrostli, skoro stoprocentně by se mohli prát :zed: Vždy jen několik samic, několik samic a jeden samec nebo dva samci :) A asi nejkvalitnější granulky jsou versel-laga complite (nevím jak se to píše), ty obiloviny ani nic podobného neobsahují a jsou naopak skvělým doplňkem stravy :P jinak upřímnou soustrast, vím jak bolí přijít o zvířecí miláčky :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11747
15.4.24 17:29

No, bratranec taky krmil paprikou (hlavně červenou) a vším možným a taky mu chcíplo :nevim:. Papriku, celer a petržel jsem nikdy nedávala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sandra.B1
15.4.24 18:43

Celer, petržel a cuketu bych morčatum nedávala. Zeleninu jako rajče, papriku, mrkev, okurku ano, ale nesmí se to přehánět. Základ je seno a čistá voda. Taky potřebuji ten vitamín C, takže třeba jablko taky je pro ně dobré. Granule ano, ale bezobilné, ty jsou lepší.

• Citovat
  • Upravit
7141
17.4.24 11:37

Mně se to zdá hodně podezřelé.. Obě najednou, ve stejnou dobu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sandra.B1
17.4.24 11:43
@Lojzísek píše: Více

Třeba to bylo tím celerem. Dostali ho oba, a za 2-3 hodiny to bylo.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný