Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Je pravda, že zrak se může zhoršit i stresem a únavou, kamarádce takhle měřili dioptrie během VŠ státnic a vyšlo jí, že je v podstatě slepá, no a vzhledem k jejímu vytížení se na další kontrolu dostala o dost později, kdy odpadl stres, pořádně se vyspala a ejhle, odešla bez brýlí, protože nebylo co korigovat.
Tak momentálně je ta borelioza v pořádku, antibiotika zabrala a krom občasné bolesti zad a hlavy je i ta únava v normě. Tak nevím. Nicméně asi to tedy nechám být, nadále budu brýle nosit při obtížích a uvidíme za rok. Kdybych měla pocit, že oči hodně namáhám tak není nic jednoduššího než brýle nosit celodenně. Díky za Vaše zkušenosti ![]()
Děkuji za odpovědi. Astigmatismus se mi nezhoršil, ten je stále stejný. Co se těch skel týče, tak první lékař (ten u kterého jsem to zkoušela zda je lepší než ten předešlý) mi přišel, že vyšetření odfláknul (ještě mi na mé problémy s jedním okem sdělil, že to je normální a že si na to mám koupit kapky, to mi ten můj doktor předepsal teď nějaké kapičky přímo na můj problém). Jinak skla mi doktor z dneška (ten u kterého už nějakou dobu jsem) zkoušel přidávat a bylo to trochu lepší, ale zase tak velké zlepšení ve vidění jsem nerozpoznala, tak říkal, že to zatím necháme jak je mám a případně bychom zvedli až bych měla problém. Tak nevím
Spíš mě překvapilo, že až tolik. A celkově zda to nesouvisí s tou boreliózou - měla jsem poslední dva měsíce dost častou bolest hlavy, občasné migrény a docela časté bolesti pravého oka, začátkem nemoci i velká únava a bolest svalů. Tak jestli to souvisí nebo je to jen náhoda, že se zrovna lehce zhoršil zrak.
A přemýšlím zda vůbec ty brýle nosit celodenně nebo stále jen příležitostně (při bolesti hlavy, očí a únavě). Sestra u očního mi řekla, že prý nemůžu nosit jen občas, že prý celodenně (ale ona viděla jen to naměřené přístrojem
)