Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Mám 2 měsíční holčičku, která se ještě před čtyřmi dny bezproblému kojila. Momentálně má kolem 5ti kil. Kojit jsme začali hned druhý den v porodnici (starší syn je jen 16 měsíců starší, takže kojení naskočilo hned, syn byl kojen plně bez problémů 6 měsíců).
Z pravidelného cyklu kojení co 2 hodiny holčička náhle ze dne na den začala odmítat prso: stačí když se přiblížím s prsem už odvrací hlavu a začne brečet, nechce ani chytit bradavku do pusy. Zkoušela jsem kojit v (jejím) polospánku nebo jiné polohy, nic nezabírá, vždycky to skončí brekem. Nemá žádný zdravotní problém a u mě se nic nezměnilo, žádný „nový sprchový gel“, jiná strava, všechno je stále stejné jako před tím. Jediné co je „jiné“ - cca tři týdny mě bolí podbřišek a dnes na kontrole na gynekologii mě mudr. řekla, že mám ovulaci a za 14 dní budu menstruovat (ovulaci a následný menzes jsem měla po šestinedělí i u staršího syna). Takže možná, že tady bude ten problém v rámci „nastartovaných hormonů“. Mlíko odstříkávám a dávám z flašky (zkoušela jsem stříkačkou, ale to se nedá - min. dvacet minut se snažím vpravit 20 ml s neustávajícím brekem a dávením).První den mlíko z flašky nechtěla (vodu z flašky ale pila), tak jsme dávali stříkačkou, druhý den už odstříkané mlíko z flašky začala pít.
Máte s touto situací někdo zkušenost? Jak dlouho to trvalo? Přešlo to? Mám obavy, aby se ještě zpátky chytla z flašky na prso (snažím se často přikládat i když marně), kojili jsme pěkně, mě to dobře teče mlíka bylo dost a obě děti hezky pily, je mi moc líto, kdyby se už holčička nechytla a zůstala na flašce… ![]()
Příspěvek upraven 23.07.14 v 16:07
Nám se to nestalo
ale jednou tu kdosi psal, zakrýt jí plínkou, aby neviděla
tak můžeš taky zkusit
držím pěsti, ať se zase začne chytat..kojení je super ![]()
Ahoj, jak jsem tam uvedla: nic se nezměnilo žádná jiná strava, jiná kosmetika, všechno při starém, jen ta ovulace, tzn. nastartovaní cyklu…
Nechcete zkusit laktační poradkyni? mě malá nechtěla sát pár dní po porodu, nejdřív jsem neměla dlouho mlíko a to se přisávala bez problému, jakmile začalo téct, nastaly u ní hysteráky, ručičkama mě odtlačovala, přisát se nechtěla… poradkyně mi fakt strašně pomohla + mě naučila fígl, aby malá vysála stříkačku sama a tím se jí neztratil sací reflex. je to strašně jednoduchý a není potřeba jí to do pusy stříkat, prostě si to normálně vytáhne sama. už to nepotřebujeme, krásně kojíme. Takže než se trápit a nadělat třeba nevratné chyby, doporučuju fakt návštěvu odborníka. Seznam laktačních poradkyň by měl být na www.kojeni.cz, v Praze je super centrum Anahita a poradkyně paní Barešová.
Aha pardon, přehlédla jsem se. Tak co zkusit flaštičku, třeba jí jen vadí kůže, sestrěnice to tak měla. Ale od té doby co pila s flašky, prso už nechtěla definitivně. Ale aspoň pila…
Dáváš dobře tu stříkačku? To nemáš stříkat do pousinky ty, ale ona si to musí vysát sama, když saje z flašky, určitě by jí to šlo i ze stříkačky
Dává se ten zobáček těsně vedle malíčku, malíček dáš bříškem na patro a malá by měla sát sama, jo a musí tam být v té stříkačce i dost vzduchu, jinak to neutáhne. Jinak myslím, že to jsou hormony, tak by to mělo za pár dní přejít.
@Far Nemá třeba moučnivku nebo něco, co by jí při kojení bolelo?
My to měli několikrát, co jsem našla, tak se jednalo o bojkot kojení od dítěte. Přiznám se, že jsem to občas nezvládla a dostal UM, jinak Radim vydržet a zkoušet, já kojím doteď (malý má 9 měsíců).
Zazila, nakonec to byla ABKM, musela jsem odstavit a prejit na specialni mleko
Bohužel s kojením, teda s přiložením neporadím. Ale co mám vyzkoušené a funguje, tak ne stříkačka, ale dát mléko do lahvičky, třeba od výživy, přetáhnout přes to igelit, zagumičkovat a propíchnout dírku a v ní prostrčit hadičku, kterou spolu s malíčkem strčit do úst dítěte. To si vytáhne hezky sama, bez přílišné námahy, ale zároveň ne tak jednoduše jako z flašky, doporučeno laktační, kterou bych ve tvém případě určitě kontaktovala.
@Far
Zazila, taky ve 2 mesicich, muze jit o bojkot kojeni. Kojila jsem hlavne v noci, kdyz se ditko budilo a usinalo, uklidnovala dudlikem a nenapadne ho menila za prso… kdyz nic, tak odsavacka a do flasky. Preslo to za mesic, kojili jsme skoro do 2 let… ale bylo to hrozne, to jo.
@Amys píše:
@Far Nemá třeba moučnivku nebo něco, co by jí při kojení bolelo?
ne, nemá žádný zdravotní problém, netrpí už ani na prdíky, to měla v šestinedělí, druhý měsíc to už bylo v pohodě v tomto směru..
@BellinkaX píše:
@Far
Zazila, taky ve 2 mesicich, muze jit o bojkot kojeni. Kojila jsem hlavne v noci, kdyz se ditko budilo a usinalo, uklidnovala dudlikem a nenapadne ho menila za prso… kdyz nic, tak odsavacka a do flasky. Preslo to za mesic, kojili jsme skoro do 2 let… ale bylo to hrozne, to jo.
S laktační poradkyní jsme zjistily, že funguje klobouček, ale malá ho bohužel jenom žužlá, netahá, nebo jenom trošku, takže nic nevypije (a prso je rozkojené předchozím odstříkáním), snažím se o různé finty: dudlík-prso s kloboučkem, dudlík-prso, prso s kloboučkem - prso bez kloboučku, musím zkoušet v polospánku, protože v bdělém stavu nemám šanci. K prsu se prostě nepřisaje, nechce, odvrací se a brečí, takže to zkončí vždycky odstříkáním do flašky. Než ale vypije 100ku, tak to trvá min. čtvrt hodiny+ a to ji ještě musím neustále budit - prso sála před bojkotem standardně 5 minut bez spaní a podle počůraných plínek toho vypila fakt dost.
Nemělo to u vás náhodou souvislost s mens. cyklem? a jak se dítko navrátilo k normálu: postupně nebo ráz na ráz?