Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
poslední dobou má malá 14m problém s usínáním a spánkem. Do této doby, jsem ji pouze položila do postýlky a v momentě spinkala, jenže posledních pár dní je to peklo. Stále v postýlce pláče, pokud ji nedám do postýlky, tak furt polehává ale spát nespí, má hrozně energie. Režim jsme měli pořád stejný, jen v období horeček mi spala déle ráno, a usínala déle v poledne, jinak se nic neměnilo. Rituály také stejné. Zkusila jsem přidat i čtení v postýlce před spaním a výsledek katastrofální. V noci se probudí s extrémně hysterickým pláčem a nejde uklidnit, musela jsem si ji 2× přesunout k sobě do postele aby usnula. Četla jsem, že v tomto věku dítě zkouší co si může dovolit. Máte s tím někdo zkušenost? Stačí doopravdy jen vytrvat v rituálech a zlepší se to? Hrozně mě bolí jak hystericky pláče ![]()
Ne, nezkousi.
Proste chce byt s tebou, potrebuje fyzicky kontakt a pocit bezpeci.
Fyzický kontakt má celý den, pocit bezpečí taky. Kdyby to bylo tímto, tak mi nikdy neusne sama v postýlce ale chtěla by usínat stále se mnou. Nicméně děkuji za příspěvek.
@Vidrde píše:Fyzický kontakt má celý den, pocit bezpečí taky. Kdyby to bylo tímto, tak mi nikdy neusne sama v postýlce ale chtěla by usínat stále se mnou. Nicméně děkuji za příspěvek.
Nema. Ona ho chce mit behem spanku a v noci.
A chce ho mit ted, ne predtim.
@Vidrde píše:Fyzický kontakt má celý den, pocit bezpečí taky. Kdyby to bylo tímto, tak mi nikdy neusne sama v postýlce ale chtěla by usínat stále se mnou. Nicméně děkuji za příspěvek.
@Lucie_Sx píše:
Ne, nezkousi.
Proste chce byt s tebou, potrebuje fyzicky kontakt a pocit bezpeci.
Tak s detmi je vse jen obdobi, to, ze to nepotrebovala doted neznamena, ze ho nebude potrebovat v techto dnech.
A ne, opravdu deti v tomto veku nic nezkousi, proste chteji byt s rodici. Ty taky predpokladam rada usinas vedle milovaneho cloveka?
@Lucie_Sx Promiňte, ale své dítě znám. Kdyby to bylo tím, neptala bych se tady na diskuzích. Moje dítě není extrémně kontaktní. Rádo se pomazlí, rádo se mnou dělá všechny věci, ale má rádo svůj osobní prostor, a pokud ho často narušuji, dává mi to najevo. Když se ji snažím uspat u mě, dělá lumpárny, v náruči být nechce, tulit taky ne. Takže ne, doopravdy to kontaktem není.
@Vidrde píše:
@Lucie_Sx Promiňte, ale své dítě znám. Kdyby to bylo tím, neptala bych se tady na diskuzích. Moje dítě není extrémně kontaktní. Rádo se pomazlí, rádo se mnou dělá všechny věci, ale má rádo svůj osobní prostor, a pokud ho často narušuji, dává mi to najevo. Když se ji snažím uspat u mě, dělá lumpárny, v náruči být nechce, tulit taky ne. Takže ne, doopravdy to kontaktem není.
Tak když ho znas nejlíp, proč se ptáš cizích lidi, co mu je? U děti jsou naprosto běžné změny ve spánku a to ze dne na den. Je hezké, ze sis zvykla na leháro u uspavani, ale to se ti zřejmě změní a budeš se muset víc snažit.
@lafelay píše:
Tak když ho tam moc znáš, proč se ptáš cizích lidi, co mu je? U děti jsou naprosto běžné změny ve spánku a to ze dne na den. Je hezké, ze sis zvykla na leháro u uspavani, ale to se ti zřejmě změní a budeš se muset víc snažit.
Děkuji za příspěvek. Nicméně mě zaráží vaše odpověď. Připadá mi, že z lehké závisti máte pocit, že se o malou vůbec nestarám a nechávám ji jako samorost. A proto bych vám to ráda vyvrátila. Každé dítě je jiné. Hold někomu bůh nadělí hodné dítě a jiný musí dítěti věnovat nepřetržitou pozornost. Nikde nepadla otázka co mu je, ale zda se s tím někdo setkal a zda stačí vytrvat v rituálech.
Nezacala v dobe zhorseni spanku chodit? Moje deti vzdycky nejhure spaly v obdobich, kdy si osvojily nejakou novou dovednost. Katastrofalne ovsem spaly i v mezidobich, takze me to moc nezneklidnovalo
.
edit. hrubka ![]()
Příspěvek upraven 09.11.22 v 13:51
@Hobitka Chodit ještě zcela nechodí, ale poslední dobou velmi ráda chodí za ruce ![]()
To paprčení k ničemu není ![]()
Ptala jste se na nazor a dostala jste ho.
Ze se vam zcela nelibi a z nejakeho nam neznameho duvodu ho berete jako utok, je zvlastni…
Nicmene, mohou to byt zuby, podrazdeni nervove soustavy, neklid ze zmeny rocniho obdobi (zima, jiny rezim dne, malo svetla), uceni nove dovednosti…
Z vlastni zkusenosti, spanek se zmeni jeste milion krat. Vzdy mi prislo lepsi se prizpusobit situaci, pokud to jde, nez s tim jakkoliv “bojovat”
@Vidrde píše:
Tak to teda pekne kecas:
@Vidrde píše: …musela jsem si ji 2× přesunout k sobě do postele aby usnula…
@Lucie_Sx ano, musela jsem si ji 2× přesunout k sobě aby se uklidnila a přestala plakat, (i tak přestala po jaké době) a následovalo lumpaceni. Promiňte, že vám nelíčím minutu po minutě co následuje. Nechtěla by jste třeba poslat kamerový záznam z naší ložnice? Aby jste mi mohla vysvětlit co vše dělám špatně?
Tak se tady neptej, kdyz vsechno stejne vis
.
Proste nechce byt sama v postylce, chce byt s tebou. Fakt v tom nehledej zadne slozitosti.