Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn má víc rozumu než ty. Jak jsi přišla na to, že roční dítě má chodit? Má ještě půl roku čas.
Úplně v klidu. Chlapům všechno trvá
začala bych panikarit až tak za půl roku.
A kam spěcháš? Ať si klidně stojí a kouká, věčně to dělat nebude. Evidentně je motoricky ok, pokud zvládne stát, no tak holt se musí odhodlat k chůzi sám. Má na to ještě spoustu času, než by tě to mělo začít zneklidňovat.
Až bude připravený, vyrazí. A má fakt ještě cas. Jiný vývoj byl na čas (přetavení, plazení, lezení)?
Buď ráda, že ještě nechodí, pak až začne, tak budeš nervní, kam všude leze a že je těžké je uhlídat ![]()
Nechtěj aby chodil, rozhodně ale chtěj, aby lezl. Posiluje si tím ty svaly na zádech, které pak potřebuje pro chůzi.
Takže uzpůsobit povrchy doma tak, aby se mu snadno lezlo a co nejméně nosit.
Případně plavání taky pomůže s rozvojem hrubé motoriky.
Není potřeba to řešit po doktorech, zejména pokud na roční prohlídce bylo vše OK.
Dcera holt byla napřed, syn ne - ale už se staví, takže cajk.
Do 18 mesicu je v norme. Me starsi zacal chodit v necelych 16m a do dvou dnu chodil jak profik. Mladsi, co zacal par dni po 1. narozeninach se tak batolil a motal a furt padal…mi i prislo ze pozdeji to je lepsi ![]()
Syn začal samostatně chodit skoro v 17 měsících, nic mu neuteklo.
Nijak. Má čas. Přijde na to sam. Hlavně mu nijak neoomahej. To uděláš víc škody než užitku.
A? Dcera taky chodila v 10 měsících, zato si počkala na první větu až po 3. roce. Syn se rozchodil v 18 m a 4 d (asi bych dala i hodiny a minuty, jak jsem na to čekala
). Malá dala laťku vysoko v něčem, ale rozhodně malého nebudu hnát nebo je porovnávat. Mají svoje tempo a mně nezbývá, než ho respektovat a maximálně je nasměrovat. Ale nutit ho chodit na sílu takto maličkého? Asi jako když nás máma posazovala pod nátlakem na nočník, když jsme neseděly, a teď máme skoliozu….klid prosimtě
Syn začal chodit ve 12m…neučila jsem ho chtěl vodit za ruku, musel sám…dcera začala chodit v 7m též bez pomoci
@Annabela11 píše:
Syn začal chodit ve 12m…neučila jsem ho chtěl vodit za ruku, musel sám…dcera začala chodit v 7m též bez pomoci
A tím jsi zakladatelce pomohla jak? ![]()
Syn má 13 měsíců a vůbec nechce chodit. Jen stojí a ani nechce obcházet nábytek.. Dcerka už v 10ti měsících chodila, syn se k tomu vůbec nemá. Nejhorší je, že se chce pořád nosit, chovat a já nemůžu nic udělat.. Dcerka tohle období měla taky, ale až takovy extrém to nebyl.. 🙈. Jak jste podporovali děti ke chůzi? Ano, oni si řeknou samy, ale on by chtěl.. Postaví se, natáhne ručky a když mu pořád ruku hned ji dá pryč a nechce..