Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@robinka Ahoj, v úzké rodině neřešíme. Na „veřejnosti“ pětiletá (vypadá starší) chodí oblečená, plavky buď jednodílné nebo oba díly. Tříletá (vypadá mladší) vždy aspoň kalhotky, spodní díl plavek. I když včera na výletě na sebe komplet vylila pití, takže se svlékla a než to uschlo, běhala po parku nahá. Starší bych se takto svléknout nedovolila.
@robinka My nejsme puritáni,s dcerou se koupeme,převlékame se před ní,nahota doma u nás není žádné tabu,ale na zahradě má vždy plavky,kalhotky,kratasi,cokoli,sousedy máme z obou stran.Přijde mi nevkusné aby se dítě starší 3let pohybovalo venku nahe i před širší rodinou,nemyslím tím koupání,převlékání atd. Zrovna před pár dny k nám na zahradu zavítal asi 5-6let starý kluk od sousedů a přišel nahý,celou dobu co u nás byl se popotahoval za pind…
![]()
Já to nechala na dětech.
Pamatuju si na situaci, kdy mi jako dvou, tři a pětiletý naskakali do brouzdaliště v zoo, zkrátka viděli vodu, servali ze sebe oblečení a byli tam ![]()
A občas někdo kolemjdoucí blbě koukal, občas se zasmál. Ale za půl hodiny se tam cvachtalo už dalších pět dětí podobného věku.
No a uplynul nějaký čas a nejstarší se začal stydět. Pak prostřední, tuším v 6 letech. Nejmladší má teď skoro šest a zatím to neřeší.
Myslím, že ten nástup studu je taková přirozená bariéra, aby nám tu po ulicích nebehali nahatý pubertaci.
Na dětském těle nevidím nic hambateho, tudíž mě pohled nepohorsuje. Chápu hygienický aspekt u holek, já mám jen kluky, tak nemusím řešit a vadí mi, pokud si dítě dlachni pipinu či pindíka a pak sahá kolem sebe, takové dítě bych oblékla.
Na veřejnost, na koupalko, na písek dát alespoň kalhotky. Ale doma nebo s prarodiči mi to přijde zbytečné.
Když je takové vedro, tak až klidně litá na naháče. ![]()
Zrovna dnes u prarodicu na zahrade litala obe vnoucata nahata (holka 3 a kluk 6),ale neni tam videt od sousedu ani z ulice.Na koupalisti davam plavecky jakmile se nedavaji plavaci plenky.Takto stare deti by uz mely mit pojem o vlastni intimite a nevystavovat se.Dcerka obcas ze srandy tu pipku na babicku vystrkuje,ale vysvetlujeme ji,ze to se zkratka nedela.Doma nas vidaji taky nahate,to problem neni,ale na verejnosti maximalne ta miminka do roka,roka a pul.
@robinka Doma v bazénku se koupe dcera nahatá…v těchto vedrech lítá po bytě jen ve spodním prádle…v přítomnosti prarodičů a i jiných lidí je dcera oblečená,loni na dovolené u moře jsem u bazénu koukala na 2holky dvojčata…věk 11let děvčátka dováděla ve vodě zcela nahá a to i mimo bazén.
Jejich matce to přišlo ok.Hrozný!
Zalezi na situaci. Kdyz jde o rodinu a zname, rodinnou oslavu na zahrade a v okoli domu, tak bych neresila male deti, ze behaji nahe. Nekde v restauraci bych to nedovolila.
Mi decka behaji bezne nahe, protoze doma na zahrade jim rikam, ze tady opravdu nemusi nosit plavky. Syn 5r. to neresi vubec, je proste maly. Ovsem holky 7r. a hlavne starsi 10r., tak ta nebude bez plavek ani na zahrade, prestoze vi, ze nikde neni nikdo a nemusela by si je davat.
Takze oni sami si vytyci stopku, kdy se odmitnou vyslect. Bezne nam prijde mala navsteva, nepripravena. Ale vidi nase se rachat ve vode. Nabizim plavky, ze pujcim po deckach, ale i rikam, ze nejsou podminkou, tak stejne tam skoci nahati. Nam to nevadi.
Tez jsme byli v sobotu na oslave ditete a behali i nazi. Chvilku se grilovalo, behem cekani na maso, kapri naskakali do bazenu a vylezli, kdyz bylo treba oblect a vyfotit u dortu (az na moje holky, mladsi byli na Adama a Evu). Nastesti se sesla rodina a znami, ze nikdo nebyl pohorseny.
Na verejne koupaliste nebo plaz bych nahe nepustila. Vim, ze tchyne to jednu dobu delala. Nez jsme durazne rekla, jeste jednou je necha promenadovat nahe a uz s nima nepojedou. Ale ted uz se holky ovlivnit ani nenechaji a reknou svuj nazor.
Děcka se začaly oblíkat a uvědomovat si svoji nahotu tak nějak průběžně a přirozeně. Doma běžně nahatí nechodíme, mladší dítě, občas pobíhá, my ne. Na bazéně si nahatých dětí nevšímám, nevadí mi. Nikdy jsem tam neviděla nahaté dítě tak staré, aby mě to zarazilo. Co mě zaráží více, jak dospělé baby různého věku a rozměrů nosí plavky nacpané v řiti, asi si myslí, že jsou v tom hezké. Je to ten nějaká móda, taková polotanga, kdy jsou ty kalhotky zezadu hodně vykrojené, že zakryjí půlky jen z 1/4. A to já jsem hodně odolná a nijak se nepohoršuju, ale někdy mám pocit, že nejsem na koupáku, ale v soutěži, kdo zařízne více.
@Annabela11 píše:
@robinka Doma v bazénku se koupe dcera nahatá…v těchto vedrech lítá po bytě jen ve spodním prádle…v přítomnosti prarodičů a i jiných lidí je dcera oblečená,loni na dovolené u moře jsem u bazénu koukala na 2holky dvojčata…věk 11let děvčátka dováděla ve vodě zcela naháa to i mimo bazén.Jejich matce to přišlo ok.Hrozný!
Tak to se divím, že to nevadilo těm holkám, v 11 bych já už nešla plavat ani bez podprsenky ![]()
@Kfětoslava No jo to je moderní a ženský to nosí protože chlapi pak slintaji
@Annabela11 píše:
@Kfětoslava No jo to je moderní a ženský to nosí protože chlapi pak slintaji
No sice nejsem chlap, ale nad některýma jde spíš slzet než slintat.
@Kfětoslava Taky jsem nechápala…holkám už rostla prsa…i manžel říkal že to už není normální ![]()
@Annabela11 píše:
@Kfětoslava No jo z ženského pohledu…chlapi to mají jinak..
Tak je fakt, ze na ceskych koupalistich se zeny odhaluji tak nejak vic, nez na co jsme zvykly tady
(USA). Manzela jsem vytahla na dovolene v CR na koupaliste jednou a prave na tyhle „odhalene celulitidy“ se nedival moc nadsene
on sam zacal o tom mluvit…ja osobne bych to teda taky uz schovavala nez ukazovala
teda me to nijak „nepoburovalo“, jen me zaujal fakt, ze ja bych se za to stydela. ![]()