Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, mám takovou zajímavou otázku. Pokud žijete s partnerem a oba pracujete, kolik kdo dává na bydlení? jde mi o to, že chceme s přítelem bydlet spolu. Já vlastním byt, který bych pronajala, protože pro 4 osoby včetně dětí je malý. chceme najít větší byt a sestěhovat se spolu. myslela jsem, že nájem a poplatky budem platit tak nějak napůl. přítel ale myslí, že se to má zaplatit z nájmu mého bytu a my si jen rozdělíme zbývající část. Například můj byt se pronajme za 15 tis., větší byt stojí 21 tis, takže každý přispějeme jen 3 tisíce. mně to ale přijde nespravedlivé. myslím si, že by měl přítel platit více. co si o tom myslíte vy? navíc si chce ponechat státní byt, kde bude platit 7 tisíc, prý kdybych ho vykopla… asi chápu, že nechce zůstat na dlažbě, ale k bydlení jsou vždy nějaké byty na pronájem. prosím napište mi, jak to máte vy.. děkuji pěkně
Myslím, že je jen pěkně vychcanej a chce tě oskubat, o co může, a žít si nad poměry. Ty mu vlastně budeš platit ten městský být, který si chce vydržovat. Tvoje peníze pěkně poletí z okna na jeho jistotu bydlení.
Peníze z pronájmu jsou jen tvoje a měla bys je šetřit na budoucí nutné investice do toho bytu. Příjem z nájmu není žádný čistý zisk.
Příspěvek upraven 09.06.22 v 19:54
Vůbec… Na půl… Teda, záleží či jsou děti. Já osobně bych spočítala celý nájem dohromady, vydělila počtem osob a ze svého platila sebe a případně své dítě/děti.
@lucie.krajcarova No, pokud mate ty deti spolecne nebo kazdy jedno, tak napul. Jinak by ten detny mel na najem prispivat vetsi cast.
@AnoNe díky. myslela jsem i na to, že hodnota bytu klesá, myslím tím, že budou nutné různé opravy, platit daně, takže to prostě taky není zadarmo.
Nebylo tu nedávno něco podobného? Btw… Když někdo něco pronajímá, tak z toho taky něco odvádí ne? To není 15 tisíc čistý příjem přece.
Jinak - rozumím tomu správně, že vy byste měla platit 18 tisíc a on tedy 3 tisíce (a předpokládám že není na RD s vaším společným ditetem)?
Hele… Nic nepronajímejte a zůstaňte, kde jste. Bez něj. Tohle je moooooc. ![]()
Upřímně, po tomhle bych si zůstala ve svem a on si zůstane taky ve svém a bude klid. Vypadá to na pěkného vycuranka.
@Gabulle píše:
Vůbec… Na půl… Teda, záleží či jsou děti. Já osobně bych spočítala celý nájem dohromady, vydělila počtem osob a ze svého platila sebe a případně své dítě/děti.
Viděla bych to max na 2/3 nájmu ona (kvůli dětem, které asi nejsou společné), 1/3 on, takže počítáno s nadhozenými čísly - ona 14k, on 7 k. Co měli před sestěhováním, s tím si každý naloží po svém.
Pokud není nějak zdravotně handicapovanej, tak by chlap navrhnul podle mě fifty fifty.
@lucie.krajcarova na tohle se fakt musíš ptát? To ti nedochází, že tě chce sprostě okrádat?
pronajímání TVEHO bytu je tvůj příjem, stejně jako výplata. Takže náklady na být pěkně půl na půl. Jeho problem, že si chce ještě nechávat a platit městský být.
@Cenarius taky to tak cítím.. nejvíc mě štve, že on vůbec nechce šetřit, odkládat si nějaké peníze.. nepovažuje to za důležité. takže asi každý zůstaneme ve svém
Tak s tímhle vychcánkem, bych se teda rozhodně nikam nestěhovala.
Tohle má víc pohledů. Pokud by např. on souhlasil s nastěhováním k němu nebo k tobě, ale za cenu obou dětí v jednom pokojíčku a ty pro ně chceš komfort a nesouhlasíš, proto chceš do většího, tak chápu jeho, že platit najednou pálku někde jen kvůli cizím dětem se mu nechce.
Na druhou stranu nemůže počítat s tím, že tvůj příjem z nájmu = čistý zisk z nájmu, velkou část peněz do toho bytu budeš muset sypat zpátky.
Pokud je nájem za 21tis. a jde tam bydlet on, ty a pouze tvoje dítě/děti, tak bych to brala 2/3 ty, 1/3 on.
Ale chlap, který má přiklepný státní byt a nejde si za ničím svým a handrkuje se o peníze a troufá si navrhovat řešení, ve kterým bude bydlet za 3tis., tak ten by mi za to asi nestál…