Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj vsem, mam takovy dotaz. Dneska po me 2× lezlo kliste a kdyz jsem ho uvidela, prste jsem ho zmackla a pak hodila do zachodu - takze jsem ho mela v ruce a na prste. Zjistila jsem, ze by se to urcite nemelo, protoze mohlo byt infikovane - a po zmacknuti me nakaazit. (ockovana nejsem) Jak mam tefy ted zjistit, zds nejsem nakazena nejakou nemoci? Moc dekuji vsem za odpovedi
Klíště jen tak lehce nerozmáčkneš! Musela bys ho na tvrdé podložce třeba kladívkem, ale v prstech určitě ne. Ani kdybys ho rozmáčkla, tak si nemyslim, že by ses nakazila. Muselo by být přisáté.
Téměř jistě ses nenakazila…pokud nebylo přisáté a umyla sis ruce po zmáčknutí…
@zuzikka tyjo fakt? Ja ho rozmackla, bylo malinke cerne, tak jsem prstem zacla do nej ryt az se nehejbalo
tak mam strach
@annasmyc neumyla prave, vzala jsem jen toaletni papir (do nej jsem si mohla ty prsty utrit) a tim papirem znytek klistata splachla
Nepanikařte - není tam cesta jak se nakazit.
Proč si, proboha, nemyjete ruce? Zejména když panikaříte z nákazy?
@Kočka123 píše:
@annasmyc neumyla prave, vzala jsem jen toaletni papir (do nej jsem si mohla ty prsty utrit) a tim papirem znytek klistata splachla
A nedelas si srandu? Jeste rekni, ze sis pak dala ruce do pusy, ne? Priste na kliste vubec rukou nesahej a pokud nebude prisate seber ho ubrouskem/listem…Ted asi nenadelas nic, maximalne si nechat za cas zjistit protilatky z krve. Ale pokud ti to neprsko na sliznice, je moznost nakazy temer nulova. Pokud bylo kliste navic infikovane.
Chudak klíště:) po mně lezli jedno dnes, jiné o víkendu, další se prisalo. Na to, že jsem min 5 let žádné neměla, tak docela cucim. Každopádně bez přisátí se nenakazis. A i tak ta šance není nijak závratná. Navíc třeba bireliozu můžeš mít i z komara.
Být tebou nepanikarim a příště klíště prostě jen sundej nebo vem kalesnikem a umyj si ruce.
Edit..pardon za překlepy, telefon si píše, co chce.
Asi takhle, za svůj život jsem měla desítky klíšťat, stovky jsem jich vytáhla rukama svému psovi. Kdybych šaškovala s pinzetou, tak si je vytáhnout nenechá. Někdy mi i explodovala v rukou při vytahování, když bylo hodně napité. Minulý týden jich po mě lezla asi stovka. Nepřeháním. Žádné se naštěstí nepřisálo, všechny jsem setřela rukou. Vždycky si jen umyju ruce a nikdy mi nic nebylo. Myslím, že v tvém případě je pravděpodobnost malá. Pokud sis tedy normálně umyla ruce.
@Kočka123 píše:
Ahoj vsem, mam takovy dotaz. Dneska po me 2× lezlo kliste a kdyz jsem ho uvidela, prste jsem ho zmackla a pak hodila do zachodu - takze jsem ho mela v ruce a na prste. Zjistila jsem, ze by se to urcite nemelo, protoze mohlo byt infikovane - a po zmacknuti me nakaazit. (ockovana nejsem) Jak mam tefy ted zjistit, zds nejsem nakazena nejakou nemoci? Moc dekuji vsem za odpovedi
Proč si proboha mackala kliste? ![]()
@Kočka123 píše:
@zuzikka tyjo fakt? Ja ho rozmackla, bylo malinke cerne, tak jsem prstem zacla do nej ryt az se nehejbalotak mam strach
Proboha, ty máš fakt dost.Tak kdyz delas takove pi. oviny tak pak nemej tady hloupý otázky..
![]()
Po patem klisteti te panika prejde ![]()
a nech se naockovat, letos je jich fakt hodne