Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@K92 a poradite mi proc kdyz cuca z prsu tak vyjimecne polyka? Kdyz mu davam um cevkou tal slysim ze polyka ale u prsa je to bída i kdyz po prevaze i neco preci jen nacucá.. často ale u toho ma zavreny oci a skoro spí protoze mu to skoro netece a u um je ma otevreny a polyka hodne
@Havlova to nejde ho vzbudit musela bych ho osprchvat studenou asi
no tou davkou 60ml um jsem ho moc uspala uz mu davam max 40-50
Dej vedet, co ta laktacni.
Ale ten rozjezd po cisari byva pomaly. To nabirani zezacatku vidim uplne ok, zadny dokrm bych do toho nematlala. Proste ty prvni dny si to vsechno seda, nemuzes mit dite na 60ml/kojeni hned od zacatku, to je proste nebetycna kravina.
Pokud opravdu i tehdy pocural 6-7 plen, tak v zadnem pripade bych to nenabouravala dokrmem.
Tak 10 ml je pro 4 kg mimino sakra málo. Normálně bych budila, kojila i každé 2h a dokrmovala, pokud možno ne lahvičkou. On může špatně sát, protože ještě nemá sílu. Až zesílí, klidně se to ještě může změnit + ne každá žena bude mít hned dost mléka pro veliké mimino, zvláště po sekci. Jste spolu teprve 2 týdny, je normální, že to nemusí jít hned hladce…
@Capelucia píše:
Tak 10 ml je pro 4 kg mimino sakra málo. Normálně bych budila, kojila i každé 2h a dokrmovala, pokud možno ne lahvičkou. On může špatně sát, protože ještě nemá sílu. Až zesílí, klidně se to ještě může změnit + ne každá žena bude mít hned dost mléka pro veliké mimino, zvláště po sekci. Jste spolu teprve 2 týdny, je normální, že to nemusí jít hned hladce…
Pokud pocura 6-7 plen, tak se musi nakojit mnohem vic nez 10 ml.
Na druhou stranu, kojila jsem v tomhle veku bezne 20-30 ml a bylo to ok (ale miminko bylo drobne a kojilo se velmi casto).
@Lucie_Sx tak pribral 320gramu za 6dni!
juhuu. Pry mám porad jeste dokrmovat
tak jsem si rekla jen kdyz bude fakt rvat hlady. Dneska treba v 17 jsem ho nakojila
50-60ml ale navečer to byva horsi. A dneska dost zase pospava a nedavala jsem jeste zadne um. Porad mi prijde divny ze bych ho krmila ja sama dostatecne. Proste si neverim kdyz si vzpomenu na to moje kojeni po 10ml.. A dnes vecer abych se ja vyspala tak mu mozna v 22-23 neco frknu.
Co myslíte? Moc se mi líbí vase nazory
![]()
@Capelucia no 10ml jako pokazde a ja ho kojila hodnekrat za sebou. Tzv odlozila a rval. Takze kazdych 15 min treba 10 ml … a nebo taky nic ale to bylo asi spatne takhle casty kojeni. Moje prsa asi taky potrebuji chvili pauzu.
@1992lp píše:
@Lucie_Sx tak pribral 320gramu za 6dni!juhuu. Pry mám porad jeste dokrmovat
tak jsem si rekla jen kdyz bude fakt rvat hlady. Dneska treba v 17 jsem ho nakojila
50-60ml ale navečer to byva horsi. A dneska dost zase pospava a nedavala jsem jeste zadne um. Porad mi prijde divny ze bych ho krmila ja sama dostatecne. Proste si neverim kdyz si vzpomenu na to moje kojeni po 10ml.. A dnes vecer abych se ja vyspala tak mu mozna v 22-23 neco frknu.Co myslíte? Moc se mi líbí vase nazory
![]()
Ja dokrmy fakt hodne nemusim, mnohdy jsou uplne zbytecne a umi to kojeni poradne rozhodit, u nekterych zen az nevratne.
Jde o to, ze produkce mleka je snizena o ten dokrm a nenajede tam spravne ta vzajemna reakce prsa-mimino, proste to neni ono.
Takze ja bych se dokrmu snazila maximalne vyhnout.
Na druhou stranu, dite opravdu nesmi byt apaticke, divne a necurajici, to uz je pruser.
(Kdyz ma hlad a dozaduje se kojeni, tak je to naopak do urcite miry v poradku, proste bez hladu ta produkce nestoupne.)
Takze mne prijde rozumne zkusit se co to jde obejit bez dokrmu a dat ho az ve chvili, kdy citis, ze to jinak nejde. Ale a veeelkym respektem.
A opravdu hlidat ty pocurane pleny, podle nich to poznas vzdy, jak na tom dite je.
No a uplne hlavni vec na zaver - ver si! Jasne, ze ho zvladnes nakrmit, jasne ze to pujde, jasne ze to bude fungovat. Hlava o uspechu kojeni rozhoduje.
(UM kvuli vyspani bych nedavala, pokud neni fakt krize.)
@Lucie_Sx dala jsem mu 30um ani to cely nedopil. Protoze proste jsem ho davala k prsoum a pokazdy kdyz skoncil porad nebyl spokojenej. Coz se pres den nedelo. Zmackla jsem bradavky a nic neteklo. Tak jsem mu trosku takhle dala ale vynasnazim se uz nedavat. A ted jsem mu dala i dudlik a je klid… ja uz jsem totiz unavena. Staci mi pak dve hodky spanku a zas pojedu ![]()
@1992lp píše:
@Lucie_Sx dala jsem mu 30um ani to cely nedopil. Protoze proste jsem ho davala k prsoum a pokazdy kdyz skoncil porad nebyl spokojenej. Coz se pres den nedelo. Zmackla jsem bradavky a nic neteklo. Tak jsem mu trosku takhle dala ale vynasnazim se uz nedavat. A ted jsem mu dala i dudlik a je klid… ja uz jsem totiz unavena. Staci mi pak dve hodky spanku a zas pojedu
Co si ho vzit na noc k sobe..?
@Lucie_Sx to já ho mám 99% času u sebe v posteli ale navecer uz mam ty prsa nejaky vyštaveny… to je asi mozny ze uz se mi mliko vecer moc netvori a nestaci mu to?
@1992lp píše:
@Lucie_Sx to já ho mám 99% času u sebe v posteli ale navecer uz mam ty prsa nejaky vyštaveny… to je asi mozny ze uz se mi mliko vecer moc netvori a nestaci mu to?
Kdyby byl od zacatku normalne kojeny, tak reknu, ze vecerni nedostatek mlika je mytus. Proste je dite vecer vic kontaktni.
U tebe po tech dokrmech tezko rict, ale pokud se koji rovnomerne pres den i noc, nejak k vecernimu ubytku nevidim duvod.
@Lucie_Sx tak včera už jsem kojila docela i večer. Každopadne pribíra kazdy den takze vse OK!!!
a asi je večer víc kontaktní mas pravdu. Je akčnejsi a potrebuje se zas unavit pred nočním spankem.
@1992lp píše:
@Lucie_Sx tak včera už jsem kojila docela i večer. Každopadne pribíra kazdy den takze vse OK!!!a asi je večer víc kontaktní mas pravdu. Je akčnejsi a potrebuje se zas unavit pred nočním spankem.
Parada, bude to dobry! ![]()