Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Celkem intenzivní PMS prožívám až poslední roky. Jsem lehčeji na*ratelná, vadí mi více věcí, jsem nepříjemná sama sobě. Mám to přesně týden před MS. Když se přistihnu u takové nálady, tak si i dle výpočtu vždy velmi přesně odvodím, že to jsou hormony. A protože nejsem zvířátko, ale člověk co se dokáže ovládat, tak těch pár dní se snažím normálně fungovat, chovat k lidem normálně, pokud to neudržím, tak se omluvim. ![]()
Vetsinou jsem normalni, obcas se akorat snadneji nad necim dojmu.
Jsem protivná sama sobě, vytočím se velice rychle a kvůli všemu…snažím se ovládat a manžela připravím, že „už je to zase tady“ ![]()
@Anonymní píše:
Hezký den, jakou máte náladu před očekávanou menstruaci? Nemyslím teď fyzické bolesti, ale jen náladu. Já mám chuť každého „zapíchnout“, i partner mi říká, že je se mnou každý měsíc k nevydržení. Jak se na mě někdo křivé usměje nebo je nepříjemný, začínám brečet a chci to oplatit…
Jak jste na tom vy? Jsem v tom sama?
Nejsi, to je klasické PMS. Mám to taky. Jsem podrážděná, dokáže mně vytočit i maličkost, začne mi vadit např. chaos v domě, který mně jinak nechává chladnou, vytáčí mně děti, manžel…
Některý měsíc je to více, jiný méně. Fajn je, že už to umím rozpoznat a snažím se s tím pracovat. Ale když je zrovna „fakt blbý“ měsíc, nenadělám nic a jsem prostě pár dní jak sedmihlavá saň ![]()
Ja zadne PMS neznam, do posledni vteriny nevim, kdy to dostanu. Jsem za to rada, protoze to musi byt fakt opruz, kdyz s clovekem cloumaji hormony.
@Anonymní píše:
Hezký den, jakou máte náladu před očekávanou menstruaci? Nemyslím teď fyzické bolesti, ale jen náladu. Já mám chuť každého „zapíchnout“, i partner mi říká, že je se mnou každý měsíc k nevydržení. Jak se na mě někdo křivé usměje nebo je nepříjemný, začínám brečet a chci to oplatit…
To jsou normální příznaky hormonální nerovnováhy, která v dlouhodobém horizontu může způsobit větší problémy, než je změna nálad. Tedy ano, je to problém spousty žen a ne, není to normální. Hledejte na internetu informace, jak dostat hormony do rovnováhy.
Po vyndaní teliska tak je to nekdy hrozné to jsem pred tim vubec nemela, plačtivost, vybušnost
Má nálada se dá shrnout do jedné věty: Konečně bude zase análek.
@LadaSva píše:
To jsou normální příznaky hormonální nerovnováhy, která v dlouhodobém horizontu může způsobit větší problémy, než je změna nálad. Tedy ano, je to problém spousty žen a ne, není to normální. Hledejte na internetu informace, jak dostat hormony do rovnováhy.
Vykyvy hormonu, jsou v prubehu cyklu zcela normalni, ma je kazda zena…nejdriv je dominantni estrogen, pak koncem cyklu progesteron…je to tak v poradku. Kdyby se hladiny nemenily, byla by zena uz po prechodu…
Akorat, ze kazda zena na ty zmeny hladin reaguje jinak, nekdo fyzicky, nekdo psychicky, nekdo vubec, kazda jsme jina a mame jine dispozice. Existuji doplnky, ktere to mohou zmirnit, ruzne bylinky, magnesium plus vapnik, olej z Pupalky a pod…na internetu je toho plno, ale vesmes to pomuze az v dlouhodobejsim casovem horizontu…taky dela sve treba kofein a jeho nadbytek a samozrejme strava celkove. Mne nejvic na ruzne zachvaty zurivosti, pomohly Bachovy kapky, fakt zazrak
Ale nevim, zda to primo souviselo s Pms, kazdopadne mi to pomohlo i v tom
Ale je jasne, ze kazdemu pomuze neco trochu jineho…nekomu to treba srovna antikoncepce…zeny, co ji berou, vetsinou Pms neznaji v takove intenzite, protoze prave ty hormony nefunguji naplno, ale jsou v utlumu.
@Sonarka Ano, to co píšete je pravda a ano, alternativní metody zaberou v horizontu spíš měsíců, jak u koho a ano, i jmenované co píšete může ulevit. A ano, je samozřejjmě normální, že se v průběhu cyklu hladiy mění. Jenom v případě hormonální nerovnováhy, estrogenové dominance a PMS je průběh odlišný a to je ten problém. Estrogenovou dominanci nemusí nutně způsobit velký nadbytek estrogenu, ale i velký nedostatek progesteronu. Ne nadarmo se progesteronu také říká hormon štěstí. A u nerovnováhy a PMS je ho ve druhé fázi cyklu málo a může to být způsobeno i užíváním HA, protože nedochází k ovulaci, netvoří se žluté tělísko a není tedy hlavní zdroj progesteronu. Synteticky progestin se chová trochu jinak a nemůže nahradit bioidentický progesteron. A naprosto patrný je celý problém z obrázku. Ono pak dojde k rozhození celého hormonálního systému včetně štítné žlázy - vše spolu komunikuje - nadbytek estrogenu mj roztahuje cévy - návaly, změny teploty, migrény - a nadbytek estrogenu také negativně ovlivňuje psychiku.