Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
V případě, že by mi to hodili schválně pod nohy, na psa, dítě nebo někoho dalšího a viditelně tím někoho chtěli ohrozit, tak bych asi volala policajty.
Dle situace a velmi zřídka, ale v této situaci bych se asi neudržela. Jednou jsem napomenula malého cikána i před jeho rodinou. Pak jsem cekala, že se dozvím, že jsem íča, ale kupodivu řekli: panimapravdu
@Kfětoslava píše: Více
se divím, že si na tebe někde nepočkali a nezmalovali tě, na ně se většinou nemůžeš ani škaredě podívat
@stinga píše: Více
Tak já jsem mu to řekla v pohodě. Dráždíl před obchodem uvázaného psa
@Anonymní píše: Více
Kdysi bývalo běžné, ne že rodičům do výchovy nikdo cizí nezasahuje, ale cizí lidé v určité míře i fyzicky trestali dítě. Učitel tělesné tresty ve škole, nejen Obecná škola, tak se to opravdu dělalo i za Rakouska. A někomu drzému dal klidně cizí člověk pár facek.
Za bolševika se bralo, že tím, kdo má za děti největší zodpovědnost je stát. Ten dozíral, jestli rodina správně dítě vychovává, byl nejvyšší autoritou. Já to mám nastavené opačně, dítě má vychovávat vlastní rodina, stát má zasahovat jen ve vyložených extrémech. Např. pokud rodiče mají nízké vzdělání, podobně dítě vedou, tak bych děti lidem neodebíral. I když se naučí doma kouřit, sprostě mluvit, nebo dokonce jsou v zakouřené místnosti, vidí rodiče někdy opilé.
Ale pokud je cizí dítě drzé, nebo ohrožuje, tak buď tam jsou rodiče a čekal bych, že zasáhnou. Nebo to dítě osobně seřvat, při extrémní drzosti asi i tu facku. Např. pokud by dítě koplo do psíka, co bych vedl ap. Policie nic nevyřeší, než přijedou, dítě bude pryč a proč jste nás zbytečně volal? Kdysi jsem volal, někdo rozbíjel něco na zastávce, volal jsem MP Praha. Ptali se, co s tím mají dělat, tak jsem jim říkal, že to rozbíjí, asi že by měli přijet. Možná jsem volal i republikovou policii, ti mě odkázali na městskou, bylo to hodně let, už si nejsem jist. Ale oběma složkám to bylo dost jedno.
Já bych děti napomenula ve vší slušnosti, samozřejmě, pokud by se jednalo o nějaké takovéto “vandalství”.
Taky máme v ulici menší kluky, co se o prázdninách nudí a vymýšlí voloviny - malují na baráky oplzlosti (třeba jen křídou), dělají nepřiměřený hluk atp. … tak to je skutečně upozorňuju že je to nevhodné.
Případně, pokud neuposlechnou a je to opodstatněné, pohrozím, že zavolám policii, ať si to vyřeší s jejich rodiči.
Nekřičím na ně, nejsem vulgární ani nic podobného. Ale ozvala bych se určitě.
Už mám pracovní postižení. Takže se někdy neudržím. Ale samozřejmě slušně a klidně.
Naposled jsem řešila ústní domluvou naše pracovní děti na hřišti. Když jdou proti sobě hrubě, pěstí. Tak nemůžu jít a dělat, že nevidím.
Málokdy. Pokud bych neviděla, že přímo někoho ohrozují, někomu to hází pod nohy nebo před zvířata, tak bych nejspíš neřekla nic.
Spíš ne, že je to špatně na tuty ví a stejně by to nemělo efekt
Tak já zasáhla jednou, když malý kluk venčil psa a nějaké holky k němu přiběhly a psa začaly bít klackem a smály se tomu, že na to pes reaguje agresivně. To mi přišlo, že potřebuje okamžitý zásah. Na partičku, jakou popisuješ, bych spíš zavolala policii ![]()
@Atisia nikoho ohrozit nechtěli, zapálili petardu, hodili na zem a šli dál. Šli v ulici, kde jsou hlavně rodinné domy.
Jak byste se zachovali v podobné situaci? Několik dětí z prvního stupně v odpoledních hodinách chodí po městě, hází petardy, nedívají se, jestli mají někde zvířata, prostě se tím baví.
Necháte je být, protože to je věc rodičů, nebo je upozornite na to, že jim pyrotechnika nepatří do ruky a že plaší zvířata?
Nebudu schválně psát, na které jsem straně, jestli rodič, nebo ten, co mu to vadí.