Nařízená dovolená

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1524
12.4.13 20:21

Nařízená dovolená

Ahoj, prosím můžete mi poradit, může mi zaměstnavatel nařídit dovolenou ze dne na den? V zákoníku je lhůta 14 dní předem, ale naše mzdová tvrdí, že je to jen doporučení, že mohou hned. Mám jít za měsíc na mateřskou a dnes mi oznámili, že si musím vybrat všechnu dovolenou, že mi nic neproplatí, že se šetří a já se těšila, jak si vyberu po skončení mateřské.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15051
12.4.13 20:24

Takovou dobu, by ti jí stejně nepřevedli. Maximálně by ti ji proplatili a to evidentně nechtějí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101515
12.4.13 20:29
@boball píše:
Takovou dobu, by ti jí stejně nepřevedli. Maximálně by ti ji proplatili a to evidentně nechtějí.

Převést by ji museli, pokud by si ji zakladatelka nevybrala před MD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1524
12.4.13 20:32

@j.a.n.i1 Tak jsem si to i plánovala a měla i dovolené, ale dnes mi oznámili, že si ji musím vybrat hned, čili už v pondělí nemusím chodit. Jde mi jen o to, jestli mi to můžou takhle celé nařídit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15051
12.4.13 20:33
@j.a.n.i1 píše:
Převést by ji museli, pokud by si ji zakladatelka nevybrala před MD.

Jenže to by musela jít asi hned marodit, aby jí vybrat nemohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101515
12.4.13 20:35

@kacka-22 To se přiznám, že netuším, nevím jestli tam někde ta lhůta závazně určená je nebo ne :think: tohle jsem nikdy nepotřebovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
12.4.13 20:36

Myslím, že nemůžou
Neznám zákony přesně, ale pamatuju si, že snad jeden den ti můžou nařídit kdykoliv, ale nemůžou ti nařídit celou dovolenou v kuse, a podle toho kolik dnů ti chtějí nařídit od toho se odvíjí jak dlouho předem ti to musí říct :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101515
12.4.13 20:36
@boball píše:
Jenže to by musela jít asi hned marodit, aby jí vybrat nemohla.

Tak za současné situace jo, třeba u mě to bylo tak, že bylo tolik práce, že jsem si ji prostě vybrat nemohla, protože se muselo dodělat spousta věcí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2836
12.4.13 20:38

Cituji z paragrafu 217 ZP:
Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době.
Takže nutit tě nemohou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101515
12.4.13 20:39
@j.a.n.i1 píše:
@kacka-22 To se přiznám, že netuším, nevím jestli tam někde ta lhůta závazně určená je nebo ne :think: tohle jsem nikdy nepotřebovala.

Tak už jsem se dívala, je tam těch 14 dní, takže 14 dní uhraješ, ale pak ti to nařídí…

§ 217

(1) Dobu čerpání dovolené je povinen zaměstnavatel určit podle písemného rozvrhu čerpání dovolené vydaného s předchozím souhlasem odborové organizace a rady zaměstnanců tak, aby dovolená mohla být vyčerpána zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na dovolenou vzniklo, pokud v tomto zákoně není dále stanoveno jinak. Při určení rozvrhu čerpání dovolené je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance. Poskytuj e-li se zaměstnanci dovolená v několika částech, musí alespoň jedna část činit nejméně 2 týdny vcelku, pokud se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne na jiné délce čerpané dovolené. Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1524
12.4.13 20:43

@truchaa no já jí to říkala a ona tvrdí, že to je jen doporučení, ale když tam je napsáno povinen oznámit… tak přeci to je jasné. No ale nevím, jestli mi stojí za to se s nimi hádat a aby mi tam 14 dní dělali peklo, v pondělí totiž nastupuje za mě zástup a dají mu můj PC a všechno, takže bych tam jen seděla a celý den čučela, nevím totiž jestli to není podraz od nadřízené, že se mě chce co nejdříve zbavit a přijde mi nefér, že mi to řekli než jsem šla dnes domů.

Příspěvek upraven 12.04.13 v 20:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30309
12.4.13 20:43

Ja nechapu jednu vec, asi jsem mimon:
Jaky je rozdil v tom, kdyz bys si dovcu vybrala/a dostala proplacenou/ ted-oproti to, u,kdyz ji dostanes proplacenou PAK??
Ja mam totiz podobny nastup na MD, akorat ze dovcu se beru predem zcela dobrovolne :think: :think: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1524
12.4.13 20:48

@farska No já nevím podle mě, teď jsem mohla pracovat do nástupu na rodičovskou a šel by mi plat a po rodičovský bych zažádala o čerpání dovolená a dostala bych ji zaplacenou, čili peníze za dovo by mi šli až pak… jestli si to myslím dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101515
12.4.13 20:52

@farska Přesně tak, teď dostane peníze za práci a po MD ještě za tu dovolenou…

@kacka-22 Hele, to už si budeš muset rozhodnout ty :think: mě by tohle chování taky naštvalo… zase na druhou stranu, pokud si teď měla v minulém čtvrtletí nějaké prémie, tak teď bude ta náhrada za dovolenou vyšší než pak, i to je potřeba do rozhodování zahrnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30309
12.4.13 20:54

Aha.
Tak ale proc se tomu zamestnavatel tak brani-neni mu to jedno, kdy ji/nam ty penize za dovcu proplati??? :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat