Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Annonymní_007 píše: Více
a návštěva nepomůže, navíc kdo má čas a morál každý den někam jezdit?
@snehurka845 píše: Více
To záleží jaký k té osobě mas vztah, nestačí jen to, ze je to rodina. Svoji maminku miluju nade vše, mám s ni nadstandardní vztah a až bude jednou potřeba postaram se o ni, bude se mnou. K babicce naopak žádný vztah nemám, nebyla to hodna babička, cely život jen komandovala, kritizovala, poucovala, byla negativní a zla. Nedokázala bych ji mít doma a pečovat o ni, to řeknu klidně na rovinu bez vycitek a nepripadam si jako sobec.
@Alušáček píše: Více
Rozumím ti.
Podle toho co píšeš, je zřejmé, že tvá babička neměla k tobě žádný velký láskyplný vztah už jako k dítěti, tudíž je to, dá se říct oboustranné. ![]()
Tak u vás to bude bohužel jasné, že si asi už žádné velké citové pouto nevybudujete.
To potom chápu, i když je to smutné. ![]()
@stinga píše: Více
A navíc…domácí prostředí je domácí prostředí.
Prostě domov a ne ubytovna na dožití. ![]()
@Černá Madonna píše: Více
Já bych řekla, že někdy ten dd může být lepší než domácí prostředí. Ono záleží jak se ta pečující osoba chová. A taky záleží na kolik let to je a jak moc náročná ta péče je. Já teda nevím, když vidím babičku, která je tu na baráku, tak je teda doma, ale to je tak vše. Zavřená v bytě. Občas někdo přijde. Tchýně se k ní nechová ideálně. V dd mají i hezký kulturní program. Chování už je o personálu, stejně tak přístup k hygieně atd. Znám jeden dd a je to tam fakt pěkné. Pokoj lze mít i samostatný. Já osobně bych raději jednou šla do dd.
Ta máš docela šílené představy o DD… ono to nevypadá až takto strašně… Jeden domov znám hodně osobně..není tam smrad, není tam hnusné jídlo a je tam fakt příjemný personál, jsou tam různé aktivity pro seniory.. pečení, tvoření, přednášky, i péče o menší zvířatka… a jsou to pokoje po jednom člověku, velmi příjemné prostředí… jde najít pěkný domov, jak státní tak soukromý…
@KKK85 píše: Více
já nemám žádné šílené představy, já jsem tam za babičkou 3 roky chodila ![]()
a v podstatě to bylo ještě horší, než píšu
Nooo tak to musel být staršný domov… já byla osobně asi ve třech a celkem normál a v pohdoě.
@KKK85 píše: Více
nevím, já jiný neznám,
bohužel si tenhle domov vybrala sama
@anavi13 píše: Více
Tak to máš samozřejmě pravdu.
Já jsem tím ale spíše myslela péči se vším všudy… s láskou i porozuměním. ![]()
A ne jen jako povinnost někoho doma za každou cenu dochovat až do smrti. ![]()
@Černá Madonna jenže ono můžeš i vyhořet. Jako pokud je to na rok, dva, tři tak ještě asi dobrý. Ale pokud je to na mnoho let, tak je to náročné. To ta pečující osoba nemůže zvládnout. Máme to i takto ve vzdálené rodině. Paní se starala o maminku sedm let. Opravdu péče ve dne v noci. Maminka byla skoro ležák. Dům jí neumožňoval vzít maminku ani na zahradu. Po těch sedmi letech už to nedala a maminka šla do dd a byla na tom tam líp. Najednou se totiž musela i trochu snažit. Paní rok na to onemocněl vážně manžel, takže život v háji. Maminka byla v dd ještě pět let. Paní nemohla fungovat pořádně s manželem, s vnoučaty. Objevovala prostě vše mámě. To bych pro své děti nechtěla. Lepší najít skvělý dd. Jen si musí člověk už od mládí prostě šetřit.
Tak pokud to už člověk nezvládá pro náročnost péče o takového člověka, kde potřebuje i speciální zdravotní péči nebo lůžko, pomůcky atd., tak je jasné, že DD je namístě. Tam je vyškolený personál i prostředí k tomuto určené.
Někdy je to opravdu těžké a náročné pro všechny…to je bohužel pravda. ![]()
Tys ale nemela na vybranou.
Bydlelas u rodicu, protoze jsi nemela kam jit. Tam byla na miste, ze pomuzes. Zakladatelka je ve svem a neni samozivitelka zavisla na rodicich.
@Černá Madonna píše: Více
Právě, není to jednoduché. Já jezdila takto za dědou třikrát týdně. Popovídat si, pomoci babičce s nákupem, udělat mu převaz atd. měl rakovinu, bylo mu 75 když umřel. Do poslední chvíle se celkem zvládl obsloužit, byl zlatý, vděčný. Já neměla rodinu, byla jsem po škole. Žádný problém to nebyl. Pak po jeho smrti začala mít babička demenci. Bylo to opravdu hrozný. Kdo toto nezažil, tak to nepochopí. A to už jsem měla miminko a opravdu bych to nezvládla. Staral se můj táta a mamka. Bylo to šílený. Vysvobození pro všechny byl DD. Hlavně to bylo to nejlepší pro celý panelák, protože se báli, že to tam vyhodí do vzduchu.
Tak to jsi moc hodná a je vidět, že máš i „dobré srdce“.
Kéž by takových lidí bylo více. ![]()