Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Za sebe bych odložila alespoň do ledna. Od září do prosince jsou ve školkách samé soply (mám vypozorováno, že ten podzim je vážné nejhorší) a stejně bys ji měla pořád doma. Nehledě na to, že nemocného novorozence/kojence také nechceš. Nám se má druhé narodit teď v květnu a dceru budu ze skupinky naopak stahovat, minimálně na šestinedělí, možná až do září. Ale uvidíme, ona je zas hodně společenská. Teď měla měsíc ošklivou rýmu, tak byla doma a už jí ten kolektiv vyloženě chyběl. Ale stejně se už teď děsím podzimu, že bude doma řádná apokalypsa.
Pokud se ti narodí dítě v srpnu a ty v září šoupneš malou do školky, mohla by mít pocit, že si ji odstrčila a nahradila sourozencem. Navíc jsou stejně přes podzim děcka věčně nemocná. Určitě bych ten nástup do školky odložila.
Já jsem to udělala naopak, nejdřív školka a za dva měsíce sourozenec. A navíc tahat k novorozenci bacily ze školky taky není úplně dobrý.
A naší stydlíně to stejně nepomohlo se otrkat.
Do školky šlo první dítě cca měsíc a půl před porodem. Právě aby se necítilo odstrcené. Od srpna do února žádná nemoc, první doneslo až teď v tehle únorové vlně.
Nedala bych ji do školky/DS, když bych měla doma novorozence/kojence. Nevidím důvod proč? Evidentně ji to doma s tebou vyhovuje, tak proč ji tlačit někam, kam ještě není asi zralá. Nehledě na nemocnost v tom nízkém věku.
Ve 2,5 bych ji do školky nedávala, nechala bych to na další rok. Je malá. Kdyby už měla 4 tak neřeknu… ale za mě až za rok.
Já jsem to že stejného důvodu udělala a nepomohlo to. DS zvládla dobře, ale není o nic min stydlivá a děti taky nezačala víc vyhledávat. Pokud to chceš jenom kvůli socializaci, tak počítej s tím, že to nemusí klapnout. Jinak souhlasím s předchozím příspěvky - vykašlala bych se teď na to. Nevidim v tom benefity pro nikoho.
Rozhodně bych o rok odložila. U 2,5 letého stydlivějšího dítěte, co se do kolektivu nijak nehrne spíš hrozí, že si k „institucím“ vypěstuje odpor.
Navíc ti domů bude tahat bacily, které k novorozenci fakt nepotřebuješ.
Z mé vlastní zkušenosti ti doporučuji dát dceru do školky. Stejně se „žárlivosti a pocitu odstrčení“ ze strany dcery nevyhneš ![]()
Dcera chodila do školky od září. Od prosince je doma, protože se nám narodilo mimčo. I když na ni vidím, že jí kolektiv dětí chybí, tak jsem nechtěla zbytečně riskovat nemoci. Půjde od března.
Z mého pohledu by bylo lepší nástup do školky odložit alespoň na pár měsíců. Dvě tak zásadní změny najednou – nový sourozenec a školka – by pro tak malé dítě mohly být velká zátěž. Zvlášť když je dcera spíše opatrnější a není na kolektiv zvyklá.
Navíc první měsíce ve školce bývají často provázené nemocemi, což by nebylo ideální pro novorozence. Pokud by měla dcera v září nastoupit a pak hned kvůli nemocem zůstávat doma, mohla by to být spíš komplikace než pomoc.
Možná by bylo lepší nechat ji zatím doma, zvykat ji na sourozence v klidu a třeba od ledna nebo jara zkusit školku postupně. Máš možnost dát ji třeba nejdřív jen na pár dní v týdnu nebo na dopoledne? To by mohl být kompromis.
Sice jsem to nikdy řešit nemusela, ale z důvodu duševní pohody dcerky bych ji taky nechala doma, do ledna, do dalšího pololetí.. A ty školkové bacily jsou vážný důvod pro. Stejně bys ji pravděpodobně měla co chvíli doma, ale aspoň se vyhneš řešit její nemoc a přitažené bacily domů. Ve školce bývají i ňamky typu neštovice, vši, spálová angína, 5. nemoc atd atd. které úplně s novorozencem nechceš.
Dala bych jí až od ledna. Proč k novorozenci tahat bacily ze školky ![]()
Vybodla bych se na to, jediný důvod pro je případná touha dítěte po školce a ta chybí.
A zmiňované nestovice- u nás a v okolí začaly radit teď v lednu…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Zajímá mě názor ostatních..
Mám čerstvě dvouletou holčičku, která je od narození stydlivější (potřebuje čas na otrkání) a taky je na sebe od mala hodně opatrná, do ničeho se nehrne. Je takový pozorovací typ.
Co se týče dětského kolektivu, ten dost zaostává. Děti kamarádek jsou starší, chodí už do školek, nebo jsou věčně nemocné. Proto mě napadlo dát dceru od září do školky. To jí bude 2,5 roku.
Jenže v srpnu mám termín porodu. Odložili byste nástup do školky, aby toho na dceru nebylo moc? Tím myslím sourozenec (nový režim atd.) a nástup do školky najednou..
Prosím o zachování anonymu. Těhotenství je čerstvé, po IVF, rodina zatím neví…