Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
snad nic neptřebuju jen trochu podpořit, že jsem nakonec udělala správně…
![]()
Dnes jsem ve školce podepsala papír, že náš klučina nastoupí do školy bude mu 6,5. Jenže kamarádka pořád do mě hučí, že jsem udělala blbost, protože je pořád roztěkaný a hravý a hlavně nesoustředěný a hůř si hledá kamarády. Já doufám, že se to nástupem do školy zlepší, ikdyž jistá si nejsem. Vím o těchto jeho nedostatcích a jsem z nich lehce nervozní, hlavně jak to bude zvládat ve škole.
Všichni učitelky i PPP mi řekly, že se to podá, že je velký a zralý na školu. teda krom výše zmiňovaného. Mě se teda též příčí, aby končil školku v 7,5 to mi prostě už přijde dost. Ale prostě ta roztěkanost a nesoustředěnost mě trochu děsí, i to, že hledá hůř kamarády.
No prostě podle kamarádky jsem udělala blbost, její děti mají všichni odklad, aniž by to teda potřebovaly, ale to není podstatné.
Prosím prosím uklidněte mě, že jsem udělala dobře a nebudu toho litovat ![]()
Nebo byste v této situaci odklad daly???
Děkuju za rady
Jsem ztoho hotová už…
Dej ho do školy. Matka měla taky super nápad prodloužit mi dětství, takže jsem na konci první třídy měla osm let a za celou školní docházku jsem tím jen trpěla.
Jsem učitelka 1. stupeň. Pokud učitelky i pracovníci PPP radí dát do školy, neváhala bych. Jsou to pedagogicky (a psychologicky) vzdělaní lidé, určitě tomu rozumí lépe než kamarádka. Nezapomeň také, že do září ještě trochu vyzraje a 6 a půl roku mi přijde zcela adekvátní na začátek první třídy.
@Františka85
On je začátek března takže by mu skoro bylo 8,5 to už se mi zdá hodně na první třídu
Mě jde hlavně o tu pracovní nejistotu, jak to bude zvládat ve škole..
Tím myslím, že by první třídu končil v 8,5 to mi přijde už dost
@Lavvazza
Taky myslím, ze jsi udělala dobre, ze jsi poslechla odborníky a ne kamarádku, ktera dala detem odklad bezdůvodně;)
Tak ucitelka v MS stravi s tvym ditetem daleko vic casu nez kamaradka, takze bych do skoly dala. Zvlast pokud ti to posvetili z PP.
Dej na svůj vlastní pocit. Taky se zamysli nad tím, že se nejedná jenom o první třídu… ale nebude se tvoje přerostlé dítě potom na druhém stupni totálně nudit a vymýšlet koniny, protože bude ve třídě nejstarší a měl být už dávno někde jinde? Taky se mu můžou posmívat, že byl hloupý, maminčin mazánek… je to dvousečné, ten odklad.
@Lavvazza Taky myslím, že jsi udělala dobře. Pokud se shodly učitelky, PPP a i Ty, tak myslím není co řešit
Obavy před nástupem do 1. třídy má asi 90 % matek. Nás to taky čeká a syn je na tom asi podobně jako ten Tvůj. Já o odkladu neuvažovala nikdy, protože je podzimní, takže mu v září bude 6 a třičtvrtě.
Ted to po sobě čtu o omlouvám se za ty hrubky
![]()
Jinak díky za podporu, já si teda taky nejsem na 100% jistá, že by měl jít. Ale odrazuje mě ten věk. A to, že jinak vše zvládá. V PPP mi řekly, že všechno co má předškolák umět umí a to ostatní se poddá ve škole a pravidelnou docházkou získá aj tu pracovní jistotu. Protože ted je strašnej trémista, a jak se mu něco hned nepovede začne nervit. Tak snad ještě dozraje a bude to ok.
V 6,5 a pul bych nevahala! Vzdyt je uz veliky!
Vsude ve svete se chodi od 4-5let a tady se resi zdali je 6-7lety dite na skoly prioraveny ![]()
Souhlasím, také bych dala. Dcera šla přesně v šesti a syn je zářijový, tzn. půjde přesně v sedmi a už min. půl roku poslouchám, jak chce do školy, že ho to ve školce prudí… Kamarádka ať se stará o své děti, tvůj syn to zvládne, ničeho se neboj ![]()
Určitě bych dala, pokud se shodla PPP i učitelky v MŠ. Kamarádka předpokládám nemá pedagogické vzdělání? Tohle prodlužování dětství mi přijde na hlavu postavené, pokud k němu opravdu není důvod. Naše dítě je v září, šlo předčasně, v necelých 6 letech, (i na doporučení PPP), ted je na konci 1. třídy a všechno zvládá levou zadní. Ve školce nevím, co by dělalo.
Já bych taky dala. Nejen proto, že 8,5 je na první třídu trochu moc, ale vezmi si, že by pak maturoval po 20 roce, nebo i později, pokud by vyjel někam do ciziny, což je dneska pravděpodobné. Přijde mi to šílené, moje dítě to bohužel čeká, protože je na podzim, takže půjde automaticky později, ale aspoň bude končit první třídu v 7,5 letech.
Díky za uklidnění, mě jde jen o tu pracovní nezralost, aby sní neměl ve škole nějaké problémy. A nenosil zbytečně špatný známky, protože podle ppp umí vše, ale je trémista a pořád se ptá jestli nebude vadit když se splete
![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.