Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Potrebuji radu hlavně od maminek, které mají přímou zkušenost…jsem na rodičáku a malé budou 2 roky az v létě. Pokud bych ted šla např od června do práce, jak je to s těmi 46 hod/měsíc když by byla v soukromé školce? Platí, že může byt pouze tech 46 hod/měsíc jen ve státní školce nebo to stejně pravidlo platí i pro soukromou školku? Děkuji ![]()
@plus_minus Platí to i pro soukromou školku a jakékoliv jiné kolektivní zařízení.
A co jesle? Ja jsem v jednech soukromych mela dcerku predloni, sice jen na par hodin tydne, ale byly tam urcite i mensi deti (mela necele 2 roky) a na celych 5 dnu v tydnu ![]()
@plus_minus Podle mě to platí jen na zařízení akreditované ministerstvem školství, což většina miniškolek není. Před rokem jsem to zjišťovala, nakonec se dřívější návrat do práce nerealizoval, ale v „naší“ školičce se mi dušovali, že o rodičák nepřijdu.
@AliTad Neplatí, v zákoně je dost jasně psáno, že to platí pro školku, jesle a obdobné zařízení (tedy i ta neakreditovaná).
@Althya no ale pro jesle taky platí tech 46 hod za měsíc, ne? Navíc my tu jesle nemáme…jen tuto soukromou kde jsou i takhle male děti…;)
U nas je soukroma skolka od dvou let, myslim, ze ji tam muzes dat na 5 dni v tydnu. Jsou zenske co jsou na rodicaku 4 roky a kdyz jim ve trech letech vezmou dite do skolky, tak prece neprijde o rodicak.. Ja mam rodicak a chodim normalne do prace..
@Lucciaaa od dvou let věku dítěte se docházka do školky nesleduje. Proto ten dotaz.
@j.a.n.i1 píše:
@Althya I jesle… no tak třeba rodičák nepobírali, ne?
No rodice tech deti byli v praci, takze potomci byli 8 hodin denne v jeslich
@Althya No, já to chápu, ale jak víš jak to měli s rodičákem?
@Althya A? Vyplacení Rp jde i přerušit a můžou ho začít zase brát ve dvou letech dítěte. Nebo jaksi tu skutečnost, že dítě chodí do jeslí, zamlčeli.
Zajímalo by mě, zda se některá z vás setkala s tím, že by úřad práce opravdu kontroloval docházku dítěte v soukromé školce a případně jakým způsobem to dělal. Zákon v současné podobě považuji za kravinu (při soukromé školce rodičák zaniká ne, ale při soukromé chůvě ne, přitom jde prakticky to samé), ovšem na logiku úřady neslyší.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.