Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jdu si pro radu. Mám dítko předškoláčka. Nevím, zda je to ve všech školkách, ale v té naší předškoláci končí docházku posledního června. Nemají nárok tam docházet o prázdninách. Jak to máte vy?? Je to běžné řešení?
Babičky chodí do práce, příměstských táborů málo. Vím, že nás to čeká i další rok, ale přijde mi to dítko ještě malé na to poslat jej na delší tábor.
@juicee píše:
Jdu si pro radu. Mám dítko předškoláčka. Nevím, zda je to ve všech školkách, ale v té naší předškoláci končí docházku posledního června. Nemají nárok tam docházet o prázdninách. Jak to máte vy?? Je to běžné řešení?
Babičky chodí do práce, příměstských táborů málo. Vím, že nás to čeká i další rok, ale přijde mi to dítko ještě malé na to poslat jej na delší tábor.
Naše MŠ funguje o prázdninách 2 týdny - v dalších týdnech může dítě (umožní-li to kapacita) docházet do jiných MŠ zřizovaných naší městskou částí (střídají se po dvou týdnech).
Nevím, nakolik „běžný“ je nulový provoz MŠ o prázdninách, nicméně právo na to školka (resp. její zřizovatel) samozřejmě má.
@juicee U nás tedy skolky mají zavreno jen jedem mesic pres prazdniny. Ovsem nikdy dopredu nevi ktery
Oznamuji to az cca dva mesice pred prazdninami.
Vzdycky ve meste nejaka skolka funguje a je moznost umistit ho tam.
Dale babicky, pokud jsou.
Na stridacku si s manzelem vzit dovolenou…
@juicee školní rok končí až 31.8., je mi divné, že by se u vás končilo k 30.6.? Tedy pokud je to státní školka..? Naše školka má zavřeno 5 týdnů v kuse, ale pořád lepší řešit 5 týdnů než 9. Jestli je to státní školka, informovala, bcyh se u zřizovatele, což je kraj, jak je možné, že dítě není do školky přijaté až do 31.8. jako jinde. Pokud je to soukromá, tak tam si nastaví pravidla jak se jim hodí, no..
Jinak asi babičky, příměstký tábor, dobrá kamarádka na RD nebo na vystřídání se v péči třeba na týden s dovolenou..
Koukám, že jsi z Brna, což je poměrně velké město na to, aby se nedalo dítě dát do jiné školky, kde zavřeno nemají. V Kladně mají takový systém, že si ty prázdnyny vykrývají různé školky mezi sebou. Třeba na 14 dnů pak chodí dítě do jiné školky a pak zas do jiné, takže jsou pokryty téměř celé prázdniny.
U nás v Řitíně je jen jedna školka,, prázdnuny mají „jen“ 6 týdnů
. No tak což, pojedeme někam na dovču, týden u babičky a pak buď budu makat z domova, nebo dětičky pomažou se mnou do práce, to budou mít kolegové radost
![]()
@lekarnicka28 píše: školní rok končí až 31.8., je mi divné, že by se u vás končilo k 30.6.? Tedy pokud je to státní školka..? Naše školka má zavřeno 5 týdnů v kuse, ale pořád lepší řešit 5 týdnů než 9. Jestli je to státní školka, informovala, bcyh se u zřizovatele, což je kraj, jak je možné, že dítě není do školky přijaté až do 31.8. jako jinde. Pokud je to soukromá, tak tam si nastaví pravidla jak se jim hodí, no..
Státní MŠ nemá povinnost provozu v červenci a srpnu - může provoz (po dohodě se zřizovatelem) v obou měsících omezit nebo úplně přerušit.
Nevím, jaká je situace u zakladatelky - zda pouze předškoláci nemohou chodit o prázdninách nebo je školka zavřená úplně - ale jestliže se to týká pouze předškoláků, tak pravděpodobně tamní ředitelka do důsledku využila svého práva OMEZENÍ provozu.
@BohunkaP pokud by školka zavřela úplně, pak to chápu, že třeba končí 30.6., ale pokud vím, nemůže omezit provoz vůči nějaké skupině dětí - ani věkem, ani matkami na MD nebo RD, to je diskriminace a na to ředitelka právo nemá. Omezovat provoz musí rovně pro všechny.
@Hanka253, to máš podloženo nebo si jen myslíš, že by to tak mělo být…?
Vyhláška umožňuje omezit provoz - neudává pokyny, jak ano či jak ne.
@BohunkaP to vím! Jsem matka na RD a když ředitelka omezuje provoz, že 2 třídy zavře, může mě jako rodiče požádat, zda bych si nemohla staršího nechat doma, ale nemůže mi říct, že pro mé dítě je školka zavřená, protože jsem doma. Respektive může, ale nemá na to právo. Zkoušeli to na mně, že jako matka na RD nemám na umístění dítěte o prázdninách s omezeným provozem nárok, ale když jsem se šla paní ředitelce ozvat, že vím, že je to protiprávní (metodický pokyn ministerstva školství tuto diskriminaci výslovně zakazuje), tak paní ředitelka okamžitě vycouvala, že jsem to špatně pochopila, že když budu potřebovat, kluka samozřejmě ráno vezmou. Je to stejné jako s přijímáním dětí do školky.. zda rodič pracuje nebo ne nebo je doma s mladším dítětem na to nesmí mít vliv.
@Hanka253, já jsem se ale ptala, jestli to máš nějak konkrétně právně podloženo – nikoli jestli sis to vydupala, protože vaše školka to měla špatně ošetřeno z hlediska formalit… Zajímala mne - pro mou informaci - konkrétní vyhláška, konkrétní paragraf, konkrétní metodický pokyn.
@Hanka253 : tak to je super, oni maji omezeny počet míst, jsou radi, když umístí děti pracujících rodičů a pak přijde máma na RD, která ma možnost mít dítě doma a nemá díky tomu organizační problémy, a strčí tam svoje dítě, aby mela doma klid, fakt tleskam ![]()
@BohunkaP tak logicky - je-li dítě do školky přijato, má právo školku navštěvovat. školka nemůže z docházky vyloučit už přijaté dítě jenom na základě věku, tam zákon stanovuje jednoznačné podmínky. pokud dítě není vyloučeno, má právo do školky docházet.
@BohunkaP když pohledáš na stránkách ministerstva školství, najdeš to tam.. já to tam tenkrát také našla..vytiskla jsem to a šla s tím do školky, ale ani jsme to nemusela vytáhnout. Popsáno zcela jasně a konkrétně a v návaznosti na paragrafy. Nic jsem si nevydupala, jen mi vadil ten přístup, jak se mnou jednali a tak jsem si nenechal kálet na hlavu a domohla se svého práva.. Byla jsem čerstvě po porodu, měla nějaké doktory a oni na mě s takovýmhle, že nemám nárok. mám.
@myskalucka promiň, ale ted jsi napsala příspěvek jak husa. NIKDY jsem tam syna o omezeném provozu, o žádných prázdninách nedala, v létě ho mám vždy celé 2 měsíce doma. A to je ve školce 3 roky. Do školky chodil cca 3× týdně na dopoledne a to jen proto, že socializaci v kolektivu vrstevníků mu já doma dát a poskytnout nemůžu. A děti, co byly do 6ti let doma s maminkami a babičkami jsou tím poznamenané..oni ten kolektiv už prostě nedoženou.. znám pár takových dospělých. Školka je vzdělávací zařízení, ne jen hlídací, a jako takové má být rovně přístupná všem dětem. A to že jsem se ozvala bylo proto, že nesnáším, 1) když ze mě dělá někdo blbce a za 2) že mohla nastat nějaká krizová situace, že i když nechodím do práce, mohla jsem nutně kluka do školky potřebovat dát bez ohledu na to zda jsou nebo nejsou nějaké prázdniny. Oni jsou totiž pořád nějaké.. Tak jsem to chtěla mít ve školce pořešené, pro jistotu. Naštěstí jsem to nikdy nepotřebovala. Takže mi netleskej, že se zbavuju dítěte pro svůj klid doma.
@sagina píše:
@BohunkaP tak logicky - je-li dítě do školky přijato, má právo školku navštěvovat. školka nemůže z docházky vyloučit už přijaté dítě jenom na základě věku, tam zákon stanovuje jednoznačné podmínky. pokud dítě není vyloučeno, má právo do školky docházet.
přesně tak to je..
@Hanka253 : potrefena husa nejvíc kejha
, přečti si co pises a pak se nediv, na co ti odpovidam
( omezeny počet míst myslím v létě a ty pises, ze jsi chtěla dat v létě do školky, na to reagují, ne na to, ze dítě chodí pres rok do školky )
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.