Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky. Jdu k Vám pro radu. Dcera chodí tedy teprv do 6té třídy, ale už tak nějak vidím, že přemýšlí co by ráda dál. Jelikož je dyslektik, dysgrafik a má disortografii (nevím jestli jsem to napsala dobře) tak si myslím, že by měla prubnout nějaký tříletý učební obor a až teprve časem může prubnout nějakou nástavbu. Ona by chtěla ke koním, ale to co by si představovala je vše s maturitou, takže to padá (nemá výsledky a snaha taky nic moc). Když jsem ji to řekla, tak se mne zeptala, kam bych šla já
No, znám pár škol tady u nás kolem,(kadeřnice, prodavačka, aranžérka, knedlák),ale ani jedna z věcí se nám zase až tak moc nezamlouvá. Tedy holky je nějaký seznam učebních oborů, aby si člověk vůbec mohl udělat představu na které řemeslo je třeba maturita a kde je možné existovat jen s výučním listem???
Nebo jaké obory jsou u Vás a jsou na tři roky a vhodné pro holku???
Předem děkji.
Ahoj, jako kdybych cetla o sobe, zadnou poruchu nemam ale ve 14letech jsem rekla ze na maturu nema a ze na obor, ale taky jsem chtela ke konim..do Chuchle..do prihlasky jsem ji napsala, byla jsem na prijimackach, ty byly drsny, hlavne kodice je dulezita..no nevzali me..zkoncila jsem na zahradnici a nelituju, bavilo me to a hlavne jsem tam mela hromadu pratel i mezi ucitelema..maturitu nemam, jen vyucak, blby je ze nemam praxy takze voboru nemam sanci..uz je to x let ale pisu svoji zkusennost, zkuste stranky ministertva skolstvi, mozna tam seznam bude ![]()
Jestli je dcera zrucna a vytvarne nadaná, co třeba obor zlatnice?
Ahoj koukni na atlasskolstvi. cz tam jsou konkretni skoly i jaky jsou pozadavky k prijeti jako prumer znamek nebo z ceho jsou prijmacky.. doporucuju ![]()
@Jitus.Slavickova No, sama mám také jen vyučák (dámská krejčová) a tak nějak mi stačí, jsem spokojená, takže naši Adi do maturitních oborů vůbec netlačím, spíš naopak, říkám si, že výučák (své jisté) a pak si může prubnout co bude chtít. No, zahradnici ji dám do nabídky a a na stránky juknu. Moc děkuji. ![]()
@PepiKo No, dost dobře maluje, na keramice byla taky hodně chválená, že má zajímavé nápady. Zlatnice je bez matury??? Na to taky juknem. Děkuju. ![]()
@yasmine5 děkuju. To vypadá nadějně, uložím si to a večír pročtu ![]()
@Uju Vubecneni za co, maturusi muze dodelat pak kdyz bude chtit..
@Uju píše:
AOna by chtěla ke koním, ale to co by si představovala je vše s maturitou, takže to padá (nemá výsledky a snaha taky nic moc). Když jsem ji to řekla, tak se mne zeptala, kam bych šla já
Myslím si, že v 6. třídě ještě není pozdě. Známky se do průměru většinou nepočítají, takže pokud chce, tak ukázat podmínky přijetí na vysvěný obor, aspoň co se známek týče a ať se snaží.
@Uju ano, ne bez maturity. Samozřejmě se pak lze dodělat nastavba v oboru ![]()
@Uju nebo, když je sikovna, tak mě ještě napadla cukrarka ![]()
http://www.infoabsolvent.cz Zkuste se podívat tady, jsou tu vypsané obory, školy a veškeré info
třeba to pomůže
Je ještě brzo to řešit
a mám spolužáka, který je taky dys a je velice chytrý ![]()
Cukrářka…tak by se využila její zručnost. Pak může jít na nástavbu, kdyby chtěla lepší vzdělání ![]()
@zvidavajanca 6tá třída do průměru ještě nejde a může se ledacos změnit, ale moc si iluze nedělám. Po škole se denně učíme 3-5 hodin aby byla ve škole ˇplus mínus v pohodě. A na čj to stejně nestačí. Pokud se toto nezmění (což podle odborníku moc ne) tak si nedovedu představit se s ní připravovat na maturu.
@PepiKo @Suesie No, cukrářka je u nás blízko. Ale to se ji nelíbí, celkově obory z knedláku nee. Nesnáší kuchyň a práci v ni ať už je jakákoliv.
@Uju Ja mam tedy stedni odbornou s maturitou, ale mezi nami byli lidi s velkymi dysgrafickymi, dyslektickymi, dyskalkulickymi a jinymi poruchami a u maturity to fungovalo tak (u statni co je ted, maturovala jsem jsou to tri roky), ze meli vice casu na cestinu, anglictinu (ti co meli dyskalkulii tak matematiku), nikdy moc nevycnivali, ale dali to.
To jen tak pro povzbuzeni kdyby prece jen dcera chtela primo na nejaky obor s maturitou. ![]()
@Uju ahoj, já sice žádnou poruchu potvrzenou nemám, ale vzhledem k tomu jak plavu v jazycích a co jsem schopná napsat si myslím, že nějaké dys by se našlo, kdyby se chtělo. Na ZŠ jsem měla z jazyků 3, na SŠ i 4 z angličtiny. Maturita z čestiny byl boj, nakonec za 4, ostatní za 1 bez problémů. Šla jsem na VŠ, tu jsem vystudovala v pohodě, protože jsem tam neměla jazyky. Ano musím si dodnes dávat pozor, když něco píšu. Diplomku jsem si musela nechat zkontrolovat od češtináře, protože bych neprošla, ale to se vše dá.
Takže já bych dceru neomezovala jen učňovskými obory. Ať si vybere co jí bude bavit, ale ať počítá s tím, že bude muset hodně makat, aby to dala. Na VŠ se mnou byla spolužačka co měla potvrzenou dyslexii a taky dostudovala. Sice měla taky problémy v jazycích, ale dala to, jen musela makat.
Anonym, nemusí každý vědět v čem jsem plavala. ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.